Med Fredrik i expresshiss ner i källaren

Rakt ner i källaren

SCB har offentliggjort siffrorna för den svenska BNP-utvecklingen under fjärde kvartalet 2008. Det blev en minskning med 4,9% jämfört med 2007. Det är med expressfart vi sitter i hissen ner i källaren med Fredrik, Göran, Majorn och Moderaten vid rodret. Siffran innebär att hela 2008 blir ett minus på 0,2%. Det är första gången sedan 1994 när SCB började redovisa siffrorna på detta viset som BNP sjunker på årsbasis. Konjunkturinstitutet och SCB räknar med fortsatt källarvistelse. Det är till och med sämre än våra grannar Danmark (-3,9%) och Finland (-2,4%). Men vi får stryk av USA som toppade med över 6% i ras. Slipsnissarnas spekulationsbubbla sätter sina spår!

Ett annat land som är ännu värre illa ute är Lettland som närmar sig konkurs. Lettlands nya regeringsbildare, Valdis Dombrovskis, lägger en stor del av skulden på de svenska banker som dominerar finansvärlden i Lettland. Först stöttade dessa spekulationsekonomin med överdrivna krediter, och när det gick åt skogen har man satt stopp för alla krediter helt.

Från den politiska sfären berättas också de sensationella nyheterna att samtalen om en blocköverskridande överenskommelse om den framtida energin nu har brutit samman. Hela landet sitter förstummade i förvåning över att man inte lyckats kompromissa sig fram till en lösning. Nu hade ju både Centern och Kristdemokraterna vänt på en femöring och så vägrar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att lyda och skriva under Högeralliansens ultimatum. Fy vad taskigt! Att inte lyda ordern från Mauderaten. Dom borde skämmas som har oförskämdheten att ha en egen åsikt och stå fast vid vad man kommit överens om tidigare. Usch!

Och från Mellanöstern rapporteras att en gemensam palestinsk regering med Fatah och Hamas är på gång. En regeringsbildning som förväntas kunna enas om att erkänna den israeliska staten. Och i Israel är också en ny regering på gång – utan Tzipi Livni och hennes Kadimaparti. Vilket innebär att regeringen helt kommer att domineras av Högern, Extremhögern och Ortodoxa judiska partier. Dvs en regering som inte förväntas erkänna den palestinska staten eller acceptera att utrymma bosättningar på ockuperad mark och sedan återlämna ockuperad mark. Undrar om det innebär att den svenska regeringen börjar prata med de folkvalda i Palestina men bryter med Israel?

Försämringskassan

Surprise, surprise. Min gamla kollega Kerstin hörde av sig med ett svar på mina frågor om Försäkringskassans fortsatta service i Åstorp (se gårdagen). Nu var svaret ungefär det förväntade, dvs att man minskar servicen för att medborgarna på så sätt ska få en bättre service. Själv har jag tillbringat en stor del av morgonen och förmiddagen med att ringa runt till diverse nummer på Försäkringskassan för att försöka lösa varför en kvinna fått avslag på sin ansökan om bostadstillägg och för att komma på hur jag ska hjälpa två andra att få lite värdigare liv med en berättigad sjukersättning istället för att behöva förnedra sig varje månad med att söka försörjningsstöd och få leva på existensminimum. Det är många man får prata med, och tur att jag trots allt fortfarande har en del kontakter kvar innanför murarna på Försäkringskassan.

Och slutligen lite goda nyheter. Vädret har under eftermiddagen varit riktigt underbart. Solsken från en klarblå himmel och vår i luften. Mums!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s