Inför kastväsende i Sverige

I Expressen är marknadsfundamentalisten Johan Staël von Holstein en av de få som visar förståelse för Landshövding Marianne Samuelsson på Gotlands idéer om att göra skillnad på folk och fä. Det är bara ett par moderata ledarskribenter för övrigt som visat förståelse. Men, under rubriken Klart företagare ska ha gräddfil argumenterar Johan Staël von Holstein för att vi måste göra skillnad på folk och fä. Den svenska Jantelagen är ett stort bekymmer, och hade vi inte haft så’na som Max Hansson och Johan Staël von Holstein så skulle vi alla fortfarande sitta i grottor. I korthet är Sverige ett helvete på jorden! Det är väl därför den gode Johan bor i Singapore, och inte har tid att ta ut semester för andra sommaren i rad – som han mycket noga påpekar. – ”Därför är det självklart att entreprenörer och företagare ska få tillgång till attraktiva tomter, extra bygglovsrätter och få förtur till golfklubbar och skolor”. – ”Dessutom bör de tilldelas medaljer och plakat, köras i vagnar genom staden och firas som hjältar och varför inte adlas av kungen.” Detta är autentiska citat från entreprenörens egen text. 

Jag föreslår därför att vi inför ett kastsystem i Sverige. 5 olika kaster (samt kastlösa). I Kast 1 återfinner vi alla dessa ointelligenta och oföretagsamma som bara knegar på utan att vilja gå framåt. I Kast 2 hittar vi de med en förmögen på minst 5 miljoner. I Kast 3 hittar vi de med minst 100 miljoner i förmögenhet. I Kast 4 de med minst 1 miljard i förmögenhet. Och slutligen i Kast 5 hittar Kungligheter, Grevar, Baroner och annat fint folk, som t.ex. heter von Någonting. Sedan kan man införa i alla lagar och paragrafer att lagarna inte gäller för olika Kaster. Ju högre kast man är klassificerad i desto färre lagar gäller. Och för de uppe i Kast 5 gäller i princip inga lagar. Och för alla gäller att undantagen från lagarna naturligtvis inte får negativt drabba någon i en högre Kast. Kastlösa (Kast 0) är de parasiter som inte producerar något alls, t.ex. sjuka, arbetslösa, pensionärer, föräldralediga. Sådana som redan idag bestraffas med straffskatt. Kast 0 och 1 förbjuds lämpligen även att vistas på vissa platser. T.ex. golfbanor, Stureplan, Båstad osv. Kast 1 kan få specialtillstånd att få tillträde om dom ska utföra arbete på platsen. Kastlösa utför ju inget arbete så dom så dom kan ju inte heller få tillstånd. Jag skänker förslaget helt gratis till Johan Staël von Holstein. Ingen provision önskas. 

Jag har sparat Johan Stjäl von Holsteins alster för att ha något att reta upp mig på när jag är på det humöret, eller ha något att skratta åt när jag behöver det. 

Utsikt från SöderåsenDärför tar vi något roligare. Den här bilden tog jag i helgen (jag fick den framkallade filmen i dag i posten). Och här skulle jag ha kunnat sitta i timmar och filosofera och bara njuta av tystnaden, utsikten och dofterna. 

Med en regelbundenhet som om det är inprogrammerat så dyker det varje vecka upp ett antal synpunkter på att den höga svenska ungdomsarbetslösheten beror på den svenska arbetsmarknadslagstiftningen. Nästa gång ni hör en företrädare för Högerkrafterna eller en företrädare för Kapitalet kräva försämrad anställningstrygghet för att få fler ungdomar i arbete så ställ ett par frågor. För det första är tydligen de svenska siffrorna på hög ungdomsarbetslöshet inte jämförbara med de flesta andra länders siffror. Bland annat räknas i Sverige alla ungdomar som söker ett jobb med. Även om dom studerar heltid och bara söker kvällsjobb eller helgjobb för att tjäna en extraslant. Dom räknas inte in i de flesta andra länder. Fråga också vilken betydelse det har att den verkliga pensionsåldern i Sverige är mycket högre än i de flesta länder. Vi har alltså många fler äldre kvar i arbete jämfört med de flesta andra länder. Och det innebär ju med självklarhet att det blir färre jobb lediga för nya på arbetsmarknaden. Vi kan också fundera över hur stor betydelse det har att Sverige är mycket högteknologiskt. Det finns helt enkelt mycket få enkla jobb för den som inte har någon utbildning eller praktik. En annan förklaring kan vara att svenska arbetsgivare är omvittnat mycket ovilliga till att utbilda nya anställda. Den som anställs förväntas redan från början ha utbildning och erfarenhet, det ska Samhället stå för – inte Näringslivet. Till det kan vi lägga att det faktiskt är en myt att det inte går att avskeda folk i Sverige. Finns det skäl (misskötsel, arbetsbrist osv) så går det utmärkt. I själva verket är det så att det är en mycket flexibel lagstiftning. I samband med att nyligen flera tyska företag valde att lägga ner i Sverige förklarades detta med att det var alldeles för dyrt att göra sig av med personal i Tyskland, det var lättare i Sverige. 

Skånska flagganSkånska ord: Dagens ord från Skåne blir Forrveden. Ett ord som enklast översätts till nyfiken. Något som skåningen mycket väl kan vara. Han kan sitta i några dagar i lugn och ro och undra över saker och tings beskaffenhet innan han blir så forrveden att han kanske frågar någon om råd. Men det behöver inte stressas, man får ju inte vara allt för hialös

EU:s Miljöministrar har tydligen träffats i Åre under Kung Fredriks ordförandeskap. Och eftersom dom var just Miljöministrar så tog dom privatflyg upp till Åre. Någon hade tydligen föreslagit att man skulle bjuda på en resa med Inlandsbanan till Åre istället, för att göra en symbolisk miljögest, samtidigt som dom fick en chans att se den svenska naturen i närbild. Men dom hade visst brådis och ville helst se naturen från ovan och sedan avspärrningarna från innan. Jag gissar att dom i varje fall betalade en frivillig miljökompensation? Eller?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s