Israel som rasistisk stat

Den ultranationalistiska Yisrael Beitenu och deras partiledare Avigdor Lieberman (som alltså sitter i Israels regering) har som man lovat inför valet lagt fram ett lagförslag som kräver att alla medborgare i staten Israel ska svära trohet mot Israel. Om man inte gör detta kommer inte att ha rätt till något nationellt idkort. Något som krävs för att t.ex. få ett bankkonto eller ett körkort. Nu kanske något tycker att det är väl inte så uppseendeväckande att kräva lojalitet mot det land där man bor. Men det är inte bara att svära lojalitet mot staten Israel. Nä, man ska svära lojalitet mot Israel som ”judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar”. Även om du har en annan religion, t.ex. kristen eller muslim, så måste du alltså svära lojalitet till staten Israel som en judisk och sionistisk stat. Hela lagen är riktad mot de ca 1,2 miljoner araber / palestinier som fortfarande bor kvar i Israel och som inte flydde när staten Israel utropades. Dom utgör i dag 20% av befolkningen. Men eftersom dom har fler barn än den judiska majoriteten växer andelen stadigt. 

Och att denna gruppen är en andra klassens innevånare läser jag i Svenska Dagbladet som berättar att den svenska författaren Henning Mankell stoppats av israelisk polis när han skulle delta i en palestinsk kulturfestival i den ockuperade östra delen av Jerusalem. Festivalen arrangerades av bland annat det brittiska kulturrådet och FN-organet Unesco. Men förbjöds och stoppades redan vid invigningen av beväpnad israelisk polis som krävde att teaterlokalen skulle utrymmas omedelbart. Istället hölls en mindre improviserad festival i trädgården utanför den franska ambassaden under beväpnad israelisk bevakning. 

I går fick jag flera rejäla paket från Fuji med ett antal framkallade filmer till både mig, Kevin och Angeli. Den här bilden tagit i Haväng under förrförra helgens fotoutflykt med Åstorps Fotoklubb till Österlen visar några av de glidflygare som höll till där. Jag för min del kan inte förstå tjusningen med att flyga med bara lite sidentyg ovanför huvudet sittande i en sovsäck. Hade människan varit skapt för att flyga hade vi utrustats med egna vingar. Men det passade ju bra att fotografera som kontrast till den gamla gravsättning som dök upp ur sanden för måååånga år sedan. I morgon kommer en bild på ett charmtroll som vi mötte när vi promenerade runt i området. 

I dag utlovades det ett ordentligt regnväder. Men jag lyckades bara räkna till 58 regndroppar som kom precis när jag cyklade hem för att äta lunch. Men det var ingen trevlig värme i dag. Det var tungt och klibbigt. Ett besök på SMHI visade att regnvädret passerade förbi inte många mil västerut. Men det var bra (?) att det inte kom något regn, för nu hann jag klippa gräset på kvällen! 

Det luktade förresten ättika i Åstorp i dag lite då och då. Jag kom aldrig riktigt fram till om det var kommunen som bekämpade ogräs med ättika eller om det var Björnekulla som lade in ättiksgurka. Några gissade på ogräsbekämpning andra på inlagda gurkor.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s