Mer eller mindre vettig användning av miljarderna

Under förra året delade de fyra stora affärsbankerna i Sverige (Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea) ut totalt 5,7 miljarder i bonus till sina direktörer. Observera att det handlar alltså om bonus utöver deras redan höga löner. Under samma år var den totala statliga kulturbudgeten 6,2 miljarder. Det handlar alltså om pengar till museer, teatrar, Dramaten, kulturminnesvård, Operan, biblioteksstöd, kyrkorestaureringar, litteraturstöd osv. Det är egentligen en skandal att vi lägger mer statliga skattepengar på kultursubventioner än vad högt kvalificerade och hårt arbetande bankdirektörer i våra stora banker får i extra bonus för sitt högt kvalificerade jobb! Dom har ju verkligen visat hur duktiga dom är på att se framåt och förutse hur bankerna skulle agera för att utfallet för samhället och bankerna skulle bli så bra som möjligt. Till och med kommunernas totala kostnader för försörjningsstöd hamnar i år på några miljarder mer än bankbonusarna. Och så klagar dom på att bonusbeloppen är för höga?

Och när vi nu ändå diskuterar hur vi använder våra gemensamma resurser så kan det finnas anledning att påminna om att Sverige är unika i världen som infört en straffbeskattning av de som blivit gamla, som fött barn, som blivit sjuka eller blivit arbetslösa.

Klintagumman

Ni glömmer väl inte att på Skånetrafikens hemsida föreslå namn på de närmare 50 nya Pågatåg som Skånetrafiken har beställt. Namnen ska ha anknytning till Skåne, det kan vara både manliga och kvinnliga namn, det kan vara både verkliga personer eller påhittade fantasifigurer. Men det får inte vara nu levande personer. Jag för min del har föreslagit namnet Klintagumman. Detta är den klippformation som syns på Söderåsens yttersta spets och som på sin högt uppsatta position övervakar all järnvägstrafik som passerar Åstorp. För ytterligare förklaring så står det mer på Sven Tycker den 7 april.

För övrigt har det underbara vårvädret fortsatt även i dag. Angeli och jag har tillbringat större delen av dagen i Malmö. Lite shopping men mer sittande på parkbänkar vid kanaler och i parker. Och så ett litet kort besök för Angeli på tandregleringen som ju var huvudskälet. Synd att jag inte tog kamera med!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s