Bevara den svenska alliansfriheten!

Carsten Palmær har i Aftonbladet med jämna intervaller under rubriken Nusvensk Ordlista publicerat modernare beskrivningar av viktiga och aktuella ord. Och med tanke på att det i helgen är exakt 300 år sedan Slaget vid Helsingborg 1710 tänkte jag beskriva ordet Alliansfrihet. Ett slag som kostade närmare 3000 danska och svenska soldater livet när danskarna, sedan svenskarna fått stryk vid Poltava, tänkte ta chansen att återta Skåne. Vilket (tyvärr?) misslyckades. Och som sagt, med tanke på allt detta blod som spillts i krig tänkte jag ta Carsten Palmærs beskrivning av ordet Alliansfrihet.

– Svensk politisk doktrin, vanligen uttryckt i formeln ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Då krig numera enbart utkämpas utanför Europa, i syfte att försvara mänskliga rättigheter och inrätta flickskolor, har alliansfriheten enligt flertalet bedömare spelat ut sin roll. Alliansfrihetens principer formulerades redan under Karl XIV Johans regeringstid (1818-1844), sedan Sverige i krig förlorat Finland och Pommern. Kritiken mot den förda politiken var tidvis framgångsrik och om inte ryssarna svekfullt inlett fredsförhandlingar hade alliansfriheten kunnat brytas redan under Krimkriget 1854. Utan framgång har fosterländska tidningar och politiker under närmare tvåhundra år försökt vinna en trög och räddhågad folkopinion för en mera heroisk utrikespolitik. Faktum är att om inte alliansfriheten lagt hinder så hade Sverige varit med och förlorat inte bara de dansk-tyska krigen 1848 och 1864 och finska vinterkriget 1940 utan också de båda världskrigen.

Vi har alltså egentligen vår importerade Bernadotteätt att tacka för att vi hållit oss alliansfria och utanför krig under snart 200 år. Det är först nu som Utrikesminister Calle Str… f’låt Bildt håller på att avskaffa denna alliansfrihet. Genom att lura svenska folket att det handlat om NATO – Warszawapakten. Men, det är alltså något mycket äldre – och framgångsrikare.

Fria Tidningen
berättar i dagens tidning mer om Marie-Louise Jungelin som jag berättade om i tisdags. Marie-Louise är synskadad och sökte för fyra år sedan jobb på Försäkringskassan som utredare. I samband med anställningsintervjun berättade hon vilka hjälpmedel hon behövde och vilken hjälp som kunde fås. Efter en tid fick Marie-Louise beskedet att hon inte kunde få jobbet pga hennes synskada, det skulle bli för dyrt och besvärligt med anpassning. Så småningom bestämde sig DO för att stämma Försäkringskassan inför Arbetsdomstolen för diskriminering pga handikappet. Och nu har alltså utslaget kommit. Det var INTE fel av Försäkringskassan (den myndighet som har ansvar för rehabilitering av sjuka och handikappade) att själva inte ta något ansvar. Naturligtvis är detta en skandal. Försäkringskassan borde föregå med gott föredöme och visa att det finns en plats på arbetsmarknaden även för den som inte är fullt frisk och utan handikapp. Men icke! Det förtjänar att påpeka att ungefär samtidigt som detta skedde genomförde Försäkringskassan sin enorma omorganisation som innebar en centralisering av verksamheten. En omorganisation som också innebar att man rensade ut en stor del av de anställda man tidigare hade med lönebidrag. Även andra anställda med olika arbetshandikapp eller andra problem rensades ut.

Svensk kommersiell radio blir allt mer av en krisbransch. Redan tidigare har Sverige få lyssnare på kommersiell radio om man jämför internationellt. Anledningen är naturligtvis den usla kvaliteten. Alldeles för mycket (och usel) reklam. En alldeles för begränsad spellista med mycket få låtar som upprepas om och om igen. Och till detta usla radiopratare som främst älskar att höra sin egen röst och har en humor som ingen förstår. Enligt en kommande undersökning som gjorts av Sifo har dessutom Spotify kommit att bli en ersättning. Mindre reklam och ett mycket bättre musikutbud.

Medan de svenska överbetalda och bortskämda hockeydivorna från NHL gick och åkte ut redan i kvartsfinalen i OS mot Slovakien så har de svensk bandydamerna försvarat sin världsmästartitel genom att klå ryssarna i finalen. Grattis töser!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s