Timbro på hal is – som vanligt

Ibland får man det man sitter och stoppar i munnen medan man läser i halsen. Så blev det när jag läste dagens Aftonbladet. På debattsidan fanns en debattartikel med rubriken Sjukförsäkringen är för generös – fortfarande. Men sedan såg jag vilka som hade skrivit alstret, Nima Sanandaji och Thomas Idergard på Timbro, den skyddade verkstaden för överblivna MUF:are. Nima och Thomas teori går ut på att alldeles för många ungdomar har vad dom kallar ”Förtidspension”. När det gäller ungdomar, som får det som nu kallas Sjukersättning för vuxna, så heter det istället Aktivitetsersättning. Syftet är att ungdomarna ska vara aktiva och inte bara sitta hemma. Beloppet är inte högt, det går inte att leva loppan på även om det stiger för varje gång man fyller år. Men, för den som har ett eget boende så ger det också rätt till Bostadstillägg, som är riktat till pensionärer och är något helt annat än Bostadsbidrag som med mycket små belopp kan gå till studerande och med lite mer till barnfamiljer. Den som har Aktivitetsstöd kan också få extra bidrag för att just finansiera aktiviteter. De ungdomar som får Aktivitetsersättning handlar om pojkar och flickor med i allmänhet medfödda handikapp och sjukdomar eller som råkat ut för olyckor. En mycket stor grupp handlar om ungdomar som av olika själ går i skolan längre än andra (dvs 9 år i grundskolan och sedan 3 år i gymnasiet). Man kan få Aktivitetsersättning under ”förlängd skolgång”. Många är pojkar och flickor som gått särskola eller träningsskola. Man kan då t.ex. börja skolan ett år senare. Man kan gå grundskolan på 10 år istället. Man kan gå gymnasiet på 4 år. Det innebär att man kan få Aktivitetsersättning under ”förlängd skolgång”. En utmärkt förmån för de som går kvar i skolan när kompisarna börjar jobba och när föräldrarna börjar få problem att fortsätta försörja sina ungdomar.

Den bästa lösningen på problemet med att för många tvingas till ”förtidspension” är att arbetsgivarna blir villiga att ge en chans även till den som inte är högutbildad, fullt frisk och som kan ge 110%. Men dagens arbetsgivare är hårda. Ut med den som inte presterar fullt. Personer som har sjukdomar, handikapp eller liknande har inte en chans på dagens hetsade och slimmade arbetsmarknad. Och sedan har alltså deras propagandamegafoner på Timbro magen att klaga på att för många tvingas till Förtidspension! Skäms Nima! Skäms Thomas! Skäms ordentligt!

Jätten Glufs Glufs - Nej tackI oktober höll det svensk EU-ordförandeskapet ett biståndsmöte i Stockholm för ministrar och regeringschefer. Man skulle diskutera fattigdomsbekämpning och klimatfrågan. Räkningen för använda limousiner slutade på 3,5 miljoner kronor. Väl använda pengar!

Under slipsnissarnas bankkonkurs fick vi vanliga skattebetalare pumpa in många miljarder av skattepengar i bankerna för att rädda situationen. Men, det var inte bara vi skattebetalare som trädde in och räddade slipsnissarna. Man räknar också med att världens knarkmaffior passade på att stoppa in drygt 350 miljarder dollar i bankvärlden. I varje fall uppskattar chefen för FN:s organ för bekämpning av narkotika och kriminalitet, Antonio Maria Costa, detta. Så vi ärliga skattebetalare kan inte ta hela äran åt oss.

Jag såg förresten att det i Storbritannien gjorts en opinionsundersökning om britternas synpunkter på EU (och EFTA). Det visade sig att 39% föredrog EFTA medan färre, 36%, föredrog EU. Är det någon som kommer ihåg EFTA. I princip liknande idé som EU, men utan Jätten Glufs Glufs elefantiasis.

I Afghanistan har det amerikanska bombflyget fått in en fullträff på en talibanförflyttning. 33 döda. Tyvärr visade det sig inte alls vara någon talibanförflyttning. Det var helt vanliga civila på flykt från striderna. Det är tredje fullträffen från det amerikanska bombflyget – på civila mål – under den pågående offensiven. Men vårt södra grannland, Danmark vill inte vara sämre. 4 danskar skottskadades i helgen i Afghanistan. Troligtvis var det andra danskar som sköt!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s