Tillbaka till ritbordet

Jag lyssnade på större delen av P1:s Lördagsintervju med Islands nya finansminister Steingrímur Sigfússon. Islands uppgång som en sol och kraschlandning som en pannkaka har satt sina spår. – ”Nu går vi tillbaka till den nordiska modellen. Vi var på väg bort från ett nordiskt solidariskt välfärdssamhälle. Island blev amerikaniserat med full fart” sade bland annat Steingrímur Sigfússon i intervjun. Det är just de länder som satt högst fart in i det nyliberala samhället som kraschlandat med störst magplask sedan slipsnissarna gjort sitt magplask. Island var nära konkurs. Irland är det EU-land vars BNP rasar som allra snabbast i dag. Och i dagarna tvingades regeringen i Lettland avgå efter folkliga protester. Direktörerna på främst SE-Banken och Swedbank sitter i dag och biter på naglarna i nervositet över att flera av de östeuropeiska länder som man finansierat det nyliberala experimentet i ska krascha allt för våldsamt.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?

Trodde ni att svenskarna var bland de mest EU-kritiska inom EU? Då trodde ni fel. Faktum är att Sverige ligger precis ovanför mitten. Efter oss har vi Slovenien, Litauen, Portugal, Frankrike, Finland, Bulgarien, Tjeckien, Malta, Grekland, Italien, Cypern, Österrike, Storbritannien, Ungern och Lettland i nämnd ordning. I alla dessa länder är det färre som tycker att medlemskapet i EU varit positivt än i Sverige. I ett enda land, Nederländerna, tycker minst 3/4 att medlemskapet varit positivt. I genomsnitt är det bara ungefär hälften av européerna som tycker att medlemskapet är positivt. Snart är det val till EU-Parlamentet, och då visar de flesta kritiska medborgarna sin kritik genom att inte gå och rösta alls. Men detta är helt fel metod. Gå och rösta, och om du är kritisk så rösta på en kritisk röst. Allt med EU är inte negativt. Felet är att man lägger sig i för mycket och fel saker. Med ett mer kritiskt EU-Parlament ökar chansen att stoppa utvecklingen mot en Europeisk Union och istället förvandla EU till ett samarbete mellan fria stater.

Anmäl dig till Efterarbetet

.I går kom första numret av Skånes nya veckoslutstidning Efter Arbetet. Ett samarbete mellan ETCoch tidningsföreningen Efterarbetet som bildades när tidningen Arbetet lades ner. Jag har läst ETC sedan långt innan tidningen hette ETC och har alltid (nästan) gillat innehållet. Efter Arbetet har lite kvar innan den kan bli ett alternativ för en större grupp människor. Det krävs mer lokalt Skånematerial. Och framför allt mer om Skåne utanför Malmö. Men det kommer är jag övertygad om när man blivit varma i kläderna. En helårsprenumeration kostar bara 350 kronor.

För övrigt noterar jag att vi väl nu har mer snö än vi haft på hela vintern. Säkert mer än en centimeter… Men det var en riktigt härlig skogspromenad som Kimmy och jag gjorde trots detta. I varenda backe (nåja, nästan i varje fall) var det fullt med både vuxna och barn som använde diverse olika hjälpmedel för att ta sig ner. Kul för ungarna, men jag föredrar våren!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Tillbaka till ritbordet

  1. Jag är ledsen att behöva göra dig besviken Sven men, Allt med EU är negativt!Det som du menar är bra med EU är infört enkom för att vi även ska acceptera det negativa.Och, det negativa stora i sammanhanget är att skapa en superstat med en arme en valuta och,,,en regering.Som i sin tur består av den ekonomiska eliten, som skyddas av de lagar de sakta smyger på oss med förevändning att de är för vårat bästa.

  2. Nej, trots mitt stora EU-motstånd så finns det tankar som är korrekta. Att underlätta handel, att underlätta resande och att plocka bort skyddstullar är i allmänhet positivt. I princip var EFTA (salig i åminnelse) en mycket bättre tanke.Men, som du själv säger. Det som framskymtar i framtiden med EU gör mig mycket rädd. Och jag är pessimist när det gäller möjligheten att bromsa utvecklingen. Därav mitt (kanske något naiva) krav på utträde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s