Försäkringskassan får hård kritik

FörsämringskassanJO riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan i sammanlagt 13 fall som har offentliggjorts i dag. Det handlar om orimliga väntetider, handlingar som försvunnit osv. En stor del av skulden till att så många fall får kritik av JO är den omorganisation som Försäkringskassan genomförde för några år sedan. Alla lokala Försäkringskassor lades ihop till en rikstäckande Försäkringskassa. Samtidigt lade man ner servicen på mindre orter och handläggningen av ärenden centraliserades till ett fåtal städer i landet. Resultatet blev en toppstyrd och centraliserad organisation där den personliga kontakten med de försäkrade som skulle betjänas avskaffades. Många erfarna handläggare tvingades sluta eftersom man inte kunde erbjudas arbete inom rimligt pendlingsavstånd. Andra slutade eftersom dom inte ville vara med längre. Och ännu fler tvingades till nya arbetsuppgifter. Och, eftersom Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) samtidigt skar ner resurserna byggdes det upp enorma balanser. Och inte blev det bättre av att det fina datastödet som skulle spara in så mycket arbete inte fungerade som de duktiga konsulterna hävdat. Men i sedvanlig ordning är det de anställda på Försäkringskassan som i kommentarer från svenskar får skulden för det hela. När det i själva verket är de som är ansvariga för organisationen och resurserna som har skulden. Arkitekten bakom omorganisationen är avpolleterad. Generaldirektören är utbytt. Det återstår bara att byta ut ansvarig minister. Läs gärna på Aftonbladet, Sydsvenskan, ST Press och Expressen.

EU har offentliggjort arbetslöshetssiffror för EU-länderna. Men det var något som jag inte förstod. Arbetslösheten inom EU låg på 9 procent. Men arbetslösheten i Euroländerna låg på 10 procent. Det kan väl inte stämma? Att avskaffa den egna möjligheten att påverka sin ekonomiska politik ska ju vara bra för ekonomin. Och då kan det väl inte gå sämre för de länder som infört Euron än det går för de länder som behållit sitt självbestämmande? Här är något som inte stämmer. Antingen kan dom inte räkna i Bryssel eller också ljuger dom där som utmålar ett paradis bara vi avskaffar kronan.

Och så var det dags för nästa väljarundersökning, denna gång från Synovate. I denna finns tre vinnare, Moderaterna (+2,6%), Folkpartiet (+0,6%) och Socialdemokraterna (+0,6%). Övriga partier tappar, med Sverigedemokraterna som den stora förloraren (-1,2%). Enligt undersökningen är det fyra partier som ligger precis över spärren, Sverigedemokraterna 4,1, Kristdemokraterna 4,4, Vänsterpartiet 4,6 och Centerpartiet 4,8. Den blå planhalvan (inklusive SD) leder med 49,8% mot den Rödgröna oppositionens 48,6%. Men, Fredde måste bita i det sura äpplet och bli beroende av Sverigedemokraterna och tre av de fem partierna i högerblocket balanserar på spärrgränsen.

Fredagen den 15:e kommenterade jag vad jag läst i Fokus, dvs att två av de fyra bolag som i Förskingringens namn fått köpa de privatiserade svenska Apoteken var registrerade i skattesmitarparadiset Jersey. Marie Reinius som är VD för Svenska riskkapitalföreningen var tydligen inte så förtjust i insinuationen att detta skulle vara något negativt. I nya Fokus skriver hon: ”Att fonderna förvaltas från kanalöarna handlar inte om skatteflykt. Institutionella investerare som binder sina pengar i 10-15 år vill göra det i skattetransparenta strukturer som säkerställer att de bara behöver skatta vid ett tillfälle på sin utdelning eller reavinst och till en förutsägbar storlek.” Sug på den meningen en gång till. Skattetransparanta strukturer är uppenbarligen ett annat namn för Skatteflyktsparadis. Och pengarna placeras där så att dom kan välja hur mycket och när dom ska betala eventuell skatt.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s