Återinför Postmonopolet

En av de många tidningar och publikationer som jag prenumererar på är Fokus (som jag kan rekommendera). Men, en av nackdelarna med Fokus är att den distribueras av CityMail de veckor som CityMail delar ut post på fredagar. Och eftersom detta pajasföretag är som det är så är det inte ovanligt att det inte dyker upp någon tidning på fredagen den vecka CityMail har ansvaret. Så var det i fredags – ingen Fokus. Och naturligtvis ingen i dag heller, så nu får det bli klagomål. Förra gången dom missade på fredagen dök tidningen upp i brevlådan torsdagskvällen veckan efter. Hur den nu hamnat där den dagen eftersom CityMail skulle delat ut posten på onsdagen. Fast det kom inget från CityMail på fredagen och inget på onsdagen, men en rejäl bunt på torsdagen. Jag tycker vi återinför postmonopolet så att det är ett seriöst företag som delar ut posten. Vi som är slutkunder kan ju inte ens välja vem vi vill ha. 

Och när vi nu talar om monopol, så är det väl ingen som har missat att Högerregeringen beslutat att avskaffa Apoteksmonopolet. Sverige är ett av de länder i världen som har lägst medicinpriser. Detta beror på att vi har ett mycket välskött monopol med låga egna marginaler och som sedan kan pressa priserna. Apoteket är också det svenska varumärke som tillsammans med IKEA fått bäst förtroende av svenska folket. För att möjliggöra en privatisering av Apoteken har Högerregeringen också bestämt att avansen, dvs det procentuella tillägg på priset som Apoteksföretagen får lägga på sina inköpspriser ska höjas rejält, mer än fördubblas. Allt för att de stora läkemedelskoncernerna ska vara intresserade – dom kan då göra bättre vinster. Det har också beslutats att ta bort förbudet som i dag finns mot att gynna en speciell leverantör. Alla ska i dag behandlas lika. I de privatiserade apoteksbolagen är det fullt tillåtet för de stora multinationella läkemedelsjättarna att speciellt gynna sina egna produkter i sortimentet. Dvs det blir beroende på vilken jätte som äger ditt Apoteket vilka läkemedel dom kan tänkas föra. I dag måste Apoteket ha alla. Var valfriheten blir av vet jag inte. Apoteket här i Åstorp ska privatiseras. Apoteket i Hyllinge (det andra i kommunen) ska privatiseras. Och det i grannkommunen Bjuv ska privatiseras. Vi som bor här får ingen valfrihet. Vi får bara ett nytt monopol, men ett monopol som har vinsten som ledstjärna, inte servicen. Återinför även apoteksmonopolet! 

Dagens skratt fick jag när jag läste om Expressens dundertabbe. Inför varje valrörelse i Sverige genomför någon av Bonniers megafoner ett drev mot någon Sosse. I år är det Expressens tur och Wanja Lundby-Wedins otur. I går natt satt tydligen Expressens reporter på vakt utanför Wanjas hem för att få en kommentar till det senaste avslöjandet. När Wanja dök upp krävde han därför en intervju, vilket Wanja vägrade. Under rubriken ”Här brister det för Wanja” blev det därför en bild på en besvärad dam på framsidan av tidningen och på löpsedeln. Problemet var att det inte alls var Wanja Lundby-Wedin som reportern slängt sig över. Det var en helt oskyldig passerande kvinna, med viss likhet med Wanja, som det ”brast för” när reportern förföljde henne. För Expressen blev det snabbt nytryckta löpsedlar och ursäkt på nätet, men hela tidningen var ju tryckt när misstaget uppdagades så grodan gick inte att reparera. Den du Expressen, kan man skratta åt lääänge! 

Och så läser jag att medan Maud ”Mauderaten” Olofsson (c+m?) fortsätter att förhala några svenska lånegarantier till Volvo så har nu den flamländska regionregeringen i Belgien ställt sig positiva till garantier för att rädda fabriken i Gent. Ni ska se att det hela slutar med att Volvo flyttar till Belgien!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s