Medias trovärdighet?

Jag lyssnade på Sveriges Radios Medierna i dag. Bland annat en diskussion mellan advokaten Peter Althin och Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson och nyhetschefen och biträdande ekochefen Rolf Stengård om bevakningen av Mehdi Ghezali. Radio, TV och tidningar berättade alla (med angivande av anonyma källor) om att Mehdi Ghezali och de andra svenskarna var misstänkta för att ha haft kontakt med kända terrorister, dom skulle haft stora summor pengar med sig och rent allmänt var dom ju misstänkta för terrorbrott. Det hela slutade med att dom fick åka hem, och de enda misstankarna som framfördes var brott mot visumregler. Peter Althin försökte få de båda företrädarna för media att i efterhand erkänna att utpekandet av Mehdi Ghezali för terrorbrott gick lite för långt. Men det fanns ingen som helst ånger hos de båda mediaföreträdarna. Och där föll dom två pinnhål i mitt förtroende.

Calle Str.. f'låt BildtDet får mig att tänka på Sveriges Radios Östeuropakorrespondent Maria Persson Löfgren som i sin kolumn i Kommunalarbetaren berättar om att hon besökt en organisation för mödrarna till offren i Srebrenica. Srebrenicas mödrar anklagade då Calle Str… f’låt Bildt, som ju vi den tiden var FN:s sändebud på Balkan, för att ha vetat vad som var på gång, men inte ingripit. Detta fick dock inte sändas eftersom det var beskyllningar som inte kunde bekräftas. Däremot berättar Maria persson Löfgren att hon vid flera tillfällen fått lov att sända inslag där samma beskyllningar riktats mot Vladimir Putin utan att källorna varit mer dubbelkollade. Men, som sagt, det var OK att beskylla en enskild svensk för terrorism och hänvisa till obegräftade anonyma källor. Och inte ens i efterhand kunna erkänna att man kunde varit fel ute.

Calle får man ju inte kritisera. han är ju svensk, och så duktig. Inte ”en iskall, hjärtlös maktpolitiker” som en annan Bosnier beskrev honom efter hans insatser på Balkan.

Jag hörde förresten Fredrik Reinfeldt uttala sig om Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons (m) ättestupalag i sjukförsäkringen. Utan att erkänna att det hela inte var helt lyckat på alla punkter, så lyckades han ändå antyda att allt nog inte var riktigt rätt. Men han kan ju inte kritisera en av sina egna.

När man i dag läser kommentarer till Cecilia Malmströms arbetsuppgifter i EU-kommissionen så har den första begeistringen lagt sig. Fredrik Reinfeldt försöker ju framställa det hela som en enorm framgång. Jag har sett ett par kommentarer som använt ordet Festung Europa precis som jag gjorde redan i går. De arbetsuppgifter som Cecilia Malmström har fått är de som den franska kommissionären tydligen hade förra perioden – men man har plockat bort en del. Men, kanske är det trots allt bra att det är en liberal svensk som får ansvar för Festung Europa och inte en konservativ fransman eller italienare osv.

Skånes flaggaSkånska ord: I dag ska det bli något gott, Krösemos. Något som jag kan ha hur mycket som helst av på nästan vilka maträtter som helst. Jag talar om lingonsylt.

Posten har ju fått kritik för de nya brevlådor man satt upp. Dom är ännu högre än de tidigare och vållar stora problem för t.ex. handikappade som inte når upp till facket. Posten hävdar att det är en arbetsmiljöfråga och att dom måste vara så höga för att inte äventyra brevbärarnas hälsa när dom ska tömmas. Men jag har sett att det synsättet gäller inte överallt. Det finns extra låga brevlådor uppsatta lite här och var. Fast dom är inte till för handikappade och skadar tydligen inte brevbärarnas ryggar. Dom är ämnade för bilförare som ska slippa stiga ur sina plåtlådor för att kunna posta sina brev. Det var tydligen viktigare att göra lata bilister glada än att ta hänsyn till handikappade. Ytterst klantigt Posten!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s