Island i EU – kanske

EU NejIsland har lämnat in sin ansökan om medlemskap i EU. Efter en omröstning i det isländska Alltinget med röstsiffrorna 33 mot 28 beslutade Alltinget nyligen att Island skulle lämna in en ansökan. Tidigare har det folkliga motståndet på Island varit stort mot ett medlemskap. Men kraschen för det nyliberala bankexperimentet på ön fick många islänningar att ändra åsikt i förhoppningen om att införande av Euro skulle rädda den isländska ekonomin från fortsatt fritt fall. Det är dock osäkert hur opinionen är när förhandlingarna om t.ex. det isländska fisket är klart. Innan ett medlemskap kan bli verklighet måste det isländska folket säga Ja i en folkomröstning. 

I New Jersey i USA har flera borgmästare och andra politiker och flera rabbiner arresterats för korruption och penningtvätt. Peter Cammarano, borgmästare i Hoboken arresterades t.ex. efter att ha tagit emot motsvarande 280.000 kronor i mutor från en FBI-agent. Två judiska synagogor utsattes för husrannsakan sedan rabbiner använt välgörenhetsorganisationer knutna till synagogorna för penningtvätt. Sammanlagt 44 personer arresterades. När pengasedlarna fladdrar framför ögonen är tydligen ingenting heligt. 

Jag såg förresten att Israels ökända utrikesminister, ultranationalisten Avigdor Lieberman, officiellt börjat utnyttja bilden av Hitler i sitt försvar för den klart rasistiska politik gentemot palestinier som han står för. Tyvärr är det en vanlig reaktion bland många judar att skylla på antisemitism när Israel utsätts för kritik. Men, det är varken antisemitism att kritisera Israels ockupationspolitik som det handlar islamofobi att kritisera avsaknaden av demokrati i många Arabstater. 

FörsämringskassanFörsäkringskassan överväger tydligen att tillfälligt slopa kravet på intyg från skola eller dagis när barnen är sjuka om svininfluensan slår till ordentligt. Jag undrar om Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) är tillfrågad? För övrigt ser jag allt fler som oroas över att karensdag och dålig sjukpenning kommer att kraftigt öka spridningen av influensan när (eller om) den slår till. Människor kommer att dra sig för att stanna hemma och förlora stora summor pengar och kommer istället att gå till jobbet och smitta ner sina arbetskamrater. Det är ju just den effekten som karensdagen eftersträvar. Att den som är småkrasslig (t.ex. på väg att insjukna i influensa) ska fundera en extra gång innan man stannar hemma och helst gå till jobbet ändå. 

Den svenska styrkan i Afghanistan börjar allt mer förvandlas från en fredsbevarande styrka till en krigförande part. Det börjar bli dags att ifrågasätta styrkans existensberättigande allt mer sedan USA:s krigföring i landet blir allt mer intensiv. I går hamnade svenska och finska styrkor i kraftig eldgivning med motståndsgrupper. Totalt dödades 3 afghaner och 2 skadades. Ingen av de svenska eller finska soldater skadades tydligen. Calle Str… f’låt Bildt som råkar vara i Afghanistan just nu verkade dock inte vara inne på att diskutera styrkans berättigande. 

Sedan i höstas har den svenska Börsen gått upp med 55%. Det finns tydligen i varje fall en liten grupp som på kort sikt kunnat göra sig en bra slant. 

Skånes flaggaSkånska ord: Dagens ord får bli något gott, nämligen Spiddekaga. Denna typiska skånska delikatess som smälter i munnen. Spiddekaga är naturligtvis det korrekta namnet för det upplänningar kallar Spettkaka. Och de allra godaste spettkakorna kommer från Åstorps Spettkaksbageri som jag passerar förbi ett antal gånger dagligen eftersom bageri och affär ligger bara några hundra meter från där jag bor. En äkta skånsk spettkaka får bara bakas i Skåne. Det är en av de få matvaror som är skyddade. Ät mer spettkaka! 

Så var jag åter nere i bara en morgontidning att läsa. En månads fri läsning av Svenska Dagbladet är slut, men jag tror att jag snart kan få en månad till friläsning. Hur ska det nu gå när vi tvingas slåss om tidningen igen vid frukostbordet? Jag tror jag testar Dagens Nyheter till lågpris först en månad? Läsa bör man, annars dör man!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Island i EU – kanske

  1. Thindra

    Spiddekaga…. Hm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s