God Jul på er alla

God Jul på er alla önskar Sven TyckerDet är juletid. En högtid för eftertanke, lugn och för att umgås. Men istället har det blivit en högtidsstund för köpmännen. Varje år slås nya försäljningsrekord när vi ska försöka övertrumfa förra årets presentraseri och frossa i mat. Och i morgon börjar mellandagsrean när vi ska köpa ännu mer. Hur som helst så hoppas jag att ni alla hade en trevlig Julafton, att tomten kom med vad du önskade och att julmaten smakade. Jag hoppas att det inte blir baksmälla i morgon.

För ungefär ett år sedan tog företaget DSB First över trafiken med Öresundstågen (dom lade det billigaste anbudet). Tidigare var det SJ som skötte trafiken. Men resenärerna verkar inte så nöjda. Och redan innan har det stått klart att den bonus som skulle betalas ut om resenärernas betyg steg inte kommer att betalas ut. Nu står det istället klart att DSB First får betala 10 miljoner i ”böter” pga dålig städning, dålig punktlighet och dålig service rent allmänt. Synd om de danska skattebetalarna eftersom det är dom som i slutändan får punga ut pengarna eftersom DSB First kunde lägga lägst bud tack vare de danska skattebetalarnas säkerhet i botten.

FörsämringskassanAntalet JO-anmälningar mot Försäkringskassan har ökat med en tredjedel sedan förra året. I år blir det ungefär 800 anmälningar mot ungefär 600 förra året. Det handlar naturligtvis främst om allt för lång väntetid på beslut och pengar. Skulden till denna försämrade service har både Försäkringskassans ledning och våra politiker (med Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) i spetsen). Tillkrånglade regler kombinerade med minskade resurser får Husmark Pehrsson ta på sig. En ny mer tungrodd, centraliserad och avpersonifierad organisation får FK:s ledning ta på sig. En enorm omorganisation som gjorde att många erfarna medarbetare fick ändrade arbetsuppgifter samtidigt som andra tvingades sluta kombinerat med krånglande datasystem skapade stora bekymmer. Enligt Försäkringskassans ledning är alla problem lösta, enligt personalen är det i varje fall bättre nu än när det var som värst. Men jag tror inte att svenska folket tycker att Försäkringskassans service har förbättrats – tvärtom!

Och när vi nu är inne på Försäkringskassan så såg jag att Svenskt Näringsliv hade räknat ut att sjukfrånvaron på arbetsplatserna just nu är den lägsta på 27 år. Och som jag sagt innan så har ohälsotalet varit kontinuerligt sjunkande de senaste 10 åren. Jag antar att det är därför som Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) envisas med sin Ättestupapolitik. Nä, för att jag ska vara uppriktig, så kan jag bara komma på en förklaring till Husmark Pehrsson panikåtgärder. Hon litar inte på folk, utan tror att de flesta sjukskrivna bara är lata drullar som simulerar sin sjukdom.

Och, när vi nu ändå är inne på Försäkringskassan så vill jag berätta om en blogg som heter Försäkringskassan-inifrån. Den skrivs av en som jobbar på Försäkringskassan (i motsats till undertecknad som alltså slutade på FK förra året efter mer än 33 år). Han / hon är precis som jag kritisk till den nya Försäkringskassan. De flesta som kommenterar på Försäkringskassan-inifrån håller med bloggaren Observer. Men lite då och då dyker det upp kritiska röster som stödjer den nya Försäkringskassan. Och ett intressant faktum är att det utmärkande för en stor andel av dessa FK-supportrar är deras mycket otrevliga ordval. Jag har via den bloggen fått kommentarer till min blogg som varit så oanständiga att det inte gick att publicera. För en tid sedan var det också en som använde samma signatur som jag (alltså Sven tycker) som skrev kommentar till stöd för den nya kassan. Efter protest från mig döpte han/hon om sig till ”Sven tycker inte”. De senaste dagarna har både ”Sven tycker inte” och ”Sven tycker alltid” skrivit kommentarer till stöd för den nya FK-regimen. Jag har konstaterat att jag nog ska känna mig hedrad över att jag tydligen är så betydelsefull att jag kunnat inspirera folk till att ”missbruka” min signatur.

GOD JUL PÅ ER ALLA, även ”Sven tycker inte” och ”Sven tycker alltid” om ni nu inte är samma person.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “God Jul på er alla

  1. Tipset om bloggen ”Försäkriongskassan – inifrån” var verklöigen bra. Det är ren häxjakt man håller på med från FL:s sida. Jag anser att FK kränker de mänskliga rättigheterna, vilket du kan läsa om i min blogg, om du har lust. Skriver inte där så ofta, men jag tror att jag skriver lite snart igen. Jag ska lägga ut länkarna till både din blogg och den andra bloggen i mina mailinglistor. Där finns nämligen personer, som har kommit ordentligt i kläm. De är ordentligt sjuka, det lovar jag, men ändå jagar FK personer som haft ”sjukbidrag” eller tidsbegränsad sjukersättning i upp till 20 år. Själv berörs jag inte alls av sådant, eftersom jag blev ålderspensionär i oktober, men det är så fel, som man gör nu. Hoppas det blir regimskifte i höst.

    • Sven Tycker

      Jag reagerar ofta med ryggmärgen när Försäkringskassan som institution får kritik. Min första tanke är att det är mina gamla arbetskamrater som kritiseras. Jag har ju jobbat i kanske 20-30 år tillsammans med de som idag ”tvingas” fatta beslut, som den som utsätts för beslutet kanske upplever som förföljelse. Och dom framställs ofta som kallhamrade sadister. Men, jag vet, att dessa mina gamla arbetskamrater inte är onda människor. Utan jag vet att dom brottas med problem där dom är skyldiga att följa de lagar och föreskrifter som finns samtidigt som dom ska fatta beslut som är bra för ”den försäkrade”. Och det samma gäller Försäkringskassans läkare, FL. Eftersom jag inte jobbade speciellt med sjukskrivningar och liknande har jag utnyttjat FL ganska lite. Men jag har ofta frågat Lennart (som är den FL jag haft mest kontakt med) om råd när det gäller intyg om sjuka barn. Det har alltså handlat om hjälp med att tolka vad behandlande läkare skrivit, att få förklarat vad det innebär i praktiken. Och jag vet att Lennart inte är en ond människa. Han var en rådgivande resurs till mig, inte någon som fattade besluten med syfte att spara pengar för Staten. Men, vi har fått ett allt hårdare samhälle, ett allt kallare klimat och detta gör mig orolig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s