Det ljuvliga ljudet av vatten som porlar ner i dagvattenbrunnarna

Precis som jag ”krävde” igår, så känns det som om våren har gjort en första frontattack i dag. Det kom lite blötsnö under natten, men på förmiddagen var den nederbörd som föll mest att kalla regnblandad snö eller regn. Det var dock inte mycket. Och eftersom det varit några grader på den rätta sidan har det töat en del. På en del håll så pass mycket att det riktigt kunde höras hur tövattnet porlade ner i avloppsbrunnarna. En underbar känsla. I morgon ska det vara ytterligare några grader varmare. Det går åt rätt håll. Det är allt tur att man bor i Skåne!

Jag hörde min gamla kollega och chef Åsa Andersson från Försäkringskassan på Sveriges Radio i dag. Hon verkade tyckas vilja hävda att Försäkringskassans service i dag är jättebra, och nästan alla är nöjda. Det är inte riktigt det intrycket jag får när jag träffar Åstorpare som undrar vad Försäkringskassan håller på med. Och hur dom ska få kontakt med en levande människa att prata med. Jag funderar på att börja skicka räkningar på konsultarvode till Försäkringskassan för alla ”gamla kunder” som haffar mig och undrar hur dom ska göra. Åsa har gått en lång väg och gjort en fin karriär sedan för många år sedan då jag och hennes man Lars Peter cyklade runt Öresund en varm sommardag då han var mitt uppe i hårdträning för att cykla Vättern Runt. Det här var innan Öresundsbrons tid så det var färja över som gällde på båda håll. Men det var inte så fint väder hela rundan. Jag har ett mycket klart minne av hur vi satt i ösregn nere vid hamnen någonstans mellan København och Helsingør och lagade en punktering på Lars Peters cykel. Jag kan också fortfarande känna känslan i rumpan under de sista dryga två milen från Helsingborg till Åstorp som jag fick cykla själv. Lars Peter bodde ju i Helsingborg så han var hemma medan jag alltså hade två mil till att gnida på rumpan.

Och på tal om Försäkringskassan så hörde jag i dag även på radion ett inslag om att medan antalet nybeviljade Sjukersättningar minskade efter de skärpta reglerna så har antalet ungdomar som får motsvarigheten Aktivitetsersättning fortsatt att öka. Och det var ju inte bra, för dessa skadade, handikappade eller sjuka ungdomar får ju mer pengar än vad studiemedlen är. Och det kan ju inte vara särskilt rättvist att dom får mer än de som är ”friska” och studerar tyckte nå’n moderutt. Å andra sidan är tanken att eftersom dom pga sina handikapp och sjukdomar tvingats vara kvar i den ”obligatoriska” skolan längre än sina jämnåriga kamrater som istället kanske är ute och jobbar och tjänar mångdubbelt mer pengar så ska föräldrarnas försörjningsansvar göras lättare. Det kan påpekas att radions reporter hela tiden sade Aktivitetsstöd istället för Aktivitetsersättning. Och det är något helt annat. Aktivitetsstöd är det som förr hette Utbildningsbidrag och ersätts efter A-kassebelopp för den som studerar eller praktiserar via AF. Aktivitetsersättning är ”Förtidspensionen” för ungdomar. Dessa namnval av politikerna är lika korkade som Sjukpenning (som man får när man är sjukskriven) och Sjukersättning (som alltså är namnet för Förtidspensionen). De som valt namnen har inte ens tänkt lika långt som deras näsa räckte. Det är inte många som kan skilja namnen åt. Det ska påpekas att senare under dagen rättade nyhetsredaktionen till sin namnförväxling.

Jag har inte kommenterat OS än. Och det beror på att jag redan är trött på det i TV. Men det svenska hockeylaget gjorde fiasko, trots att laget i stort sett bara bestått av överbetalda hockeydivor från NHL. Man åkte uppenbarligen ut ur turneringen redan i kvartsfinalen mot Slovakien! Det visar att det är inte storleken på den giriges pengapåse som avgör talang, kämpaanda och vilja. Däremot ett stort grattis åt skidgrabbarna för stafettguldet.

Slutligen ser jag att skandalen med det israeliska mordet på Hamasledaren Mahbouh i Dubai växer. Allt fler länder protesterar kraftigt mot att israeliska Mossad använt förfalskade pass från andra länder för att ta sig in i Dubai för mordet. Nu senast har Australien kallat till sig den israeliska ambassadören och skällt ut honom. Tidigare har Storbritannien, Irland, Frankrike och Tyskland kallat till sig sina respektive israeliska ambassadörer för att protestera mot att dom utnyttjats för utförande av israelisk statsterrorism i andra länder. Israel har för ett antal år sedan lovat Storbritannien att inte förfalska brittiska pass efter att ha avslöjats med att ha gjort på liknande sätt då. Det löftet var uppenbarligen inget värt.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Det ljuvliga ljudet av vatten som porlar ner i dagvattenbrunnarna

 1. Kao

  Det var mycket olika saker det här. SSkulle kunnat vara tre inlägg, men du bestämmer på din blogg.Dessutom har du rätt i det du skriver om FK…..och ljudet av porlande vatten är ju underbart….det är VÅRENS ankomst för mej.Kao

  • Sven Tycker

   Sven Tycker är en mycket gammal blogg. Framåt våren fyller det hela 13 år. Dvs jag ”bloggade” långt innan bloggandet var uppfunnet. Och jag valde för mer än 10 år sedan profilen. Och det innebär ett inlägg om dagen där jag samlar allt. Dels för att jag inte ”gitter” flera gånger om dagen. Och dessutom är jag rädd för att det då tar över ännu mer av livet. Orginalet sedan 1997 finns att läsa på http://www.swl.nu/tycker. Och lite av tanken med att lägga ut ÄVEN på Aftonbladet var ursprungligen att kanske blogga flera gånger om dagen och sedan samla allt på swl.nu/tycker. Men det gitter jag inte…….

 2. Kao

  …och att Israel är en terroriststat är i.a.f inget nytt för mej. Dessutom är de det med USA:s, flera europeiska staters (däribland Sveriges) och FN:s goda minne. Fy för den lede!Kao

  • Sven Tycker

   Jo, det är underligt att Israel under så många år tillåtits av västvärlden att göra som man gör. Men jag tror att ett skäl är ett fortsatt dåligt samvete för behandlingen av judar under århundraden (exempelvis under Nazitiden). Ett dåligt samvete som vi ska ha också. Men det ursäktar inte Israels agerande. Acceptansen av ockupationen av Palestinsk område (och Syriskt) är ett exempel. Behandlingen av palestinierna ett annat. Frågan om kärnvapen ett tredje, där arbetet mot eventualla iranska kärnvapen är intensivt, men helt tyst om det israeliska. Tyvärr har vi i Europa inte lika dåligt samvete för behandlingen av romer där rasismen rent allmänt fortsätter på många håll. Men tyvärr visar sig antisemitismens fula tryne även i Sverige på en del håll. Något vi har all anledning att skämmas för. Israel förtjänat kritik, men judar som grupp har inget ansvar för detta vilket vissa verkar tro. Och lika lite är kritik av Israel automatiskt exempel på antisemitism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s