Försämringskassan får kritik av minister som inget begriper

I Expressen i dag är Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) kritisk mot Försäkringskassan. Hon tycker det är oacceptabelt med de långa handläggningstiderna (det tycker jag också) och tycker att man ska visa respekt för enskilda personer (det tycker jag också) och att dessa ska vara säkra på en rättvis bedömning (det tycker jag också). Allt med anledning av artiklar om personer som fått en felaktig behandling av Försäkringskassan. Det finns en uppräkning av flera exempel på när Försäkringskassan missat, antagligen just de fall som JO nyligen kritiserade. Men, i motsats till Socialförsäkringsministern, lägger jag inte skulden på Försäkringskassans personal utan på Försäkringskassans ledning som är ansvarig för organisationen och på just den moderata Socialförsäkringsministern som är ansvarig för resurser och huvudansvarig rent allmänt. Att skylla ifrån sig på personalen är skamligt! Men det finns ett citat i artikeln som är mitt i prick. ”Organisationen har blivit mindre tillgänglig. Det kan påverka hur man bemöter kunder.” Citatet kommer från Stina Melander som är statsvetare med mångårigt fokus på Försäkringskassan. Grunden till de långa handläggningstiderna är dels minskade anslag och mer komplicerade regler (som ministern är ansvarig för) och en ny centraliserad, toppstyrd och avpersonifierad organisation (som FK:s ledning är ansvarig för).

Under rubriken Hög lön ingen garanti för bra prestation rapporterar Veckans Affärer om en examensuppsats från Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet. Man har jämfört resultaten i olika företag och jämfört med skillnaderna i inkomst mellan högsta ledningen och den arbetande personalen. Och det fanns inget samband. Att betala cheferna höga löner är alltså ingen bra metod för att företaget ska gå bra. Det är bortkastade pengar att göda girigbukarna. OBS, den sista meningen är INTE hämtad från Veckans Affärer som ni kanske förstår. Det är min egen slutsats.

Jag ser också i Veckans Affärer att börsen alltid går sämre under OS. Däremot är det bara en myt att Sjukfrånvaro och Vård av sjukt barn ökar under OS. Enligt Försäkringskassans beräkning finns det inget i statistiken som tyder på något överutnyttjande under den perioden. Däremot har tydligen slipsnissarna hos aktiemäklarna annat på sina bildskärmar än kurssifror…

De nya moderaternaDet är nu 20 år sedan nationalhjälten Nelson Mandela släpptes ur fängelset, där han suttit inspärrad i 27 år av apartheiddiktaturen. Nelson Mandela är väl tillsammans med Mahatma Gandhi de man i första hand tänker på när man hör om ”civil olydnad”. För att hedra dessa båda hjältar har den moderata riksdagsledamoten Sven Yngve Persson motionerat om att civil olydnat ska jämställas med hatbrott. Han kräver därför skärpta straff för civil olydnad.

Sven Yngve Persson är en värdig representant för det parti som alltid motarbetat demokratiska reformer i Sverige. Reformer som ofta tvingats fram genom olika aktioner i form av civil olydnad. 1886 sade en av den svenska arbetarrörelsens pionjärer, August Palm: ”Vi have en usel regering och dåliga representanter i riksdagen som ingenting begripa av arbetarnas och den betrycktes sak”. Det räckte för polisingripande och tre månaders fängelse för ”smädelse av regering och riksdag”. Sedan dess har demokratiska reformer genomförts (trots motstånd från högern). Och jag riskerar inga tre månaders fängelse för att säga att JAG INSTÄMMER.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Försämringskassan får kritik av minister som inget begriper

 1. - Hulda

  du skriver alltid bra och tydliga bloggar, ett nöje att läsa

 2. Sven Tycker

  Och jag suger åt mig och börjar undra om det inte är trevligt med snö också…

 3. Brakille1975

  Visst kan det vara fel på ledningen men inte kan du väl mena allvar att socialministern skall bara ansvaret för varje enskilt fall??

  • Sven Tycker

   Nej, ansvarig minister kan inte ha ansvar för varje enskilt ärende. MEN, ansvarig minister är just ansvarig för att se till att en verksamhet har tillräckligt med resurser så att arbetet kan utföras på ett acceptabelt sätt. Sedan kan det, oberoende av om det finns tillräckliga resurser och en bra organsiation, ändå hända fel. Ingen människa är ofelbar (mer än möjligen Carl Bildt…). Men, när en verksamhet INTE fungerar tillfredsställande (som Försäkringskassan) är ansvarig minister just ansvarig för att se till att verksamheten kan fungera. Inte bara skylla ifrån sig på personalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s