Slut, prutt finale

Ni glömmer väl inte nyårslöftena. Jag har, som traditionen bjuder, lovat mig själv att vara lite snällare i bloggen. Jag ska t.ex. inte kritisera Näringsminister Maud ”Mauderaten” Olofsson (c) för att hon är så kvinnlig. Jag ska också försöka (hur svårt det nu än kan bli) att säga något snällt om Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m). Kanske kan jag också få in något snällt om Major Jan ”skoltalibanen” Björklund (fp). Fast på den punkten är jag tveksam. Jag ska först och främst försöka inrikta mig på att vara snäll mot de kvinnliga politikerna. Dom är vi ju alltid så stygga mot, tycker Maud. Calle Stropp (m) får fortsätta att kallas stropp. Han är ju karl och får tåla manlig kritik!

Väljarundersökningarna fortsätter att trilla in. Att det är helg har ingen betydelse. I dag läser jag hos Expressen om undersökningen som görs av Sentio Research. De stora förändringarna från förra månaden här är att Sverigedemokraterna tappar 1,3% till 5,9% och Miljöpartiet ökar 1,5% till 10,8% och befäster med god marginal sin ställning som Sveriges tredje största parti. Inom Högerflanken tappar Moderaterna 0,2% till 28,2%, och Kristdemokraterna tappar 0,4% till 4,6% medan Centerpartiet ökar 0,6% till 4,9% och Folkpartiet ökar 0,3% till 6,3%. Totalt ökar alltså Högeralliansregeringen med 0,3% till 44,0%. Men den Rödgröna oppositionen ökar ännu mer, totalt upp 1,9% till 48,3%. Förutom Miljöpartiets kraftiga uppgång ökar Socialdemokraterna med 0,4% till 32% medan Vänsterpartiet står stilla på 5,5%. Om detta var valresultatet skulle alltså den samlade högern inklusive Sverigedemokraterna få 49,9% mot den Rödgröna hörnans 48,3%. Vad vi lär oss är att Sverigedemokraterna ökar när dom har publicitet i media (oberoende av om denna publicitet är positiv eller negativ) och tappar så fort det blir tyst om dom igen. Det är fritt fram att dra sina egna slutsatser om detta. Det kan läggas till att Övriga partier får 1,8%, ett tapp med 1%. Störst i denna gruppen är väl (fortfarande?) Piratpartiet. Men deras saga är nog slut. Dom får festa upp pengarna från EU innan partiet läggs ner.

Avskaffa monarkinMen dagens allra största händelse, i varje fall om man får tro Aftonbladet, är det faktum att kronprinsessan Victoria Bernadotte och hertigen av Västergötland Daniel Westling varit i Storlien och åkt skidor. Bra prioritering Aftonbladet, som alltså ägnat framsida och 6 helsidor inne i tidningen åt ”händelsen”. Början på det kommande årets storsatsning kanske?

Om vi går efter hur mycket utrymme som ägnats åt det, så vår årets största händelse att en golfspelare pippat med mer än sin fru!

Hur var det gångna året för övrigt? För en del har det varit ett bra år. För de som brukar ha ett bra år var 2009 ännu ett bra år. För de som inte är lika lyckligt lottade var året i många fall ett ännu sämre år än vanligt. För den som har ett välbetalt jobb, pengar på banken och ett fint hus har året varit riktigt bra. För den som är gammal, för den som är sjuk eller för den som förlorat sitt jobb har året däremot varit ett extra uselt år. Men det har också varit en medveten politik från Maktens herrar och damer. Den privilegierade gör nämligen alltid mycket bättre ifrån sig om han/hon lockas med morötter i form av sänkta skatter och bättre förmåner i övrigt. Den som är mindre väl privilegierad behöver däremot en piska och spark i häcken för att ta sig i kragen och göra bättre ifrån sig. Det är inget nytt, morot till de som har och piska på de som intet har. Det är traditionell högerpolitik. Så har den alltid varit, och så kommer den alltid att vara.

Gott nytt årGott Nytt ÅrTack för 2009 och

välkomna till 2010

önskar Sven Tycker

8 kommentarer

Under Okategoriserade

8 svar till “Slut, prutt finale

 1. ”Men deras saga är nog slut.”Ja, och det där med Internet är ju bara en fluga, eller hur var det nu? Den världsledande PR-byrån JWT publicerade i julhelgen sin årliga lista över världens 100 hetaste trender att hålla ett öga på under nästkommande år. Piratpartiet är med på listan.JWT publicerar varje år en lista på 100 saker som kommer att definiera nästkommande år under rubriken “saker att hålla ögonen på”. Listan har ingen inbördes ranking, utan publiceras i bokstavsordning. CNN publicerade också listan under julhelgen.Piratpartiet som fenomen beskrivs i termer av dess framgång i EU-valet i Sverige förra året och snabba internationella framväxt, med piratpartier i drygt 30 länder.Jag skulle gissa att informationspolitiken är här för att stanna. Precis som miljöpartiet driver frågorna om våra begränsade resurser så driver vi frågan om våra obegränsade resurser. Kunskap är makt, att allmännyttig kunskap är fri är därmed en fråga om demokrati och kunskapen om den enskilde en fråga om självbestämmanderätt. Allt eftersom vårt samhälle mer och mer går mot ett informationssamhälle så växer vikten av en hållbar informationspolitik, något som några höger- eller vänsterideologier inte ger oss något svar på. När Posten skickat sitt sista brev, Telia kopplat fram sitt sista analoga telesamtal, SVT sänt sitt sista marksända program och Aftonbladet tryckt sin sista papperstidning, då blir det väldigt viktigt med demokratiska principer på Internet. Etablissemanget tycks dock tro att Internet är en leksak som man kan ta ifrån barnen när de inte sköter sig och stiftar lagar som ger privata företag befogenheter att jaga internetanvändare som sträcker sig längre än polisens och dem själva en möjlighet till total övervakning och kontroll över hela folkets privata kommunikation. Det finns ingenting som heter det goda och trygga storebrorssamhället, därför fortsätter vi slåss mot storebror. EU-valet var en viktig delseger men ändå bara just det, en delseger. Riksdag, kommuner och landsting nästa!

  • Sven Tycker

   Det är en stor skillnad mellan att tro att frågan om informationssamhället och kontrollsamhället blir en stor fråga även i framtiden och att tro att ett oseriöst politiskt parti har någon framtid. Först är det nog läge att byta namn. Man kallar sig inte ”pirater” om man vil bli sedda som seriösa bland en större grupp människor. Och vidare, ett parti som medvetet och öppet inte tar ställning i andra frågor än de egna mycket begränsade frågorna är inte att ses som seriöst.Piratpartiet har hjälpt till att föra upp frågorna på dagordningen, men 98% av svensika folket ser er inte som seriösa, utan som något som redan haft sin tid i rampljuset.

 2. Namnet ”pirater” är något vi demokrater och kulturprogressiva fått stämplat på oss genom århundranden. Det började med de som tryckte sina egna tidsskrifter med sin egna tryckpress utan konungens tillstånd som då kallades för laglösa pirater. Minns Aftonbladet i Sverige som fick sitt utgivningstillstånd indraget av svenska konunga makten inte mindre än tio gånger! Sen kom radion som dåvarande skivbolag ansåg vara ett hot för artister att tjäna pengar och stämplade radiostationerna som pirater för att bokstavligt talat jaga ut dem till sjöss. Så skedde inte bara i USA, vi hade flera piratradiostationer här i Sverige och idag anser vi det vara hur självklart som helst att kunna lyssna på musik via radio.Idag har vi en teknisk revolution för både det tryckta ordet och hur vi tar del av kulturella alster och naturligtvis blir vi som anammar den nya tekniken kallade för pirater. Men vet du vad? Vi kallar oss det med stolthet.För övrigt ser jag inte hur det skulle vara bättre att inte ta ställning i frågor i det dolda skulle vara bättre än att göra det öppet. För kom ihåg, bara ett parti med över 50% av väljarnas stöd kan få igenom hela sitt politiska program, ALLA andra partier måste kompromissa. Piratpartiet är det enda partiet som på förhand deklarerar vilka frågor man kommer stå fast vid och vilka man kommer förhandla om. Och det är just därför Piratpartiet behövs, för även om alla andra partier anammar hela Piratpartiets politiska program så är Piratpartiet det enda partiet som sätter sina frågor i första rummet. Om miljöpartiet får välja på att stänga ner ett kärnkraftverk till eller stänga ner FRA så kommer de välja att stänga ner kärnkraftverket. I det läget kan de som lagt sin röst på miljöpartiet för deras starka ställningstaganden i media mot FRA känna sig lurade. På så sätt känns Piratpartiet iaf för mig som mer ärliga och därmed mer seriösa.

 3. Sven Tycker

  Jo, som gammal DX-are är jag fullt medveten om de svenska piratradiostationerna som Radio Syd och Radio Nord. Men jag anser fortfarande inte att ”pirat” är ett seriöst uttryck som kommer att locka väljare utanför den redan inbitna gruppen.”Piratpartiet är det enda partiet som på förhand deklarerar vilka frågor man kommer stå fast vid och vilka man kommer förhandla om” skriver du. Men, det är handlar ju inte ens om att förhandla om övriga frågor. Ni överlåter ju ställningstagandet till andra.Men, vi får väl se vem som får rätt. Jag tror INTE att ni kommer in i Riksdagen vid nästa val. Ni hade maximal ”tur” vid EU-valet. Men jag är nästan villig att slå vad om att det handlar om ”upp som en sol och ner som en pannkaka”.Men jag slår ALDRIG vad. Man kan ju förlora…

 4. ”Men jag anser fortfarande inte att ”pirat” är ett seriöst uttryck som kommer att locka väljare utanför den redan inbitna gruppen.”Det handlar ju bara om vilka värderingar var och en väljer att lägga i ordet. En gång var t.ex. kommunism något fint, sen kom historien och gjorde om det till en förolämpning. Ser man på ”pirater” inom politiken så finns det mycket mer positiva saker att hämta än negativa. Visste du t.ex. att det engelska ordet ”yankee” sägs komma från ett holländskt slang för pirat och något amerikaner kallades för p.g.a. sina bojkotter av europeeiska patent under den industriella revolutionen? Det sägs att USA aldrig hade varit den rika supermakt de är idag om det inte vore för sina brott mot europeeisk patentlagstiftning och varför de än idag stolt kallar sig för ”yankees”.”Men, det är handlar ju inte ens om att förhandla om övriga frågor.”Nej, eftersom ställningstagandet i andra frågor är vår handelsvara, vilket är precis den sortens kohandel som de andra partierna håller på med i det politiska samarbetena idag. Enda skillnaden med vår strategi ligger just i att vi på förhand talar om att vi kommer göra så och mer specifikt vilka frågor som vi kommer driva respektive ge bort. Skulle det kännas bättre för dig om vi istället klippte och klistra ihop ett heltäckande partiprogram med de populäraste av populistiska ställningstaganden för att sen kasta bort dem ställningstagandena iaf?Som sagt, jag ser Piratpartiets strategi som mer ärlig.

  • Sven Tycker

   Vi kan väl då vara överens om att vi inte är överens. Det är ju du som är PP:are så vi får väl se vem som får rätt i slutändan.Men, lycka till om du tror att ordet ”pirat” av någon större del av befolkningen har någon positiv innebörd.

 5. ”Men, lycka till om du tror att ordet ”pirat” av någon större del av befolkningen har någon positiv innebörd.”Som sagt, det handlar om vilka värderingar var och en väljer att lägga i ordet. Jag är rätt övertygad om att vi redan förändrat synen på begreppet pirat för det politiska sammanhanget och internationellt ses vi som politiska stjärnor. Men visst återstår det mycket innan vi når ut till alla grupper i samhället, om vi någonsin kommer nå ut till alla. Men faktum är att om vi kallat oss något mindre provokativt hade vi antagligen inte nått ut till någon alls. Som uppstickare måste man sticka ut från mängden och begreppet pirat gör det precis lagom mycket. Men nu när vi inte längre kan åtnjuta nyhetens behag handlar det om att skapa mer varande värderingar, och för det tror jag vi har kommit en bit på vägen, även om det som sagt är en bra bit kvar innan vi nått ut till alla. Hur är det för dig, vilken definition väljer du för ordet pirat? Den definition som makthavarna genom århundranden försökt stämpla frihetskämpar med eller det värde som frihetskämparna faktiskt skapat för begreppet?

 6. Sven Tycker

  Min första tanke när jag hör ordet ”pirat” är en sjörövare. Alltså inte något uteslutande positivt, även om sjörövarna inte bra stal och mördade… Och jag tror att en mycket stor andel av svenskarna tänker på liknande sätt. ”Piratpartiet” är alltså dom där som tycker man ska kunna stjäla som man vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s