Om att prata i skägget

Sven Otto "skägget" LittorinDe thailändska bärplockare som lurats till Sverige för att plocka bär har i dagarna fått lite publicitet. I korthet har dom av thailändska uthyrningsföretag lurats att investera pengar i en resa till Sverige. Men eftersom tillgången på bär inte räcker till riskerar många att inte ens få ihop pengar till hemresan, än mindre kunna betala det dom lånat för att åka hit. Arbetsmarknadsminister Sven Otto ”skägget” Littorin tycker att det är en fråga för facket, och inget som man från politikerna har något ansvar för. Han verkar tycka att det svenska facket skulle sätta bärplockningen under blockad om inte bärplockarna fick rimligare inkomster. Precis som man gjorde mot det baltiska byggbolaget i Vaxholm som inte betalade löner som svenska facket tyckte var rimliga. Men då glömmer den gode Sven Otto (m) att han själv som ett av sina första egna beslut bestämt att just utländska bärplockare från utländska uthyrningsföretag inte ska behandlas som andra som kommer till Sverige för att jobba. Just dom är det enligt de regler som Högeralliansen beslutat om möjligt att lura på detta viset. Tyvärr har jag tvingats något retuschera den officiella bilden på Sven Otto från Regeringens hemsida eftersom han skaffat skägg. Det blev väl inte så jättelikt? 

Det har varit val i Japan, och det Liberaldemokratiska partiet som styrt i Japan under i princip mer än 50 år verkar ha gått rakt in i väggen efter att snubblat på de egna fötterna. Valresultatet verkar vara en förkrossande seger för det Demokratiska partiet istället. Var skillnaden i politik ligger har jag ingen aning om. 

I dag går tre tyska delstater till delstatsval. Alla tre styrs i dag av Angela Merkels Kristdemokratiska parti. Men i två av valen ser det ut som om det kan bli maktskifte. Det handlar om Thüringen och Saarland. I båda delstaterna handlar det i så fall om en koalition mellan Socialdemokraterna och det tyska Vänsterpartiet (och eventuellt även De Gröna). Men en koalition med Die Linke är kontroversiellt. Dels eftersom Socialdemokraterna på förbundsnivå är i en stor koalition med Kristdemokraterna. och dels eftersom det snabbt växande Vänsterpartiet innehåller delar av det gamla östtyska kommunistpartiet. Men också missnöjda socialdemokrater som tycker att Socialdemokraterna tagit steget för långt till höger. 

Finlands flaggaVårt östra grannland har blivit förödmjukat. Finnkampen i friidrott har i helgen avgjorts i Göteborg. De svenska damerna vann över de finska damerna för nionde året i följd. De svenska herrarna vann över de finska herrarna. De svenska flickorna vann över de finska flickorna. Och, med risk för att riskera beskyllningar om upprepning, de svenska pojkarna vann över de finska pojkarna. Sätt er i bastun finn…! 

Skånes flaggaSkånska ord: Dagens ord blir Jåns. Ett ord som oftast förekommer i kombinationen ”i jåns”, som betyder i går, häromdagen, helt nyligen, nyss. Det förekommer i skriftspråk även stavat som ”jons”. Men jag föredrar att stava det som det låter. 

När jag gick upp genom Kalvahagen för att gå och hälsa på pappa upptäckte jag att man satt upp nya skyltar vid ingångarna till själva hagen. ”Varning för tjuren”! Och visst har det gått ett tiotal tjurkalvar i hagen tillsammans med ett ensamt får. Men att varna för att det skedde på egen risk om man gick in tyckte jag var en överdrift. Tills jag gick förbi flocken som gick och betade… Dom hade fått tillökning i form av en ganska rejäl tjur. Fast han betade gräset lika fridfullt som de andra. 

Och nu ska jag ut och ta mig en joggingtur.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s