Mentala härdsmältor

Som jag berättade i går så har cirka 400 svenska entreprenörer fått julmaten i halsen. Det fina upplägget som dom råtts till av skatterådgivare och som innebar att vinstpengarna från det egna företaget fördes över till brevlådeföretag på Cypern, det var i själva verket inte så bra. Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet berättar om det misslyckade skatteupplägget. Men det intressantaste att läsa är egentligen läsarnas kommentarer till artiklarna. Här dyker de verkliga sossehatande mentala härdsmältorna fram med sina fördomar. I stort sett så går många kommentarer ut på att eftersom skatterna är så höga så är det inte något moraliskt problem att smita från skatten. Med deras resonemang så skulle det inte heller vara något fel att ge sig ut på Djurgården eller till Vellinge och lägga beslag på några BMW och Mercor. Eftersom dom är så dyra så kan det inte vara något moraliskt problem med att stjäla dom. Eller att snatta oxfilé på Ica, den är ju så oförskämt dyr att det kan inte vara fel att snatta. Det var visserligen, läste jag, en brittisk präst som hade förståelse för svältande som stal mat. Men i övrigt så är nog likheterna inte så stora. Jag tror att en hel del av DN:s och SvD:s läsekrets borde gå en kurs i moral!

Fredrick FederleyFör en vecka sedan berättade jag att Centerpartiets ledning börjat inse att partiet är på väg mot ett rejält valnederlag. Mandatet i Västerbotten (som innehas av partiledaren Maud ”Mauderaten” Olofsson) är i farozonen. Och för att rädda Mauds fortsatta riksdagsplats har man därför beslutat att sätta upp Maud även överst på listan i Stockholm. Den slutliga listan för Stockholm har nu fastställts och den toppas alltså av partiledaren Maud Olofsson med Miljöminister Andreas Carlgren på andra plats och Stureplanscenterns nyliberala galjonsfigur Fredrick Federley först på tredje plats. Det skulle innebära att om partiet inte lyckas förbättra siffrorna fram till valet och om Alliansen förlorar regeringsmakten så åker Federley ut. Själv kommenterar han listans utseende på sin blogg med ”Jag vann”. Vilket ju verkligen är ett lite överdrivet optimistiskt yttrande. Men den gode Fredrick riskerar nog inte att bli arbetslös, han kan ju alltid öppna en nya salladsbar. Det var han ju jätteduktig på förra gången? Den gick vid förra försöket snabbt i putten UTAN hjälp av facklig blockad. En konkurs som kostade skattebetalarna 65.000 och leverantörer en kvarts miljon. Men vi har alla rätt att misslyckas, både som salladsbarägare och riksdagsledamot och förtjänar en andra chans.

Och så blev det biobesök. Tillsammans med Kevin och Angeli åkte jag och tittade på Göta Kanal 3. I motsats till ettan och tvåan så handlar det inte om en kapplöpning utan det är istället ett DaVincikoden inspirerat mysterium. Och vi får en förklaring till vad Svante Grundberg sysslat med på kanalen under alla år. Men, vi var alla tre eniga om att detta är den sämsta (än så länge) av Göta Kanalfilmerna. En del av skämten känns påklistrade för att dom måste finnas med för att koppla ihop med tidigare filmer. Och Loffe börjar kännas gammal. Till slut hamnar jag dock på att ge filmen betyget tre slussluckor. Och det som räddar trean är ett ”kärt” återseende med Karlsborg och Karlsborgs fästning som får spela en mycket större roll än i tidigare filmer. Jag tillbringade nästan 12 månader på Karlsborgs fästning när jag gjorde Lumpen 1973-1974 och det var kul att känna igen fästningsmurar och kullerstenarna inne på fästningsområdet. Baltzar von Platen som byggde både Göta Kanal och Karlsborgs fästning spelar en stor roll i filmen. Han är ju främst känd för dessa båda massiva byggnadsverk. Men eftermälet är att det ena (kanalen) blev för litet, och det andra (fästningen) blev för stor. När kanalen var färdigbyggd var handelsbåtarna för stora för att kunna använda kanalen (som ju var meningen). Och när fästningen var klar var den allt för stor för den tänkta användningen, som allra sista skydd för kungafamiljen vid krig.

Den 2 januari ger sig mer än 12.000 jägare ut för att slakta 27 av de få vargar som finns i Sverige. Skriv på Svenska Rovdjursföreningens upprop mot jakten på: http://www.rovdjur.se/shi,11,1,1418.html.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s