Domen – med stort D

I går kom ju den stora Domen med stort D i The Pirate Bay rättegången. De fyra anklagade, Peter Sunde Kolisoppi, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström dömdes alla till ett år i fängelse samt att gemensamt betala 30 miljoner i skadestånd. Nu kommer ju domen att prövas i flera instanser varför det ju är oklart var det slutar. Men jag tycker det är positivt att man gör klart att stöld är stöld även om det är stöld av ettor och nollor. Och att man gör klart att The Pirate Bay inte bara är en oskyldig sökmotor som missbrukas. the Pirate Bay är ett kommersiellt företag med affärsidén att hjälpa människor att stjäla. De fyra dömda är inte heller 4 små oskyldiga ungdomar som råkar vara intresserade av datorer. En är känd för sina nazistiska sympatier och har finansierat flera högerextrema grupper (och även The Pirate Bay) och är även dömd för misshandel med rasistiska förtecken. En är misstänkt för narkotikabrott. En för inbrott och stöld. Och flera har stora skatteskulder. Det är alltså inte fyra små oskyldiga ungdomar som media (och främst bloggosfären) försöker utpeka de fyra som. Nazisten och miljonären Lundströms namn brukar dessutom bloggosfären mest hålla tyst om.

Springtimeuppladdning 2009: Dagens runda började mycket tröttsam. Redan efter några hundra meter kände jag i benen att detta skulle bli en tung runda. Jag antar att det faktum att jag först rantat runt inne i Helsingborg på förmiddagen och sedan tagit en lång promenad med Kimmy (och kamera) på eftermiddagen satte sina spår. Lägg till detta att ligga på knän i trädgården i några timmar med att rensa ogräs så kanske benen hade fått sitt. Dessutom satte jag en rad potatis samt konstaterade att det med all säkerhet blir en rabarberpaj i morgon. Vi förberedde med att köpa vaniljsås i dag. Men det var alltså joggingrundan vi skulle prata om. Eftersom det kändes så tungt redan från början (och dessutom var det varmt) så bestämde jag mig för att nöja mig med lätt jogging, men ta den långa niokilometersrundan. Och även om det var tungt och svettigt så kändes det ganska skönt. Tiden 52:20 blev en positiv överraskning. Jag hade med tanke på tempot räknat med omkring 55 minuter faktiskt. Jag börjar få en ganska god tillförsikt inför Springtimeloppet som är om två veckor.

Som jag sade var jag in till Helsingborg i dag. Ingela fick sin mobiltelefon stulen i går, så jag ordnade en ny telefon i går, men var tvungen att ha en fullmakt med från Ingela för att hos Telia ordna så att hon kunde få ett nytt SIM-kort med det gamla telefonnumret och de pengar som fanns kvar på kontantkortet. Men nu blev bland annat detta fixat. Dessutom konstaterade vi att det känns ganska skönt att inte ha någon dyr avancerad telefon. Nu var de pengar som fanns på kontantkortet mer än vad telefonen var värd.

Jag såg att en av de satsningar som Barack Obama gör för att sätta fart på den amerikanska ekonomin är att för mångmiljardbelopp bygga nya järnvägar. Främst regionala pendlingsbanor mellan stora städer och som byggs bredvid de Highways som redan finns. Hör du det Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c)! En rejäl satsning på järnvägsbyggen kanske kan vara en god idé?

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Domen – med stort D

  1. Hmm Grattis till att ha kommit igång med att Springa!Sen hade jag ingen aaaning om att personerna bakom Pirate Bay faktiskt har kriminell bakgrund.. har följt debatten dåligt för jag är inte i den fildelande generationen.. Har fullt u med youtube, tycker det räcker.. men.. youtube kanske också är olaglig??

  2. tja SvenDu tar stora Ord i din mun, att de har varit kriminella har inget med domen att göra.Men du tycker förstår jag att om man jobbar i en månad ska man ha betalt hela livet även om man sjunger andras låtar.Du gillar väl bonusar också då.Det är ju inte kriminellt i dina ögon.

    • Sven

      Nä, att dom har kriminell bakgrund har inget med saken att göra. Men bakgrunden stämmer inte med den bild som ”piratkramarna” försöker ge om att detta bara är några ungdomar med stort datorintresse som helt ideellt sysslar med något roligt.Och ja, jag tycker att om jag gör ett jobb, t.ex. sjunger in en låt, skapar ett datorprogram, skriver en bok, gör en film, läser in en bok osv så ska jag ha rätt till ersättning om någon använder detta. Om jag vill ha ersättning för detta.Vad bonusar har med saken att göra vet jag inte. Men om du läser vad jag skrivit innan så har jag, när det gäller bonusar, svårt att förstå varför välbetalda personer som har hög lön eftersom dom förväntas göra ett bra jobb, ska ha extra pengar om dom gör precis detta – ett bra jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s