Ship to Gaza

Under rubriken Skepp lastat med solidaritet skriver Joacim Blomqvist i dagens Helsingborgs Dagblad om solidaritetsprojektet Ship to Gaza och bakgrunden till detta. I vintras lades stora delar av Gaza i ruiner sedan den Israeliska krigsmaskinen satt in bombflyg, attackhelikoptrar och stridsvagnar mot den palestinska befolkningen som hämnd för de raketer som palestinier skickat in mot Israel (och som i allmänhet inte gjort någon skada alls). Under den ganska korta aktionen dödades sammanlagt 1434 palestinier. 235 bedöms som ha varit stridande, resten var civila. 288 barn dödades. 13 israeler dödades varav 3 var civila. En del av de israeler som dödades dog av egen eldgivning. Rapporterna om israeliska krigsbrott har varit många. Det handlar om användande av den brinnande gasen Vit fosfor som använts mot civila. Det handlar om bombning av sjukhus, skolor och FN-byggnader. Det handlar om användande av civila som sköldar osv. Under de två veckorna förstördes mer än 3.000 byggnader, nära 20.000 byggnader skadades. Men, efter attackerna har Israel fortsatt att blockera införseln av byggmaterial, mediciner osv till Gaza. Den internationella organisationen Free Gaza bestämde sig därför tidigt i somras för att med en båt segla in till Gaza med tre ton mediciner, olivträdsplantor, leksaker och annan humanitär hjälp. Men båten stoppades i en ren pirataktion av Israeliska marinen ute på internationellt vatten. Besättningen och de aktivister som fanns ombord fängslades och hölls fängslade i Israel i en vecka innan de släpptes. Men, det har varit mycket tyst i media om den israeliska piratattacken. Media har väl inte haft tid utan ägnat sig åt andra pirater utanför Somalias kust. Det svenska projektet Ship to Gaza är ett nytt försök att föra in nödvändiga förnödenheter till Gaza, som av många betecknas som världens största fängelse. Stöd Ship to Gaza! 

Den 54-åriga bankkund från Landskrona som plockade ut 2,8 miljoner kronor från olika bankomater trots att han bara hade 80 kronor på kontot har nu dömts till ett år och tio månaders fängelse. Mannen lyckades plocka ut obegränsade summor pga ett tekniskt fel hos Swedbank. Hade han däremot varit bankdirektör och manipulerat med siffrorna så att han fått ut 10 miljoner för mycket i bonus hade han friats eftersom det han gjort inte var brottsligt. Men. visst är vi lika inför lagen. Problemet är att vi har mer eller mindre möjligheter att köpa oss en bra advokat och rättegång. 

Skånska flagganSkånska ord: Dagens ord blir Barplatt. Någon som kan gissa vad det kan betyda? Det innebär att gå omkring barfota. Men, det är mycket skönare att gå barplatt än att gå barfota. 

Swedbank gör en sammanlagd förlust på 5,4 miljarder kronor. 3.600 anställda får lämna verksamheten. Svenska folkets skattepengar håller hela verksamheten vid liv. Samtidigt berättar Swedbank att man räknar med att lägga undan 600 miljoner kronor för att dela ut i bonusar… SEB är dubbelt så duktiga, 1,2 miljarder sätts undan för bonusutdelningar… Men jag begriper ingenting? 

Och i Baltikum går det ännu sämre än väntat för ekonomierna. Senaste siffran från Litauen visar ett ekonomin rasat 22% senaste kvartalet. Mycket värre än väntat. Men ovan nämnda banker räknar med att dom ska räddas av Staten så att dom kan fortsätta betala bonusar till sina slipsnissar.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Ship to Gaza

  1. NannaOgg

    Jag måste bara in och säga att…..Sven, jag har aldrig läst bloggar förr,men NU har jag fastnat. Din blogg är bäst…Du skriver jättebra..om intressanta ämne. Älskar din ironi och sarkasm jag kan ”höra” när jag läser om folk och fä…mest fän…08:or,slipsnissar o.d. =)Håller tummarna för dig i arbetslöshetsträsket…och joggandet!! MVHSusanne

  2. sara johan

    Sven, när jag läser aftonbladet så skippar jag blogg, för jag läser inte blogg helt enkelt. Jag tycker att dem är så jävla långtråkiga och för mycket prat, men nu vill jag säga att jag när jag råka trycka på din blogg egentligen trodde jag annat om hemsidan därför klickade jag på länken, men för att komma fram till saken är att du för första gången fick mig´att tycka om blogg, att det finns ändå rätt så bra blogg. för din blodd var ju varsinnet fantastiskt. Den var kortfattat och ärligt. Du fick mig att öpnna mina ögon och nu vill jag verkligen stöda och blogga djupare om Gaza och palestina. För jag som oftast läser nyheter tycker faktis att Israel har inte bara tagit maketn över de ockuperade marken utan också över både palestina och in- uttransport i Palestina. Att se dem barnen i TV:n och inte kunna nå dem. Man vill så gärna hjälpa dem, men kan inte. För att Israel inte vill att dem barnen ska få leka, äta och klä på sig. Det är just det vi skickar. jag rekommenderar dig att kolla på ett dokumentär i Palestina i SVT, jag tror faktis dem har tagit bort den men om du når de så har du tur. För där var det verkligen sårligt att se på. Barnen fick stå i led, en efter en fick öppna sin väska och ta ut allt dem har i det och om de soldater godkänder det får dem gå in till skolan. Detta är bara det vi ser på TV.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s