Sven Gnäller

Det händer att Sven Tycker förvandlas till Sven Gnäller. Just nu är ett sådant tillfälle. I morse gjorde jag ett par besök i soprummet (återvinningsbaracken) för att göra mig av med bland annat en kasse fylld med tidningar och en kasse med ihoptryckta mjölkkartonger och liknande. Och då förundras man över människors oförmåga att läsa och tänka själva. I lådan för tidningar låg bland annat en papperskorg i metall och ett diskställ. I lådan för glasavfall låg en kasse med tomma ölburkar. Den extra stora lådan för pappersförpackningar var i stort sett fylld (den tömdes i måndags). Men detta berodde på att människor inte kan trycka ihop kartonger. Den kan fyllas på en timme med ett par kartonger som någon fått en ny dator levererad i, allt nedlagt så att det tar maximalt med plats. Vad tänker folk med? Inte kan det vara huvudet i varje fall. Om det hamnar plastdetaljer som inte är förpackningar i plastavfallet har jag full förståelse för, men en gammal symaskin? Såja, då har jag fått gnälla färdigt för i dag. Övriga synpunkter för dagen är som ni kan se helt seriösa och livsviktiga frågor för mänsklighetens överlevnad. 

Att vi alla är lika inför lagen vet vi alla om. Det är bara det att vissa är mer lika inför lagen än andra. Gotland har fått sin egen lilla ”olika inför lagen” skandal. Max Hansson som tydligen är Gotlands största företagsägare (han äger bland annat företaget Payex) har under ett 30-tal år utan tillstånd tiofaldigat sin strandtomt – utan tillstånd – och byggt tennnisbana, lusthus och golfgreen bland annat. Tjänstemän och experter ville polisanmäla det hela, men landshövdingen, Marianne Samuelsson, beslutar trots detta att någon polisanmälan inte ska ske. I en dold bandinspelning som gjorts motiverar Landshövding Marianne Samuelsson detta med att ”det är viktigt att vara generös mot viktiga företagsledare”. I en intervju i radions Ekosändning ångrar hon inte uttalandet, men ångrar att det kunnat spelas in på band… Nu blir det istället Landshövdingen och Länsstyrelsen som blir undersökta av polisen. Visst råder det likhet inför lagen. Det heter ju Svea Rikes Lag. Tyvärr är vissa mer lika inför lagen än andra när man betonar det andra ordet – rikes. 

Den stolta skånska fananSkånska ord: Dagens ord blir Flua som är ett ganska typiskt skånskt uttal av ord, bokstaven g hoppas över. Flua är alltså fluga, eller i stort sett allt flygande som irriterar som inte kan identifieras som något speciellt. T.ex. Visping som är geting (även vispa). Och på tal om ohyra så börjar ”de små svarta jävlarna” dyka upp nu. Dessa små irriterande odjur som sätter sig överallt. Små millimeterstora svarta irritationsfenomen. Vid den här tiden på året ska man inte bära gul klädsel, den blir direkt svartprickig eftersom dessa ”små svarta jävlar” kommer från rapsodlingarna. Vissa kallar dom ”Trips”, andra ”Millimetrar”, själv använder jag beteckningen ”Små svarta jävlar”. Och på tal om irritation så såg jag i bladet att Kivik invaderats av Eupeodes corollae som det heter på latin. På vanlig svenska kallas dom tydligen för ”Nyfiken blomfluga”. I Skåne går dom under beteckningen ”Fluor” som är pluralisformen av Flua. Inte med betoning på o:et, då blir det sådant man har i tandkrämen, utan med betoning på u:et. 

Om det är produktutveckling eller vad det är vet jag inte. Men jag ser att Coca Cola i USA håller på att lansera en ny dryck, Vio. Smaksatt, kolsyrad mjölk, behandlad så att den inte behöver förvaras kallt. Den lanseras under mottot ”födelsedagsfest hos en isbjörn”. Observera, detta är inte som jag gnäller, det är en ren konsumentupplysning!?

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Sven Gnäller

  1. Hic et nunc

    Allra mest irriterande är flujevlarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s