Höger om på stället marsch

Moderatstämman fortsätter. Och partiledningen har både motgångar och medgångar. Ett krav från främst MUF om att avskaffa LAS röstades till slut ner. Den här frågan är, som jag sagt tidigare, problematisk för de olika ungdomsförbunden på högerkanten. Huvudargumentet mot LAS är ju att det gör det svårt för ungdomar att få jobb. Hur man nu får ihop att det skulle vara speciellt svårt att få jobb för ungdomar bara för att man inte får avskeda folk hur som helst? Och så använder man som underlag statistik som berättar att Sverige har en jättehög ungdomsarbetslöshet jämfört med andra länder. Men samtidigt kan man ju inte erkänna att man misslyckats med politiken så att ungdomsarbetslösheten är så hög, så då måste man påpeka att siffrorna inte kan jämföras. Skulle vi räkna på samma sätt som andra länder så skulle den svenska ungdomsarbetslösheten inte alls vara särskilt hög. Snarare går svenska ungdomar arbetslösa under mycket kortare tid än ungdomar i andra länder. Men då fallar argumentet mot LAS och där står dom stackarna med rumpan bar hur dom än vänder sig om. 

Men ifråga om kärnkraften gick partiledningen på en mina. Stämman tyckte att det visst skulle vara OK att bygga ännu fler kärnkraftverk (i motsats till den överenskommelse som Högerallianspartierna gjort). Men på den frågan är jag inte orolig. Det enda kärnkraftbygge som egentligen pågår i väst är det i Finland. Som är flera år försenat och kostnaden har blivit mångdubblad jämfört med kalkylen. Den el som kommer att produceras (om verket blir klart nå’n gång) kommer att bli mycket dyr, och det franska bolag som bygger verket är på väg mot sin undergång. Jag tror ekonomin sätter stopp för kärnkraften om politikerna inte bestämmer sig för att subventionera den ännu mer än i dag. I dag subventioneras kärnkraften genom att kärnkraftbolagen inte behöver försäkra sig för hela kostnaden om en olycka skulle inträffa, den risken tar staten istället. Försäkringspremierna skulle nämligen bli skyhöga. 

USA överväger att dra in på biståndet till Honduras. En expertgrupp har föreslagit att störtandet av den folkvalde presidenten Manuel Zelaya skulle betecknas som en kupp och därmed få effekter på det amerikanska biståndet till landet. Och vad skulle det annars kallas om inte en kupp? Behövdes det experter för det? Det hade jag kunnat berätta helt gratis! 

Och så har då Christer Fuglesang äntligen kommit iväg så att det snart kan bli slut på hysterin. 

Och i fredags kraschade ytterligare 3 banker i USA, och den totala siffran i år är därmed 84 kraschade banker. 

Större delen av lördagen har ägnats åt en bussutflykt med Åstorps Hembygdsförening. Det handlade om den årliga lördagsutflykten som ett ”tack för allt jobb” under det gångna året. Att det här med Hembygdsarbete är en ”pensionärssysselsättning” bevisas av att jag var näst yngst i bussen. Den enda som var yngre var min äldsta grabb Kevin… Först gjordes ett besök hos Wällufsbygdens Hembygdsförening utanför Påarp med visning av samlingarna och ett första förmiddagsfika. Efter detta styrdes kosan mot Råå för en god middag på Råå Värdshus kombinerat med flanerande på bryggan i småbåtshamnen. Och avfärden skedde till det lugna avkopplande dunkandet från ett par gamla tändkulemotorer som stod och dunkade vid Råå museum. Efter det blev det en busstur utefter kusten upp på Kullahalvön via Domsten, Viken, genom Höganäs nästan ända upp till Mölle innan färden styrdes över till andra sidan av halvön och tillbakafärd med eftermiddagsfika utanför Jonstorp och sedan hem. Lagom väder och trevliga besök. Ett tack till arrangörerna. 

Skånes flaggaSkånska ord: Dagens ord blir Aga. Som inte har med Agaspisar att göra. Det har inte heller med att misshandla barn att göra. Det är helt enkelt ett skånsk uttal av ordet åka. ”Ska du aga mä?”. 

I går sändes programmet Kristallen på SVT. Den svenska TV-branschens program för att belöna de duktiga och sola sig i glansen av dessa. Att sända (och arrangera) det hela alternerar mellan de svenska TV-kanalerna, och i år var det SVT:s tur att sända. Och av vad jag läst av kommentarerna så var detta årets program också det bästa programmet i serien än så länge. I prisutdelningen sopade Public Service SVT mattan med konkurrenterna. Av de tretton priser som delades ut gick elva till SVT. Public Service behövs om det ska bli kvalitet. Jag betalar gärna en TV-licens för att få kvalitetsprogram som omväxling till all importerad smörja ideligen avbruten av reklam.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s