Alkoholromantiseringen i media

Jag lyssnade på P1:s Kaliber i dag. Jag undrar om deras nya tema kommer att väcka lika stort intresse bland media som när man i några tidigare program granskade Sverigedemokraterna? Jag tror faktiskt inte det. Den slutsats som Kaliber drar denna gången passar nog inte in i media i Sverige. Dom visar nämligen i programmet hur mycket problem alkoholkonsumtionen skapar i form av brottslighet. Med tydliga siffror visade man hur nästan alla brott begås under inflytande av alkohol. Det är inte narkotika som är problemet i brottsligheten. Det är inte psykiskt sjuka som är problemet. Det är inte politiska extremister. Det är inte rasister. Det är inte hederskultur som är problemet. Utan att vara berusade begår dessa grupper oftast inte de brott dom begår. Men detta är en slutsats vi inte vill dra. Media vill i sina beskrivningar inte dra dom slutsatserna, det är bättre att skylla på något annat. Det skadar ju den romantiserande mediabild vi har just nu av alkoholkonsumtionen. Sedan inträdet i EU har vi fått en allt mer accepterande attityd mot alkohol. Och det visar sig i brottsligheten. Media är i dag fyllt av vintester, öltester, drinkblandande osv. Du SKA dricka vin till maten, och du SKA ta en öl en sommarkväll. Var är testerna av juicer i tidningarna? Var är testerna av läskedrycker i tidningarna? Var är testerna av safter i tidningarna? Nä, just det. Det är finare att göra det självklart med vin. Dagens söndagsbilaga till Aftonbladet har i sedvanlig ordning en del receptförslag. Och till varje maträtt tipsas om vilket vin som är lämpligt. Varför inte säga som det är? Alkohol är en drog. Droger har negativa effekter. I stort sett alla brott som begås sker under inflytande av alkohol. Alltså skulle vi få ett mycket tryggare samhälle om vi fick ner alkoholkonsumtionen! Men det passar inte in i dagens samhälle.

Springtimeuppladdning 2009: Dagens rapport blir nog främst att berätta att jag tvivlar på att det blir fler rapporter innan Springtimeloppet. Det onda i stortån som jag använde som ursäkt förra gången har blivit värre. Så jag har konstaterat att det nog får bli ett uppehåll en tid med löpandet. Det är nog säkrast att låta det läka – vad det nu är. Ta mig runt loppets mil när det är dags ska nog gå om ett par veckor. Sedan får jag vara nöjd med den tid det blir.

Finns det något vackrare än utslagen bokskog med en matta av vitsippor?

Däremot gav jag mig i förmiddags iväg och gick Friluftsfrämjandets tipspromenad Lunken. Och även om det periodvis gjorde ont i foten var det värt det hela när man kunde njuta av den utslagna bokskogen, den underbara mattan av vitsippor under och alla överlyckliga fåglar som välkomnar oss med ett underbart kvittrande. Fast, det är klart. Jag har ju ingen aning om vad fåglarna säger. Det kanske handlar om att varna andra fåglar för att nu kommer det en hög så’na där tvåbenta varelser som det gäller att hålla sig undan från? Att jag i sedvanlig ordning fick ihop 7 rätt kanske jag inte ens behöver berätta. I dag körde jag med systemet att om jag inte visste svaret så satte jag ett kryss. Och det fungerade uppenbarligen lika bra som andra strategier. Den vanliga brukar vara att jag väljer det av 1 X eller 2 som jag har minst av när jag inte vet svaret. Men eftersom jag redan på första frågan gick bet fick jag välja en annan strategi denna gången.

För övrigt fortsätter ”sommarvärmen”. Det var lite växlande molnighet ett litet tag under förmiddagen, men se’n gassade det på.

Slutligen den sedvanliga påminnelsen om hur unika vi är i världen. Sverige är det enda landet i världen som straffbeskattar den som blir gammal, den som tar hand om sitt barn, den som råkar ut för sjukdom eller den som i lågkonjunkturen blir av med sitt jobb. Och detta är man från Moderaterna och deras små stödpartier stolta över!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Alkoholromantiseringen i media

  1. Vem tror du skulle vilja ta del av saft- och läsktester? Söt saft och läsk är äckligaste som finns, bara smaksatt vatten med mängder av socker. Onyttigt som attan och dessutom finns det inte tillräckligt många varianter för att en test skulle bli intressant.Det är upp till var och en att hantera sin alkoholkonsumtion. Bara för att en och annan inte klarar av det betyder det inte att alla vi andra ska vara tvungna att avstå… eller hur?Och på en riktig vinprovning spottar man ut, man sväljer inte. Hur full blir man då?

    • Sven

      Jag tycker inte heller om läsk. Hemlagad saft kan vara gott. Juicer och olika fruktdrycker kan vara gott. Öl smakar bara beskt. Vin smakar skit. Sprit smakar ännu värre. Dvs smaken är lika klöven som röven! Men varför testas det inte olika juicer t.ex i tidingarna? När man ska testa varenda ny vinsort som släpps på marknaden! Vi har i media en romantisering av en drog. En drog som skapar bekymmer för 100.000-tals svenskar. Jag är övertygad om att vi ALLA har människor inom bekantskapskreten som har eller har haft problem pga alkohol. Antingen eget missbruk eller missbruk i familjen.Det är faktiskt samhällets ansvar att vidta åtgärder när en drog får spridning och skapar så mycket problem. Se’n kan det vara hasch, amfetamin, alkohol eller tobak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s