Nu är det snart slut

Inte mycket kvar nu på 00-talet som det helt plötsligt har blivit ”inne” att prata om. Om det har blivit ett bra årtionde kan väl diskuteras. Facit kan vi nog inte läsa än på många år. Jag vill dock redan nu kora årets mest missbrukade ord – Coach! En anglifierad omskrivning som kan användas om allt – bara man vill att det ska låta mer professionellt.

I Aftonbladet kan man i dag på ledarplats läsa om pensionernas utveckling. I stort sett alla Sveriges pensionärer har väl nu fått sitt brev som berättar om hur mycket pensionen sänks med nästa år. Som en effekt av slipsnissarnas spruckna spekulationsbubbla slår nu den s.k. bromsen till i ATP-systemet och pensionerna sänks. Jag vill poängtera att vi inte ensamma kan döma Högerregeringen för detta. Det är ett resultat av en gemensam överenskommelse som gjorts för många år sedan. Men, dom kan kritiseras för att nämnda pensionärer dessutom ska betala straffskatt. Om man har 9.000 i pension betalar man 474 kronor mer i skatt per månad än en som arbetar. Skulle man ha 15.000 i pension så betalar man 707 kronor i straffskatt för att man blivit gammal. Vid årsskiftet ökar straffbeskattningen ytterligare när man från Högerregeringen lånar upp ytterligare 10 miljarder kronor för att sänka skatten för de som redan har det bättre. Straffbeskattningen (det som Högerregeringen med orwellskt nyspråk kallar Jobbskatteavdrag) har till syfte att öka skillnaden i inkomst mellan den som arbetar och den som blivit gammal (eller blivit sjuk eller förlorat sitt arbete eller är föräldraledig). Men man är för fega för att besluta om sänkta ersättningsnivåer, därför har man infört straffbeskattning istället och kallar det dessutom något finare.

Förresten skriver Kvällspesten (som är den sydsvenska versionen av Expressen) i sin huvudledare om klåfingriga politiker som försöker begränsa smällandet med fyrverkeripjäser, nedskräpning med hundbajs, hundars koppling osv. Sådant ska, enligt ledarskribenten Johanna Nylander, inte politikerna lägga sig i. I någon form av nyliberal anda av ”gör som du vill och skit i andra” så verkar damen tycka att sådana begränsningar från politikerna borde stoppas. Själv tycker jag att fyrverkeripjäser bara ska få skjutas iväg om man fått tillstånd till detta. OCH, dom får inte säljas utan att visa upp tillståndet. Hur vuxna kan köpa ut okynnessmällare till ungar som sedan i en vecka före nyår springer runt och terroriserar omgivningen med är för mig helt obegripligt. Det borde införas körkort för föräldrar innan man plockar ut pluggen som att dom kan skaffa barn…

Israels flaggaIsraelisk polis har återigen arresterat Mordechai Vanunu. Vanunu dömdes 1986 för att ha avslöjat det israeliska kärnvapenprogrammet. Han är kärntekniker. Efter 18 år släpptes han 2004 ut från fängelset men förbjuds att ha någon kontakt med utländsk media, utländska journalister eller överhuvudtaget att ha någon kontakt med icke-judar. Sedan dess har han vid upprepade tillfällen fängslats för brott mot föreskrifterna. Nu senast handlar det tydligen om att Mordechai Vanunu blivit förälskad – i en norska. Och det är alltså Aja-baja. Istället för att terrorisera Mordechai Vanunu borde Israel själva göra det man begär av t.ex. Iran, dvs att skriva på icke-spridningsavtalet mot kärnvapen och släppa in utländska inspektörer till de israeliska kärnanläggningarna,

För övrigt undrar jag om det är någon som har en ”strumppåtagare” över? Att ha så ont i ryggen att man inte kan få på sig strumporna på morgonen eller dra av byxorna på kvällen är pinsamt. Jag har lovat att om jag inte blivit bättre till nästa år så får jag nog söka upp min läkare. Och kanske sjukskriva mig. För så som jag struttar fram står jag verkligen inte till arbetsmarknadens förfogande.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s