Den nya Försäkringskassan – igen

FörsämringskassanJag lyssnade i dag på andra avsnittet av P1:s program Välviljans apartheid. Ett program som handlar om det hårdnande klimatet för de som är beroende av hjälp enligt LSS lagen. Det handlar om handikappade och sjuka som är beroende av assistans för att klara sitt liv. Personer som har rätt att enligt LSS få hjälp. Men klimatet har hårdnat. Nya anvisningar till den personal på den Nya Försäkringskassan som handlägger LSS-ansökningar har gjort att flera har förlorat hjälpen och andra har fått inskränkningar. I programmet deltar bland annat en tidigare handläggare på Försäkringskassan, Elisabeth Langran, som var mycket kritisk till hur den nya centralstyrda och avpersonifierade Försäkringskassan behandlade sin ”kunder”. Förr var dom ”den försäkrade”, ett uttryck som betonade att det var en försäkring som administrerades. Lyssna på programmet, antingen på Sveriges Radios hemsida eller på repriserna.

Och sedan har det i dag avslöjats hur goda förbindelserna är mellan den svenska jägarlobbyn (i form av Jägareförbundet) och de svenska Riksdagsledamöterna. I Riksdagshusets källare disponerar man en helt egen skyttebana där man låter riksdagsmän ta jaktlicens osv. Jägareförbundet måste vara den enda lobbyorganisation som har helt egna lokaler inne i Riksdagshuset. Inte så konstigt att man kan få riksdagsmännen dit man vill.

Det är dags för månadens flod av väljarundersökningar. Först ut är Sifo som jag läser om i Svenska Dagbladet. I sedvanlig ordning har den Rödgröna oppositionen ledningen över den Blå Högerregeringen. Nu med siffrorna 51,8% mot 41,5% (46,5% inklusive Sverigedemokraterna). Förändringarna sedan förra månaden är små och inom felmarginalen. Miljöpartiet fortsätter att med god marginal vara tredje största parti och Vänsterpartiet är större än både Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna balanserar precis på 4% gränsen. Inget speciellt nytt alltså och inget sensationellt som ger så stor publicitet.

Honduras flaggaJag ser att den av Honduras militär störtade presidenten, Manuel Zelaya, av den nytillsatte presidenten Porfirio Lobo fått ett generöst erbjudande. Han får lov att bosätta sig i Dominikanska Republiken! Det var i juni 2008 som den folkvalda presidenten Zelaya störtades av militären under ledning av Roberto Micheletti, en kupp som skedde med stöd av den katolska kyrkan och en grupp rika markägare i landet. Zelaya slängdes ut ur landet endast iförd pyjamas. Manuel Zelaya förbjöds att återvända till landet, men lyckades i september förra året att smuggla in sig i landet och har sedan dess gömt sig på den brasilianska ambassaden i huvudstaden Tegucigalpa. Vid ett nyligen avhållet nytt val (som Zelaya inte tilläts delta i trots löften om detta) vann Porfirio Lobo. Men i stort sett inget land har än så länge erkänt maktskiftet. Dock har Maud Olofssons Centerpartiet och Jan Björklunds Folkpartiet ett nära samarbete med kuppgeneralen Roberto Micheletti i den Liberala Internationalen. Om en vecka kommer kuppledaren att väljas till vice ordförande i den Liberala Internationalen. En organisation som tydligen inte tar så allvarligt på demokrati. Att Maud och Jan accepterar detta är inget annat än en skandal.

That’s it. Dagens blogginlägg har INTE innehållit något textbudskap som jag får betalt för att sprida. De reklambanners som finns på bloggens orginalsajt är däremot i en del fall sådana att jag kan få en ersättning om ni handlar något. På detta blir jag väldigt förmögen. Jag tror faktiskt att jag fick en utbetalning förra året på 500 kronor, med avdrag för skatt osv.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s