Elektriska spekulationer

Mona Sahlins (s) förslag om att man ska skrinlägga planerna på en kraftig utbyggnad av elöverföringskapaciteten från Sverige till övriga Europa har skapat förvirring. Det verkar som om de flesta inte riktigt förstår varför. Något som till och med jag förstår. Fakta är att Sverige redan i dag är nettoexportör av elström. Och det finns goda möjligheter för elström att strömma in och ut ur Sverige beroende på vad som behövs just vid det tillfället redan i dag. Men, som sagt, vi producerar mer elström i Sverige än som konsumeras. Och eftersom De Fyras Gäng på kärnkraftslobbyns order på sikt kraftigt ska öka produktionen av kärnkraftsel, samtidigt som vi ska kraftigt öka produktionen av förnyelsebar el så kommer produktionen av öka kraftigt. Och till detta ska vi göra kraftiga besparingar i konsumtionen. Lägger vi ihop alla dessa faktorer kommer Sverige att utvecklas till en mycket kraftig exportör av elström. Och eftersom elström är dyrare i Europa än här i Sverige kommer priserna att sättas efter de Europeiska priserna. Alltså dyrare el i Sverige, men kraftiga vinster till elbolagen. Men, denna utvecklingen kräver en kraftig utbyggnad av kapaciteten för överföring av elström på export. Sätter vi stopp för denna utveckling slår vi två flugor i en smäll. För det första får vi inte samma utjämning av priset (dvs prishöjningar) gentemot Europa som elbolagen vill ha. Och samtidigt blir det plötsligt inte lika attraktivt att bygga ut kärnkraften. Man får ju ingen avsättning för all elström som ska produceras. Att öka den förnyelsebara elproduktionen har vi förbundit oss i EU, så det är kärnkraftsproducenterna som behöver utbyggnaden av exportmöjligheterna.

 

Försämringskassan

Det har tydligen varit Riksdagsdebatt om Försäkringskassans fiasko. Och i sedvanlig ordning skyller Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) ifrån sig. Det är inte hennes fel att det är problem, det är sossarnas fel allt. Hon har ju aldrig blivit informerad om att det var kris, så allt har kommit som en chock för henne. Hon är helt oskyldig. Det är egentligen synd om henne. Han fattar inget, begriper inget, förstår inget och gör inget (mer än krånglar till saker och drar ner anslagen). Jag tycker det är lika bra att CHP lämnar in sin avskedsansökan och åker hem!

Det israeliska valet innebar ett klart steg till höger även om mittenpartiet Kadima spurtade mot slutet och med mycket liten marginal blev största parti. Men samtidigt rasade Arbetarpartiet ner på rekordlåga nivåer och blev bara fjärde största parti. Tvåa kom högerpartiet Likud och på tredje plats extremhögerns Yisrael Beitenu. Till detta ska vi lägga ett antal extrema och ultraortodoxa småpartier ute på högerkanten. Som slutresultat är det stor risk för att vi får en ny israelisk regering som helt domineras av politiker som av princip inte vill förhandla med palestinierna. Som inte vill återlämna ockuperad mark. Som inte vill utrymma några bosättningar. Som helt enkelt tror på ett Storisrael befolkat av judiska övermänniskor. Sannolikheten för en utveckling mot fred är minimal. Om inte omvärlden kräver fredlig utveckling av Israel under hot om åtgärder mot landet är sannolikheten mycket låg. Och det kommer världen inte att göra. Hot används bara mot palestinierna!

Dagens skratt fick jag när jag läste om Kristdemokraternas riksdagsledamot Else-Marie Lindgren som skrivit en motion till Riksdagen om att Statsminister Fredrik Reinfeldt ska avsluta sina tal med ”Gud välsigna Sverige”. Och visst kan det vara så att alla tillgänglig krafter behövs för att rädda Sverige från Fredrik, Göran, Mauderaten och Talibanen. Men, jag tvivlar på att humor hjälper!

För övrigt vill jag gratulera AFA som, apropå gårdagens kommentar om deras våldsmetoder, verkligen har lyckats skapa sympati för odemokratiska krafter inom Nationaldemokraterna och andra extrema grupper på den yttersta högerkanten. När det gäller att skapa sympati är AFA jätteduktiga – att skapa sympati för deras motståndare alltså.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s