Klyftorna igen

Jag hörde Sveriges handelsminister Ewa Björling (m) på Ekonomiekot på P1 i dag försöka förklara varför så många miljoner människor svälter i världen. Och de förklaringar hon lämnade var helt korrekta. Det var naturkatastrofer, ineffektiva jordbruk, EU:s vansinniga jordbruksstöd osv. Men som den sanna moderat hon är så glömde hon en mycket viktig faktor. De enorma klasskillnader och klyftor som präglar världen. Men från en moderat ska man kanske inte förvänta sig den insikten.

Ny moderat moralJag ser i Bladet att Calle Str… f’låt Bildt och hustrun Anna Maria Corazza Bildt fått bakläxa av den svenska Skattemyndigheten. Samtidigt som Calle är Utrikesminister i Sverige och Anna Maria Corazza Bildt valts till EU-Parlamentariker för Sverige så hävdade man att den anställda barnflickan (egentligen barntant) från Ukraina var anställd i Italien och skulle betala italiensk skatt. Redan när detta skrivits om vid tidigare tillfälle så har jag tyckt att Bildtarna får bestämma sig, Italien eller Sverige. Men om det är Italien som gäller så kan man ju inte representera Sverige. Den svenska Skattemyndigheten har nu kommit fram till att det är Sverige som ska gälla. Men Calle och Anna Maria verkar inte övertygade. Så då får dom väl flytta hem till Berlusconiland slutgiltigt. Jag kommer inte att sakna dom.

Åsgtorps från ovanDet har varit riktigt härligt väder i dag. Kimmy och jag har hunnit med två ordentliga promenader. Först en runda runt vid Tingvalla i förmiddags och sedan runt Makadamen på eftermiddagen. Ni ser det stora ”hålet” på flygfotot. Under mer än 100 år har man brutit sten och makadam här. I dag är hålet i Söderåsen närmare 100 meter djupt, och botten ligger närmare 10 meter under havsytan. Men, nu är det inte många år kvar och det ska bli spännande att se vad det blir av det hela. Vad vi vet är att när man slutar pumpa ut vattnet som tränger upp så kommer det att bildas en stor sjö. Det har funnits många spännande idéer, allt från en stor konsertanläggning via spännande badanläggning till bostäder utefter kanterna.

Jag såg förresten att de brittiska planerna på att bygga tio nya kärnkraftverk sågas av bankekonomerna. De ekonomiska kalkylerna håller inte menar Citigroup bank. Byggkostnader och avvecklingskostnader kommer att bli alldeles för höga. De brittiska myndigheterna har deklarerat att dom inte kommer att ta något ekonomiskt ansvar, och då faller projekten ekonomiskt. Och det gäller kärnkraften på andra ställen också. Den kräver att skattebetalarna subventionerar projekten. Fast kärnkraftstalibanen Jan Björklund (fp) fortsätter att argumentera för mer kärnkraft. Men han har nog inte läst på ordentligt.

Skånes flaggaSkånska ord: Dagens skånska ord får bli Hamsebytta, ett ord som betecknar en extra vimsig tjej. Se till att vårda din dialekt, se till att den överlever. Jag är medveten om att alla dialekter inte är lika vackra som skånskan, men alla dialekter är lika viktiga. Låt inte den urvattnade TV-stockholmska som av många misstas för Rikssvenska ta över.

EU?Jag har hört / läst två intervjuer med Sveriges nya EUforiska EU-kommissionär, Cecilia Malmström (fp). I Aftonbladet Lördagsintervjun av Fredrik Virtanen. En osedvanligt snäll och inställsam intervju som jag inte tyckte gav ett dugg. Och På radions P1 Ekots Lördagsintervju med Tomas Ramberg som var osedvanligt ettrig när Cecilia Malmström inte kunde/ville svara. Det handlade bland annat om de båda egyptier som den förra regeringen gjorde bort sig totalt genom att slänga ut med hjälp av CIA, och som den nya högerregeringen inte vill ge uppehållstillstånd. Och det handlade om den orimliga lön som Cecilia Malmström nu får. Uppskattningsvis ca 260.000 kronor i månaden. En intervju som gav mycket mer än Fredrik Virtanens fjäskande.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s