Det är många som ska skämmas

Fredrik Reinfeldt har gjort klart att man från svensk sida INTE kommer att rösta Nej till det förslag som finns på löner till EU-kommissionärerna. Cecilia Malmström ska ju få en lön på cirka 210.000 i månaden, och till detta en massa tillägg som ger en total ersättning på över 250.000 kronor i månaden. Även om en Nej-röst mest är en markering så tycker jag faktiskt att det är direkt upprörande att Sverige har för avsikt att rösta Ja till dessa korkade dumheter. Skäms Fredrik Reinfeldt!

Honduras flaggaI dag hålls det val i Honduras. I juni störtades den folkvalde presidenten Manuel Zelaya av militären med stöd av den katolska kyrkan och storkapitalet. Presidenten skickades ut ur landet endast iförd pyjamas. Kuppen har fördömts av hela Latinamerika och till och med USA under Barack Obama tog avstånd trots den amerikanska historien av ideliga militära högerkupper mot vänsterledare i Latinamerika. I dag sitter den avsatte presidenten på den brasilianska ambassaden i Honduras sedan kuppledaren Roberto Micheletti brutit en överenskommelse om att Manuel Zelaya skulle återinsättas innan nya val hölls. En i stort sett enig värld har tagit avstånd från kuppen, och kuppregimen har inte erkänts av någon. Det skall dock påpekas att Sveriges utrikesminister Carl Bildt (som även talat för EU under den tid Sverige varit ordförande) varit mycket tystlåten i sin kritik. I motsats till i en del andra internationella frågor. Jag ser i dag också att kuppmakaren Roberto Micheletti i mitten av november utsågs till vice ordförande för den Liberala Internationalen. Samma internationella organisation som svenska Folkpartiet och Centerpartiet är medlemmar av. Dessa båda svenska regeringspartier sitter alltså och samarbetar med en militär kuppledare! Skäms Maud Olofsson och Jan Björklund!

Ge Socialförsäkringsministern sparkenSocialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) fortsätter sin hetsjakt på sjuka. Senaste påfundet (som varit på gång länge) är att ändra reglerna för hur man räknar fram sjukpenning. Istället för att som nu räkna på den aktuella inkomsten och sedan ersätta 80% av denna (i själva verket ungefär 77% eftersom de 80%:en sedan några år räknas på 97% av inkomsten). De nya stolligheterna är att ersättningen istället ska räknas på tidigare inkomst. Dvs har du fått löneökning, gått upp i arbetstid osv så får du bara ersättning efter vad du tjänade förra året. Och eftersom lönerna sakta går upp för nästan alla innebär detta att ersättningen ska sänkas ytterligare. Tydligen motiverar den moderata socialförsäkringsministern det hela med att man ska komma åt fusk. Och det är något hon fått på hjärnan. Men det är bara en undanflykt. Det handlar om att ytterligare sätta åt sjuka och öka klyftorna i samhället. Skäms Husmark Pehrsson!

Schweiz flaggaI Schweiz har den islamofobiska högern fått igenom en folkomröstning om ett förbud mot islamska minareter. En folkomröstning som hölls i dag och som tydligen visade att en majoritet (57% av schweizarna) stödde stolligheterna. Det här är exakt lika sjukt som att förbjuda kyrktorn i muslimska länder för att ta ett exempel. Min tro på schweizarna har fått sig en ordentlig törn. Skäms Schweiz!

FN:s atomenergiorgan IAEA har uttalat allvarlig kritik mot Iran för dess kärnprogram och bristande vilja att samarbeta med IAEA. Och, om det är korrekt att Iran inte samarbetat på det sätt man kan kräva, är kritiken helt korrekt. MEN, så länge IAEA inte ställer samma krav på Israel om att tillåta inspektioner och lämna information är kritiken inget annat än ett stort hyckleri. Det misstänks ju att Irans kärnprogram har till syfte att skaffa ett iranskt kärnvapen. Iran förnekar detta och hävdar att det är ett brott mot Koranen med kärnvapen. Men uppenbart är att man från Iransk sidan inte är helt öppna med sitt program. Men, så länge IAEA inte ställer samma krav på Israel att redovisa sitt kärnprogram och de kärnvapen man tros inneha så är ju IAEA:s krav och kritik inte seriöst. Skäms IAEA!

Skånes flaggaSkånska ord: Vi börjar närma oss slutet på min presentation av skånska ord. Inte för att det saknas ord, men jag börjar känna att det är svårt att hitta bra ord som jag själv använder eller använt. Dagens ord får bli Pigg. Som alltså inte har att göra med att vara livlig eller kry utan det handlar om något vasst. En spets, en tagg eller liknande. En pigg.

Första advent och Julskyltningssöndag i Åstorp har bjudit på ganska trevligt väder. Det är fortfarande ganska milt. Extremt milt med värmerekord för november på många håll hör jag. Medan Ingela och Angeli gick en runda i centrum bland lotteristånd och liknande och en vända till Perslunds hembygdsgård där det var julmarknad gick Kimmy och jag vår skogspromenad. Sedan gjorde Kevin och jag också en runda främst till Perslund. Kevin har själv varit dit på morgonen och hjälpt till med att sätta upp tält osv, och han var dit en ny vända på kvällen och hjälpte till med nedplockning. Men jag upprepar, julskyltning är inte vad det har varit. När jag var liten gick man runt och tittade i nya spännande skyltningar i affärerna. Som liden påg gick man mellan de båda leksaksaffärerna och kollade upp allt spännande som fanns att önska. Jag minns att jag tom en jul fick hjälpa till med att göra julskyltningen i Varucentralens fönster (i dag är där en Thailändsk restaurang). Jag hängde mycket i affären och drömde om utbudet av modelljärnvägarna. Och fick ibland hjälpa till med att gå bud osv och den betalning jag fick investerades omedelbart i någon ny Märklinvagn eller lite räls. Ack ja, den ljuvliga barndomen!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s