Antisemitismens fula nuna

Jag tänkte försöka ta upp ett mycket svårt ämne. Det är nämligen mycket lätt att det missförstås och misstolkas. Det handlar om rasism i Sverige i allmänhet och antisemitismen i synnerhet. Det finns i Sverige (och större delen av världen) en historisk rasism mot judar (och romer t.ex.). En förföljelse som fått fruktansvärda konsekvenser. T.ex. under nazismen då miljoner och åter miljoner judar och romer medvetet mördades. Även homosexuella, psykiskt sjuka och politiska motståndare utrotades målmedvetet. Denna historiska rasism mot judar och t.ex. romer finns kvar inom många grupper fortfarande. Och frågan är om inte romer på många håll i Europa är den grupp som drabbas värst för tillfället. Men, denna rasism kombineras i ökad omfattning av en rasism från andra grupper som dömer alla judar för vad staten Israel gör sig skyldig till. Som dömer alla muslimer för vad vissa extrema muslimska grupper sysslar med. Och när du i Sverige t.ex. kombinerar den historiska antisemitismen med den nya antisemitismen från speciella grupper får vi en otäck situation. Som det tydligen blivit i Malmö på senare tid. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu har t.ex. efter en intervju i Skånska Dagbladet utsatts för en hård kritik för att inte ta antisemitismen på allvar. Skånska Dagbladet är annars en tidning med en mycket mörk historia i dessa frågor. Både för stöd åt mörka krafter under nazieran, men också för stöd åt rasistiska mörka krafter under moderna tider i Skåne. Ilmar Reepalu själv hävdar att hans yttranden tagits ur sitt sammanhang. Men, både Svenska Dagbladet och den bokstavstrogne Israelvännen Fredrick Federley (c) försöker blåsa på konflikten för att ta politiska poänger.

Det är därför av största vikt att poängtera att ingen människogrupp, det kvittar om det är judar, romer, samer eller stockholmare (dock tveksamt i det senare fallet) är mindre värda eller sämre som grupp än andra. Den antisemitism och den förföljelse av romer som finns är mycket allvarlig. Inte bara personligt för de som drabbas utan också för att det visar att något i samhället är sjukt. Det är också lika viktigt att poängtera att man ALDRIG kan döma en hel grupp som skyldiga för vad vissa gör. Judar som grupp är inte kollektivt ansvariga för vad den Israeliska staten gör (det finns många kritiska judar). Muslimer som grupp är inte kollektivt ansvariga för vad vissa extrema muslimska grupper gör (terrorism eller annat). De flesta muslimer är helt vanliga demokratiska och sociala människor med den skillnaden att dom har ett annat namn på sin gud än kristna och att detta ger andra traditioner och kulturer. Och för att fortsätta. Israel kan inte döma alla palestinier som en grupp och fritt mörda och fängsla bara för att det finns palestinska grupper som med våld (både mot militära och civila mål) bekämpar den israeliska ockupationen. Det är viktigt att påpeka att palestinier inte automatiskt också är muslimer, det finns en mycket stor grupp kristna palestinier. Men, det är också mycket viktigt att poängtera att man inte automatiskt är antisemit för att man kritiserar staten Israels politik.

Den rasism i form av antisemitism som finns (och den finns verkligen) kan bara bekämpas med dialog och information. Därför var den träff som hölls i går mellan Ilmar Reepalu och representanter för den judiska församlingen i Malmö rätt väg. Att blåsa upp konflikten för att plocka politiska poänger är däremot förkastligt.

Det var en tid sedan jag påminde om det faktum att vi inte saknar resurser, men fördelningen är totalt sned. De första nypotatisarna har sålts – för 1250 kronor kilot! Den idiot som betalar det priset för konstgjort framstressade nypotatis (som dessutom tydligen smakade pyton) får skylla sig själv. Men det visar att det utan större problem skulle gå att göra en viss omfördelning av resurser för att minska klyftorna.

Slutligen har tydligen DN i dag publicerat sin valundersökning från Synovate. Det Rödgröna försprånget har ökat sedan förra månaden. Man har 49,6% mot 48,6% för Högerpartierna inklusive Sverigedemokraterna. Alla tre partierna i det Rödgröna blocket ökar med mindre än 1% vardera. På den högra planhalvan tappar alla partier (utom Centern som marginellt går upp) till Sverigedemokraterna. Största förlusterna har Moderaterna och Kristdemokraterna balanserar med 4,1% på spärren.

För övrigt fortsätter våren. Upp mot 5-6 grader varmt som högst under dagen, lite solsken främst på förmiddagen och ännu mer porlande i dagvattenbrunnar. Den nackdel som finns är att snön blir så smutsig när det töar. Snön töar medan skiten blir kvar.

6 kommentarer

Under Okategoriserade

6 svar till “Antisemitismens fula nuna

 1. frekar06

  Bra analys som dessutom var väl balanserad. Det är svårt att skriva om detta ämne eftersom det är så oerhört känsligt, men av den anledningen så oerhört viktigt att lyfta fram i dagsljuset. Allas lika värde är extremt viktigt!

 2. individen

  Nyanserat och bra skrivet.Tumme!

 3. Maria de Suède

  Ursäkta mig, men vad betyder egentligen Antisemitism idag? Israel missbrukar ju denna term var gàng man kritiserar dem, sà det ordet har ju fàtt en ny betydelse idag… Var person som kritiserar Israel kallas ju för Antisemitist… Det betyder ju inte att man kritiserar alla judar, men alla i Israel är ju inte heller judar…

  • Sven Tycker

   Egentligen är det inte svårt att definiera Antisemitism. Det handlar om att ha fördomar, förfölja osv judar (baserat på fördomar) just för det faktum att dom är judar (baserat på fördomar). Det jag försökte var att dra en skiljelinje mellan antisemitism och Israelkritik. Detta ÄR INTE samma sak. Men dels avfärdar många Israelvänner kritik av staten Israel som antisemitism för att slippa ta åt sig av kritiken. Och samtidigt förvandlar många kritiker av staten Israel sin kritik till antisemitism och attackerar judar just för att dom är judar. Detta är det som till viss del sker i Malmö nu. Samtidigt som alltså Israelvänner skyller kritik av staten Israels politik på antisemitism. Det är svårt, eftersom det finns grupper på båda sidor som inte vill se skillnaderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s