För många politiska partier

Jag noterar att de politiska opinionsundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. I Aftonbladets undersökning från i dag ser jag att det röd/gröna blocket leder över det blå med 48,1 mot 41,8. Socialdemokraterna (31,4) och Moderaterna (26,8) står i en klass för sig. Miljöpartiet fortsätter att ligga på en klar tredjeplats (10,0) följt av två jämnstarka partier, Vänsterpartiet (6,7) och Folkpartiet (6,5). Inte mindre än fyra partier ligger nu precis över riksdagsspärren, Centerpartiet (4,5), Piratpartiet (4,2), Sverigedemokraterna (4,1) och Kristdemokraterna (4,0). Ett val med de här siffrorna skulle alltså ge oss hela 9 partier i riksdagen. Men för fyra partier är det inom felmarginalen, så det kunde lika gärna bli bara 5 partier. Moderaterna fortsätter alltså att äta upp sina stödpartier, så till den milda grad att två av dom, Centern och Kristdemokraterna båda hotas av att åka ur riksdagen. Och vi riskerar alltså även att få in två nya partier, Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Den mycket intelligenta kommentaren från Centerpartiet till den rekordlåga siffran blev: – ”Det är ganska lågt. Men vi jobbar utifrån att vi ska bli större”. Ha! Mauderatens Centerparti är partiet som i sin modernisering högerut så till den milda grad skrämmer bort sina kärnväljare på landsbygden samtidigt som man totalt misslyckats med att värva några nya i storstäderna (förutom Fredrik Federley). 

En undersökning för några dagar sedan visade att Sverigedemokraterna var mycket nära att komma över den regionala spärren för att få ett mandat i södra Skåne. Gissa vilka kommuner det bland annat handlar om? Sjöbo och Vellinge t.ex.! Har ni hört talas om dessa traditionellt ytterst främlingsfientliga kommuner tidigare? Som skåning skäms jag. 

Dagen har använts till att lösa två tråkiga problem. Dels punka på cykeln. Varför är det ALLTID på bakhjulet man får punka? Det går fem gånger så fort att få av framhjulet som bakhjulet. Och när man äntligen fått rätt på kedja, växel och broms är man tio gånger så skitig om fingrarna när man satt på bakhjulet. Men, nu är den lilla taggen borta från däcket och slangen lagad. 

Det andra problemet gjorde mig egentligen ännu mer ilsken. Finns det något i ett hem som krånglar lika mycket som en dator? Hade vi accepterat att spis, TV, radio, dammsugare klabbade lika mycket som en dator. Efter att försökt installera en ”obligatorisk” säkerhetsuppdatering till Windows förvandlades en av datorerna till en perpetuum mobile – en evighetsmaskin. Vid omstart kom den till att den konfigurerade uppdateringen och sedan startade den om. Och sedan höll den på i all evighet med att starta om av sig själv innan den hade startat upp färdigt. När jag gick och lade mig i går på kvällen var jag redo att slänga ut skrället genom balkongdörren. Men, jag lyckades i morse få rätt på eländet. Men varför accepterar vi att datorer ständigt krånglar? Allt annat i huset hade åkt ut om det krånglat lika mycket. 

Skulden till det inträffade har jag lagt på Mio – vårt husdjur som har viss likhet med en katt. Ett av hans favoritställen att lägga sig och sova på är mitt på tangentbordet. Troligtvis eftersom det fjädrar så mjukt att ligga på tangenterna och dessutom piper det så hemtrevligt från den där lådan som står under bordet. Och han låg nog där någon gång under uppdateringen. 

Den rödgula fananSkånska ord: Vi fortsätter vår serie med ord från det färgstarka skånska språket / dialekten. Allt som en del i ett försök att sprida användningen. Det är mycket viktigt att vi håller våra dialekter vid liv. Dagens ord är Kåsen. Kåsen innebär att vara lite krasslig. Inte svårt sjuk, men ändå känna sig ur form, trött, hängig osv. Helt enkelt att vara kåsen. 

Förresten läste jag i bladet att nu även Falsterbo drabbats av badjävlar. Av tradition är badbryggan i Falsterbo tidigt på morgonen reserverad för de som vill ta ett nakendopp. Man ställer helt enkelt skorna vid badbryggans början för att markera att nu badar jag utan en tråd på kroppen. Men detta förfarande gäller enligt traditionen och oskrivna regler bara under någon timme på morgonen. Övrig tid är det fritt fram att ta ett morgondopp även med baddräkt. Men, nu har sommarbesökarna från främst Fjollträsk börjat ockupera badbryggan till långt in på förmiddagen. Och nåde den lokalt boende som dristar sig till att ta ett morgondopp när badjäveln från Stockholm ska ha sitt nakendopp. Fiskmåsarna sprider sig! Fiskmås är ett begrepp för stockholmare som kommer på sommaren och tror att dom kan göra som dom vill och likt fiskmåsar bara skränar och skitar ner.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s