Nya kärnkraftsskandaler

Jag har tidigare berättat om den svenska kärnkraftens problem med sprickor i styrstavarna. Oskarshamnsverket tvingades byta samtliga styrstavar i aggregatet i vintras eftersom det fanns sprickor i allihop. Nu visar det sig att många av de helt nya styrstavarna också har sprickor. Tidigare tvingades Oskarshamn hålla stängt i två månader. Strålskyddsinstitutet har nu gett order om att verket får hålla stängt tills dessa att man löst problemet med de återkommande sprickorna. Hur var det nu dom sade? Kärnkraften är en säker och tillförlitlig energikälla! De svenska kärnkraftverken börjar bli gamla, och det är verkligen dags att avveckla dessa. Och sedan ska det inte byggas några nya. Kärnkraften är INTE en säker energikälla. Kärnkraften är INTE en ren energikälla. Kärnkraften är INTE en tillförlitlig energikälla. Och, kärnkraften är INTE en billig energikälla. 

Jag berättade i går om Israels kommande krav på en trohetsed där alla som bor i Israel ska tvingas svära trohet till Israel som en judisk och sionistisk stat. En ed som naturligtvis är riktad mot de 20% av befolkningen som är araber / palestinier och som naturligtvis har svårt för att svära trohet till översittarna. En annan lag som den nya högerregeringen i Israel är på väg att driva igenom är ett förbud för palestinierna att högtidlighålla den s.k. Nakbadagen. Den nya lagen innebär att den som offentligt sörjer eller minns det palestinierna kallar Katastrofen, dvs när Israel 1948 vann kriget mot sina arabiska grannar och över 700.000 palestinier tvingades fly från sina bostäder i Israel kan komma att dömas till fängelse i 3 år. Israel ÄR en rasistiskt uppbyggd stat! 

CharmtrollPrecis som jag lovade i går så kommer här en annan bild jag tog under fotoutflykten till Österlen. Visst är hon charmig med sina vita ögonfransar? En riktig sötnos skulle jag vilja påstå. När man ser kor som betar så förstår man varför vi har uttrycket kolugn. (jag menar alltså ko-lugn, inte kol-ugn – det är något helt annat). 

Det kom tydligen mer regn i går på kvällen. Det kändes riktigt skönt att få gå och lägga sig för att sova med den underbara friska luft som ett sommarregn innebär. Även om det formellt inte är sommar än. I dag däremot har det mest blåst och kommit lite lokala skurar. Men egentligen ganska skön och frisk luft. 

Förresten så kom tidningen Fokus i dag istället (läs mitt gnällande från i måndags). Detta aktualitetsmagasin, som kommer varje fredag, distribueras de fredagar då pajasnissarna på CityMail har utdelning på fredagar av dom. Övriga veckor sköter riktiga Posten utdelningen. Det här innebär att vissa fredagar kommer det ingen tidning. Den tidning som skulle kommit i fredags med CityMail dök upp i dag istället. Som ju alltså var nästa dag CityMail kör ut. Dom kör ju med var tredje vardag. Jag fick överhuvudtaget ingenting från pajasnissarna i fredags, men fick istället i dag en extra stor bunt med tidningar och andra massförsändelser. Den där valfriheten som dom säger att den fria konkurrensen innebär? Inte är det valfrihet för oss som slutkunder att kunna välja mellan riktiga Posten och det norska pajasföretaget CityMail. Vi får snällt acceptera att få en sämre produkt för att ett företag ska spara några korvören. 

Ut ur EUFokus hade förresten granskat de olika partiernas valmanifest och valplattformar inom 9 olika områden. Arbetsmarknad, Brott, Familj, Internet/Integritet, Jordbruk/Regionstöd, Klimat, Konsument, Migration och Sjukvård. De partier som finns med är Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Folkpartiet, Junilistan, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Piratpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Piratpartiet leder med 8 stycken ”Har ingen politik på området” av de 9 områdena. Sverigedemokraterna kommer tvåa med 3. Övriga partier har i varje fall någon form av uppfattning. Och guiden var faktiskt ganska talande och användbar. 

Jag hörde förresten moderaternas Gunnar Hökmark utfrågas i radion inför EU-valet. Och en sak är säker, någon röst på Moderaterna blir det inte. Fast det var det väl kanske ingen som hade väntat sig heller. Bland annat fick han frågan om hur han ställde sig till de nya lönerna som EU-parlamentarikerna ska få. Gunnar Hökmark hade röstat för eftersom han tyckte att de nya reglerna var bättre än de gamla. Och han hade inga synpunkter på nivån på lönerna. Det framgick också att han själv behöll hela lönen. Många svenska EU-parlamentariker tycker ju att lönerna är på tok för höga och skänker bort stora delar av de pengar dom får till olika ändamål. Dock inte Gunnar. 

Och när vi pratar om parlamentariker och inkomster, så är det väl ingen som har missat den brittiska skandalen med hur ett stort antal parlamentariker (från båda sidor jämnt fördelat) verkligen skott sig på skattebetalarna. Jag såg att skulden till det hela har egentligen Margareth Thatcher. Hon ville nämligen inte höja parlamentarikernas löner för många år sedan, utan införde istället en massa kostnadsersättningar som parlamentarikerna kunde få. Underförstått att dom på det sättet fick höjd inkomst ändå. Och det är just dessa kostnadsersättningar som nu missbrukats katastrofalt.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Nya kärnkraftsskandaler

  1. Grå

    Hittar inte undersökningen som Fokus skulle ha gjort, men låt mig snabbt redogöra för Piratpartiets politik inom ett par områden som de flesta verkar tro att partiet saknar politik om.Brott: Brott ska bekämpas av polis, inte av företag med vinstintresse i fällande dom. Rättssäkerhet är fundamentalt för demokrati och ska aldrig kompromissas.Jordbruk: En jordbrukare ska ha rätt till sin egen skörd. http://blipolitiker.blogspot.com/2009/05/piratpartiet-ar-vart-nya-jordbruksparti.htmlKlimat: Genom att avskaffa patent kommer massor av idag inlåsta uppfinningar att kunna gynna miljön. Bäst exempel är de batterier som skulle möjliggöra en elbil överlägsen bensinbilen åter möjlig. Sådana bilar fanns för några år sedan, men förbjöds senare för de sades göra intrång i patent ägda av oljebolag.Konsument: Lagstiftningen ska försvara den enskilde personen mot företag och inte tvärt om.Migration: De som kommer hit för att de är förföljda bör finna ett friare land än de lämnat.Att Piratpartiet har många åsikter om den personliga integriteten och om Internet är dock välkänt.

    • Sven Tycker

      Tyvärr verkar den inte finns på nätet utan bara i den tryckta tidningen. Men tyvärr (för Piratpartiet alltså) är det alldeles för många frågor där Piratpartiet officiellt inte säger sig ha någon egen åsikt utan ska rösta med sittande Regering (i Sverige) eller med partigrupp (i EU). Den som röstar på PP köper grisen i säcken i allt för stor utsträckning. Och friheten på Internet är inte den enda frågan av vikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s