Klart Spår

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) är tydligen på gång med ett förslag som ska innebära att det ska bli fritt fram för vem som helst att köra tåg på alla tåglinjer. Eftersom det på de attraktiva linjerna redan i dag är fullt kommer det inte att innebära att det blir fler tåg. Det kommer istället att innebära att en del tåg som SJ kör i dag körs av någon annan, med sitt biljettsystem. Den samordning med anslutningståg osv som SJ försöker ha lär försvinna. I dag kan man åka tåg mellan Malmö och Göteborg med både SJ och Öresundstågen (länstrafikbolagen). Tåg som ser i princip likadana ut, men det gäller att stiga på rätt tåg. För biljettsystemen är olika. Pendlare får välja vilka tåg man vill åka med. Och sedan får man hålla sig till detta om man inte vill betala dubbla resor. Det hela är naturligtvis helt galet. Avskaffa istället kravet på SJ att leverera in pengar till statskassan i form av vinst och förvandla SJ till ett serviceföretag ägt av folket med syfte att ge bästa möjliga miljövänliga service. Inte att ge mesta möjliga vinst till statskassan.

Jag såg en notis i tidningen som berättade att Neanderthalmänniskan dog ut för cirka 30.000 år sedan. Om 100.000 år räknar man med att det radioaktiva kärnavfall som vi ska gräva ner har blivit ofarligt. Kan vi gissa att mänskligheten har dött ut och planeten har tagits över av någon mer intelligent varelse tills dess? Inte en varelse som skänker sin livsfarliga skit nedgrävd till sina efterkommande. Fast, som jag skrev i går, en del forskare hävdar att metoden bara håller i 50 år, sedan har behållarna vittrat sönder och istället är det våra barn som står där med vår skit.

Och på tal om kärnavfallet. Tydligen håller man från SKB på att avföra Oskarshamn som alternativ för nedgrävningen. Den leran eroderar. De försök som gjorts under de senaste åren har varit katastrofala. Återstår gör Forsmark. Det ska påpekas att inget av världens kärnkraftsländer har kommit på var man ska göra av avfallet. Än så länge lagrar man det i avvaktan på att man ska komma på en metod!

För övrigt ser jag att opinionsundersökningarna om stödet för Kärnkraftskramarnas politik, med att byta ut dagens kärnkraftverk med nya större aggregat, står som spön i backen. Siffrorna varierar mellan 50-40 till 60-30 för regeringens politik. Nu tror jag att det stora stödet beror på att frågan egentligen inte diskuterats bland allmänheten på länge. Det enda som skett under de senaste åren är ju en intensiv marknadsföring från kraftindustrin och dess stödtrupper för hur ren och fin kärnkraften är. Jag tror att om frågan verkligen debatterades så hade siffrorna varit mycket mer jämna. Det är alltså dags att börja upplysa svenska folket om att kärnkraften inte alls är en ren energiform. Att avfallsfrågan fortfarande inte är löst. Att regeringens förslag faktiskt innebär att vi gör oss totalt beroende av kärnkraften fram till slutet på 2000-talet. Och att även om säkerheten är mycket hög så är den inte total. Inget är totalt säkert. Skillnaden är att om olyckan är framme här får den katastrofal följder. Det får den inte om ett flygplan kraschar (så länge det inte kraschar rakt in i ett kärnkraftverk). Om bilar krockar osv. Hur stor är sannolikheten för att två satelliter krockar? Inte så stor, men det har precis hänt. Hur stor är sannolikheten för ett meteroitnedslag i huvudet på dig? Mikroskopiskt. Men inte exakt Noll!

Slutligen ser jag att med anledning av att rättegången mot The Pirate Bay ska inledas så ska man hålla en presskonferens. Men till den är TV4, Aftonbladet och Metro portade. Dom skriver tydligen inte tillräckligt snällt enligt Peter Sunde som är pressansvarig hos piraterna. Hur var det nu? Informationen är fri? Var det inte det som det hela handlade om? Dom verkar mer insnöade och egoistiska på Pirate Bay än jag trodde!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s