Sparka den moderata socialförsäkringsministern

Sparka ministernKritiken mot Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons (m) Ättestupapolitik inom Socialförsäkringen växer. Och uppenbart är att man inom Högern börjar bli oroliga. Kritiken har funnits i 1,5 år sedan de nuvarande reglerna infördes. Men först nu när kritikstormen nått media ordentligt gör man från Högeralliansen blixtutryckningar och gör panikändringar. Men, de ändringar som görs är ytterst marginella, och i morgon är det dags för att besluta om nästa steg som från årsskiftet kastar ut uppskattningsvis 16.000 sjukskrivna i ovisshet, och under hela 2010 beräknas mer än 50.000 slängas ut över Ättestupan. Att höra Socialförsäkringsutskottets moderata ordförande Gunnar Axén i radion i dag var direkt patetiskt. Kritiken är massiv, och till och med tidningar som normalt går i Högeralliansens ledband vädrar missnöje. Jag har sagt det tidigare, och upprepar. Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) är en katastrof. Hon vet inte vad hon sysslar med. Och hon låter sin jakt på en liten grupp fuskare gå ut över 10.000-tals och åter 10.000 tals ärliga drabbade. Låt Christina Husmark Pehrsson övergå i utanförskap, byt ut henne! Förresten tillhör Gunnar Axén själv fuskarna i vårt samhälle. I skandalen med moderater som fuskade med TV-licensen tillhörde Gunnar Axén fuskarna. Efter en mycket våldsam intern strid bland moderaterna i Norrköping utreddes Gunnar Axén också för misshandel av sin tidigare sambo.

Joggingrapport: Det fick bli en ny runda i dag strax före lunch. Jag har resonerat mig fram till att jag ska försöka springa var tredje dag om detta är möjligt och det inte kommer något speciellt emellan. Alltså tog jag mig an åttakilometersrundan på förmiddagen. Det kändes ganska snabbt att gårdagens migrän hade satt sina spår. Det var ganska tungt, och det sista riktiga uppförslutet som kommer strax efter fyra kilometer var jobbigt. Som jag brukar uttrycka det, om det hade varit gångtävling är det tveksamt om jag blivit diskad. Och faktum är att efter drygt fem kilometer fick jag också ett sent påkommet lätt migränanfall som varade några minuter. Det var en ganska otrevlig känsla att egentligen veta att jag var upp i skogen och sprang, men egentligen ville detta inte tränga in utan allt omkring var som i en mental dimma. Hur som helst gick de sista kilometrarna ganska lätt hem. Men tiden var inte mycket att skryta över, 42.35. Men, efteråt känns det skönt när man hämtat andan.

Palestinas flaggaI dag ska jag göra något som sitter långt inne. Jag ska ge Utrikesminister Carl Bildt (m) en eloge! Han har fått EU:s utrikesministrar att trots våldsamma protester från Israel deklarera att den israeliska ockupationen, både av Jerusalem och Västbanken, är fel. EU:s utrikesministrar har uttalat att förhandlingar måste komma igång, och att slutresultatet måste bli ett självständigt Palestina med Jerusalem (den östra delen) som huvudstad. Israel har ockuperat och senare annekterat den palestinska halvan av staden. Och sedan dess pågår en systematisk fördrivning av palestinier och istället inflyttning av judar. Bra Calle! (Usch, det kändes konstigt att skriva…)

För övrigt kan jag notera att under de senaste 16 åren har klyftorna i samhället ökat kraftigt. Medan de rikaste i landet under den tiden fått se sina inkomster öka med 88% har den fattigaste gruppen bara sett inkomsterna öka med 15%. Allra sämst har det gått för sjuka och arbetslösa. Och det står, enligt LO:s rapport, klart att den stora skulden till de ökade klyftorna har politiska beslut och bara i mindre omfattning löneutvecklingen.

5 kommentarer

Under Okategoriserade

5 svar till “Sparka den moderata socialförsäkringsministern

 1. silvertörne

  Nej, Husmark Pehrsson gör inget bra jobb, det är väl nu ställt bortom allt tvivel. Men problemet är väl i grunden att hon bara följer Reinfeldts och moderaternas partistyrelses påbud? Fast å andra sidan; ”Jag följde bara order”, är ju ett försvar underhuggare utan civilkurage förgäves försökt åkalla förr…

  • Sven Tycker

   Det där med att ”vägra följa order” av moraliska skäl är en svår fråga. Jag tror faktiskt inte att det här är en fråga där man konsekvent kan vägra lyda lagarna. Jag tror trots allt inte att det har den digniteten. Om jag tycker att en ersättning som betalas ut är för låg kan jag inte ta på mitt eget samvete att betala ut högra ersättning t.ex. Men många har slutat av just den anledningen. Men nu har, ser jag, fackets ordförande gått ut och begärt att ministern ska be personalen om ursäkt när han försöker skylla ifrån sig på personalen.

 2. :))))

  Bättre att byta ut hela regeringen.

  • Sven Tycker

   Jo, det tycker jag också. Men jag respekterar demokratiska val. Vi (ja, inte jag personligen) har valt dom, och får stå ut med dom till nästa val. Däremot en enskild minister som så totalt har misskött sig kan man kräva avgång för även mellan val. Hon är inte vald, hon är utsedd. Och det var nog ett misstag…

 3. Ping: Om en bloggares skadeglädje | Sven Tycker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s