Klyftorna i samhället – igen

Enligt en utvärdering så sjunker betygen för barn till lågutbildade föräldrar varje år de senaste åren, samtidigt som betygen för barn till högutbildade föräldrar stiger. De två viktigaste orsakerna till detta är dels den ökade segregeringen av skolorna. Det fria skolvalet och friskolorna gör att barn till starkt motiverade föräldrar dras till vissa skolor medan de elever som har större problem hamnar i andra skolor. Och samtidigt har skolan haft en utveckling mot att eleverna får jobba allt mer självständigt. Och det innebär att de elever som har större problem får allt mindre hjälp av lärare. Och har dessutom de ”duktiga” eleverna valt en annan skola får dom inte heller stöd av dom under ”självstudierna”. Och skoltalibanen Jan Björklund trodde att den utvecklingen skulle fortsätta ytterligare 4-5 år.

Svininfluensan har gjort att uttaget av Tillfällig Föräldrapenning (vård av barn) har ökat med drygt 20% just nu. Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) kommer därför att införa ytterligare intyg och hårdare krav för att få ner siffrorna igen.

Två tyskar som dömts för mord på den tyske skådespelaren Walter Sedlmayr har sedan dom avtjänat sina straff stämt Wikipedia för att dom namnges som mördare i artikeln om skådespelaren. Den tyska versionen av Wikipedia har tagit bort männens namn, men i den engelska står namnen kvar. De båda männen tycker att dom sonat sitt brott och därför inte ska pekas ut på Internet som mördare. Om dom får igenom sina krav kommer det i fortsättningen om Anna Lindh stå att hon mördades av Mr X. Om John F Kennedy att han mördades av Mr X. Om Andra världskriget att Tyskland leddes av Mr X!

För drygt två veckor sedan skickade jag ett mejl till Helsingborgs Dagblads chefredaktör och undrade över lokalbevakningen i tidningen. Nyligen har tidningens lokalredaktion och lokalkontor i Åstorp och Bjuv lagts ner. Och det kan också märkas en ytterligare klar minskad bevakning i tidningen. Jag gjorde i mitt mejl en jämförelse med bevakningen av Höganäs kommun. Åstorp och Bjuvs kommuner är sammantaget (ca 27.000 innevånare) större än Höganäs kommun (ca 24.000 innevånare). Trots detta är det utrymme som ägnas för bevakningen mycket större för Höganäs än sammanlagt för Bjuv och Åstorp. Och jag undrade vad det är som avgör bevakningen eftersom det uppenbarligen inte är orternas storlek i varje fall. Det handlar inte heller om att inte vara del av tidningens spridningsområde. Alla tre kommunerna gränsar till Helsingborg. Men just Åstorp och Bjuv är de orter som tidningen lagt ner sina redaktioner i. Min slutsats är att det helt enkelt rör sig om att Höganäsborna har en mycket större köpkraft än arbetarsamhällena Åstorp och Bjuv. Jag har tidigare gjort jämförelsen med Båstad, som är mindre än både Åstorp och Bjuv. Men trots detta ensam har en bättre bevakning än Åstorp och Bjuv tillsammans. Lars Johansson har inte svarat! En gång i tiden när jag var ung fanns det tre lokaltidningsredaktioner i Åstorp. Nyheterna, Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar. Nyheterna försvann upp i tidningen Arbetet och försvann sedan ut i spekulationernas tomrum. Och HD köpte upp NST så det är i dag samma tidning. Alltså har konkurrensen försvunnit, och därmed intresset för en god bevakning.

Skånes flaggaSkånska ord: I dag ska vi ta ordet Radda. T.ex. i meningen: ”Den här Regeringen består av en hel radda högervridna stofiler.” eller ”Jag har sökt en hel radda jobb, men ingen vill ha en gammal stofil som mig.” Radda, en lång rad, en massa.

Till slut kan vi konstatera att det även i dag har varit ganska blött och fuktigt. Mest regn och lite uppehåll. Men lyckligtvis ännu lättare regn än i går.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s