Centerns kärnkraftskramare

Den s.k. Miljöministern Andreas Carlgren (c) har tydligen uttalat sig om den nya kommande lagen som ska tillåta bygge av 10 nya kärnkraftverk för att ersätta de 10 som finns nu. Centerns totala helomvändning är uppenbarligen inget problem för Miljöministern. Han räknar med att lagen går igenom till hösten. Men, det finns faktiskt ett antal centerpartister som inte har bytt åsikt. Dock tror jag inte att tillräckligt många står fast vid partiets vallöften. Den Rödgröna oppositionen har dock lovat att ändra lagen om dom vinner. Regeringen har i dag en majoritet på 4 röster. Två centerpartister har deklarerat att dom kommer att rösta Nej (Solveig Ternström och Eva Silen). En moderat som hoppat av partiet och nu formellt är politisk vilde har också deklarerat att han röstar Nej (Göran Thingwall). En fjärde röst emot kan vara centerpartisten Sven Bergström som ännu inte gett klart besked. Jag tror som bekant att partipiskor och ”mutor” kommer att vina och lämnas så att propositionen går igenom innan valet.

Nu tvivlar jag dock på att det blir så många nya kärnkraftverk alls ändå. Det är mycket snack och många löften runt om i världen om satsningar på nya kärnkraftverk. Men, när det kommer till kritan så blir det i allmänhet inget av. Utan subventioner är det nämligen helt enkelt ingen bra affär. Trots kärnkraftskramarnas entusiasm så kan det påpekas att det t.ex. inte har invigts ett enda kärnkraftverk de senaste åren. Antalet verk i drift i världen sjunker kontinuerligt. De projekt som är igång har mycket svårt att komma längre än till pappersplaner. De byggen som trots allt är igång är i princip alla kraftigt försenade och har drabbats av enorma kostnadsstegringar. I USA har Regeringen gått in med löfte om mängder av miljarder i subventioner för att få igång några byggen. Från Centerpartiet har det deklarerats att kärnkraften ska fungera på marknadens villkor. Och om kärnkraftsföretagen inte får subventioner och själva får stå för kostnaderna – då är det tveksamt om det blir några nya verk.

Haitis flaggaCarola Häggkvist har ju varit på besök i Haiti för att visa upp sig. Bland annat har hon gjort stor publicitet av sitt fadderbarn på Haiti. Nu framgår det att pojken inte gått i skolan de sista åren. Pengarna har inte räckt till detta. Däremot fick han en spännande present av Carola under hennes besök på ön, en flaska parfym värd ca 600 kronor. Det hade nog varit smartare att finansiera Edens skolgång än en flaska parfym.

Det verkar inte bara vara Karamanlis förra högerregering i Grekland som sysslat med kreativ bokföring. Nu misstänks också bland annat Italien och Belgien för att medvetet ha fifflat med siffrorna för att nationalekonomin skulle se bättre ut inom EU än den verkligen var. Kära läsare, känn er lyckligt lottade som står utanför Eurosamarbetet.

Och på tal om fiffel så är det allt fler moderata kandidater kring Stockholm som tvingas lämna in. Det har fifflats med medlemskapen för att få så många röster internt som möjligt. Men, i varje fall en av de som tvingats lämna in hävdar att det hela beror på en maktkamp mellan en liberal falang och en mer konservativ falang. De som tvingas avgå tillhör fel falang och medlemsfifflandet är bara en undanflykt. Samma typ av fifflande ska ha skett på andra håll i landet också, och även i andra partier.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s