Kronan går upp och ner

Under en tid har kronan stärkts mot Euron och dollarn och har alltså hämtat in en del av tidigare förluster. Men det tog slut för någon dag sedan när Riksbanken meddelade att man behövde fylla på valutareserven med 100 miljarder kronor. Då störtdök kronan igen. Anledningen till att valutareserven behöver fyllas på är alla miljarder som fått pytsas ut för att subventionera svenska banker på fallrepet och för att rädda riksbankerna i Estland, Lettland och på Island som ju i spekulationsekonomin spelat bort sina pengar. 

Barack Obamas utrikesminister Hillary Clinton har gjort klart för Israel att det är ett totalt stopp för utbyggnaden av bosättningar på mark som stulits på ockuperad mark i Palestina. Benjamin Netanyahu har tidigare meddelat att några små olagliga bosättningar ska stängas och inga nya byggas. Det är alltså skillnad på olagliga enligt Israels sätt att se det (dvs bosättningar som byggts utan godkännande från Israel) och olagliga bosättningar enligt övriga väldens sätta att se det (dvs bosättningar som byggts på ockuperad mark). Netanyahu har däremot inte satt stopp för att bygga ut de bosättningar som redan finns. I dag bor ungefär en halv miljon israeler i bosättningar som byggts på mark som ockuperats av Israel och sedan stulits från de rättmätiga ägarna. Dessa bosättningar är det största hindret för en fred i Mellanöstern. En förutsättning för att fred ska kunna nås är att alla bosättningar utryms och att ockuperad mark återlämnas till Syrien (Golanhöjderna) och Palestina. 

Tänk på att när ni köper frukt och annat som deklareras som ”Made in Israel” så är det ofta varor som producerats på mark som ockuperats. 

Dagens skratt blev nog när jag läste om en student vid Högskolan i Halmstad som studerade IT-säkerhet. Han har nu åtalats för IT-bedrägerier. Polisen i Halland som föreläst för studenterna säger att man kommer att vara lite mer restriktiv med vad man berättar. Jo, det kan jag förstå. Fast, det kanske bara är en examensarbete från någon på Konstfack? 

Efter att jag skrivit gårdagens blogg läste jag den dagens skörd av e-post. Ja, efter att ha slängt sådär 100 Spam-mejl först. Och hittade då ett svar från en Emma på Bring CityMail. Hon ville försöka göra gällande att CityMail inte skulle delat ut post i fredags, utan att det enligt schemat (som hon bifogade) var utdelning måndag och torsdag denna veckan. Tydligen har man inte meddelat CityMail här i Åstorp detta eftersom dom inte delade ut något i måndags heller, däremot i dag. Och jag tvivlar på att dom kommer i morgon igen. Jag trodde att kära Emma tittat på fel schema. Men i dag kom ett nytt mejl från henne där hon ber om ursäkt. Det schema hon skickat gäller från 1 juni först. Vi får väl se det? 

Och slutligen ser jag att en undersökning som bemanningsföretaget Proffice gjort visat att mer än var tredje företag som sagt upp anställda pga lågkonjunkturen passat på att samtidigt rensa ut anställda man inte vill ha kvar. Ut med avskrapet, dom kan få leva på socialen! Jag såg en liten siffra i går som kanske ger lite förklaring till varför det ser ut som det gör. I grannkommunen Bjuv finns det enligt AF 16 lediga jobb. AF har samtidigt mer än 1000 anmälda som arbetssökande! Fast jag tror faktiskt att den siffran måste vara feltryck. Men proportionerna ger ju lite balans till Högeralliansens politik som går ut på att svensken bara är lat, och att han (och hon) genom sämre ersättning och hårdare regler måste förmås att bli mer aktiv i sökandet efter jobb (dom där 16 jobben…).

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s