Pretentiös dynga

Rick Falkvinge (egentligen Rickard men ursprungligen född som Dick Augustsson) partichef för Piratpartiet har i Aftonbladet i dag en lång debattartikel där han jämför Piratpartiets arbete för rätten att stjäla ettor och nollor med de som i slutet av 1800-talet stred för demokrati och arbetarrörelsens arbete för rätten att strejka för rimliga löner. Maken till pretentiös dynga får man leta länge efter. Byt namn till något seriöst (”pirat” = rätten att stjäla) och koncentrera er på demokratifrågor när det gäller avlyssning och allt annat som ger associationer till Orwells 1984. Men glöm tanken på ett politiskt parti. Då kommer det att bli upp som en sol och ner som en pannkaka. Dvs något (eller kanske till och med ett par) mandat i EU-valet. Men se’n… 

Det var väl Folkpartiet jag hörde på nyheterna som hade haft någon form av valupptakt inför EU-valet. Och då bland annat hävdat att konsumentfrågor var en fråga som EU-valet hade betydelse för. Och tog, som EUforiker man är, upp så bra det var med gemensamma regler för konsumentskydd och tog som exempel leksaker. Jag antar att det fina med gemensamma regler inom konsumentskyddet bland annat innefattar alla de tillsatser i livsmedel som Sverige tidigare hade förbjudit, men som vi nu av EU tvingats tillåta igen. Och när det gäller leksaker så är väl bland det positiva i att man måste byta sand på alla lekplatser till annan sand med större korn. För att barnen när solen gassar inte ska bränna sig på sanden. Tyvärr går det inte att bygga sandslott eller något annat med sanden, eftersom den är just så grovkornig. Men det är ju lika i hela Europa – där man bryr sig och följer reglerna. Och gungorna måste vara i ett visst väderstreck. Fast det har jag inte riktigt förstått varför, om det var för att barnen inte ska bländas av solen, eller…? 

Jag ser att flygindustrin har svåra problem. Lågkonjunkturen drabbar hårt och flygbolagen redovisar rekordförluster på löpande band. Och detta trots att alltså flyget är det mest subventionerade sättet att resa som finns. Inga skatter på bränslet. Inga kostnader för allt utsläpp och dessutom flygplatser som i allmänhet är subventionerade av staten, kommuner eller regioner. 

Strålsäkerhetsmyndigheten har lämnat sin rapport för 2008. Det har inträffat fler incidenter än någonsin tidigare vid de svenska kärnkraftverken. Och fler än vanligt har dessutom klassats som allvarliga incidenter. Vid fyra tillfällen förra året fick kärnkraftsbolagen inte starta upp sina aggregat igen utan speciella tillstånd från myndigheten. Vid 14 tillfällen snabbstoppades ett av de svenska kärnkraftsaggregaten. I överlägsen ledning låg Oskarshamn 1. Myndigheterna har också gett kraftig kritik mot säkerhetsarbetet på flera av verken. Det är uppenbart att samtidigt som verken börjar bli gamla och utslitna tas inte säkerhetsarbetet på allvar längre. Antalet snabbstopp är på tok för högt för att man skall kunna hävda att kärnkraften är en tillförlitlig energikälla. Tvingas flera aggregat samtidigt stå still blir det problem med energiproduktionen.

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Pretentiös dynga

  1. Det komiska är att ditt inlägg är ett perfekt exempel på vad Rick menar med sin jämförelse med andra medborgarrörelser i historian. Utan att ha ens försökt sätta sig in i vad Piratpartiet står för och driver för frågor, så kallar du dem för tjuvar. Att sedan säga att pirat = rätten att stjäla är rent faktafel. Gör en snabb googling på sanningen om pirater, så ska du se att det handlade om så mycket mer än att stjäla. Då kanske du också får mer förståelse för varför vi heter Piratpartiet. Inte minst är valet av detta partinamn ett rent strategiskt val. Om vi hette Integritetspartiet hade vi inte fått några rubriker alls. Nu skriver hela världen om oss på daglig bas, och detta är bland annat tack vare just vårt namn.Det är trevligt att du säger att vi ska koncentrera oss mer på ”demokratifrågor när det gäller avlyssning och allt annat som ger associationer till Orwells 1984.” Visste du att Piratpartiet har drivit opposition kring dessa frågor sedan vi startade 2006. Om piratpartisterna i Sverige inte hade drivit frågorna kring medborgarrätt och integritet så flitigt, hade frågorna inte varit aktuella öht.Det är upp till framtiden, men jag som piratpartist är övertygad om att vad vi ser nu är grogrunden för en ny ideologi. Jag är inne i piratsmeten ganska rejält, så jag ser det engagemang och det hopp som fullständigt lyser i partiet. Det är nånting som inget annat parti i sverige har.Jag hoppas att du ger Piratpartiet en chans, och åtminstone läser de principprogram./jonathan

  2. Stefan

    Pirat betyder inte rätten att stjäla. Det betyder sjörövare eller person som olagligt eller utan tillstånd eller dylikt utövar en verksamhet.Jag ser namnet piratpartiet lite som benämningen queer eller nigger (mellan svarta). Ett försök att vända ett negativt nedvärderande epitet till något positivt och visa stolthet över sin grupp.

  3. Sven Tycker

    Jag ber om ursäkt för att jag förenklade betydelsen av ordet pirat. Det handlar inte bara om att stjäla, utan även om att mörda, våldta osv. Dvs jag begriper inte hur man väljer det namnet för ett seriöst politiskt parti. Det visar snarare på det oseriösa. Men, jag förstår att det är valt för att väcka uppmärksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s