Stackars Calle Stropp

Sri Lankas flagga

Dagens skratt fick jag när jag hörde på nyheterna att Sri Lanka vägrade Utrikesminister Calle Str… f’låt Bildt inresetillstånd till Sri Lanka. Först bjöd Sri Lanka in den franska utrikesministern Bernard Kouchner, och sedan ville även den brittiske utrikesministern David Miliband följa med och det accepterade man i Colombo. Men när sedan Calle också ville åka med tyckte man tydligen att det räckte. Jag kan riktigt se framför mig hur Carl Bildt tappar hakan ända ner till knäna när han förstår att han inte fick följa med. Fast egentligen är det inte humoristiskt. Skrattet fastnar i halsen när man tänker efter varför EU:s utrikesministrar vill åka till Sri Lanka. Det handlar om människoliv, många människoliv. Jag utgår ifrån att man från Sri Lanka regering har ändrat sig till i morgon när man inser sitt katastrofala misstag å att Calle kan ta regeringsplanet och följa efter. Kan man inte tänka sig att Sri Lanka sedan vägrar honom utresetillstånd?

Ett annat skratt fick jag när jag läste de nya tittarsiffrorna för Filip & Fredriks enormt uppskrivna Söndagsparty från New York. Från premiärprogrammets 575.000 tittare i Kanal 5 så tappade man en tredjedel till helgens sändning då programmet hade 390.000 tittare. Dvs väl ungefär vad Kulturhörnan i TV2 har när det sänds i repris strax efter midnatt natten till onsdag? Jag har aldrig förstått storheten i dessa två skrikiga dummerjönsar vars humor fortfarande inte lämnat kiss-, bajs- och fyllestadiet.

I gårdagens Aftonbladet hade Lena Mellin roat sig med att räkna på vilka partier som var de stora vinnarna och förlorarna sedan valet. Fyra partier har sedan valet tappat väljare medan 3 har ökat. Och det är likadant på båda planhalvorna – fast tvärtom. De tre stora förlorarna sedan valet är Kristdemokraterna (som tappat 42% av sina väljare), Centerpartiet (som tappat 28% av sina väljare) och Folkpartiet som tappat 25% av sina väljare. De två partier som ökat mest är Vänsterpartiet (som ökat med 23%) och Miljöpartiet (som också ökat med 23%). Medan det på högerkanten varit en strömning från de tre stödpartierna till huvudpartiet (Moderaterna har ökat med 22,5%) så har det på vänsterkanten varit precis tvärtom, där har det varit en strömning från det stora partiet (Socialdemokraterna har tappat drygt 4%) till de mindre samarbetspartierna. Jag förundrar mig mycket över att det på de borgerliga tidningarnas ledarsidor inte alls diskuteras det faktum att Moderaterna håller på att äta upp sina stödpartier. Ett faktum, som om siffrorna i dag håller sig, kommer att kosta Moderaterna regeringsmakten eftersom Kristdemokraterna är så små att dom åker ur Riksdagen. Och fortsätter utvecklingen fram till valet så riskerar även Centerpartiet att åka ur Riksdagen. Några opinionsundersökningar har ju till och med visat på detta. Men det är tyst som i graven om detta dilemma på de borgerliga ledarsidorna. Är dom rädda för att ta upp ämnet? Eller blundar dom för sanningen? Den enda jag sett som tagit upp frågan är Stureplanscenterns Fredrik Federley som ju på sin blogg krävde fler regeringsplatser till stödpartierna för att ge dessa mer publicitet. Fast han tog ju tillbaka allt några timmer senare när han insåg att han tagit upp ett ämne som var tabu.

I går på kvällen hade BUN i högerstyrda Klippan möte för att besluta om en nedläggning av ett antal mindre skolor i kommunens ytterområden. Och, vilket intresserar mig mest, en vansinnig flytt av Träningsskolan från de lokaler man är i nu och som är helt perfekta, till andra mindre och sämre lokaler. Tydligt är att oppositionen lyckades få igenom en återremiss (det behövs inte majoritet för ett sådant beslut) mot utbildningsnämndens folkpartistiske ordförande Tommy Cedervall och förste vice ordförande, moderaten Marinna Emgård som båda reserverade sig mot beslutet. Beslutet måste nämligen forceras igenom så fort som möjligt så att inte protesterna hinner utvecklas. Jag såg någonstans att man måste spara 4 miljoner på budgeten. Och har därför anställt en konsult för 3 miljoner att komma med ett förslag. Varken han eller de som fattar beslut om förändringen har någonsin ens besökt Träningsskolan. Här handlar det om siffernissars byråkratiska räkneoperationer. För att forcera igenom beslutat ska tydligen BUN hålla extramöte om en vecka. Då har personal, föräldrar, fack osv inte haft en chans att komma med synpunkter. Någon konsekvensutredning av förändringarna har inte heller gjorts. Men det är panik eftersom ekonomin har misskötts katastrofalt. Och dessutom minskar ju skatteinkomsterna kraftigt samtidigt som partikamraterna i Rosenbad håller inne pengarna. Jag såg förresten på en plats att BUN i Klippan inte har något arbetsutskott som kan ha inflytande mellan ordinarie möten. Det verkar osedvanligt korkat. Inte underligt att det barkat åt skogen

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s