Även Husmark nu avslöjad som lögnare

I ett debattinlägg på DN Debatt i dag redovisar Facket ST:s ordförande Anette Carnhede och utredaren Roger Syrén en undersökning som gjorts bland personalen på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Under rubriken Regeringen har felbedömt de utförsäkrades vårdbehov visar man att 61% av de som slängts ut ur Sjukförsäkringen under Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons (m) Ättestupapolitik är främst i behov av medicinsk rehabilitering och vård. Detta i motsats till den uppskattning på 10% som Högerregeringens ansvariga uppskattat det till. Undersökningen, som omfattar svar från 3521 anställda på myndigheterna, visar med tydlighet att det, precis som kritikerna sagt, handlar om att krasst slänga ut sjuka ur sjukförsäkringen.

En spännande sak att studera är kommentarer och bloggar som hänvisar till den här typen av artiklar. När det gäller de kommentar jag läst så är naturligtvis de flesta upprörda över hur Högerregeringen ljuger oss upp i ansiktet för att motivera sina åtstramningar och bestraffningar av sjuka. Men det intressanta är de inom Husmarks fan-klubb som ställer upp till försvar för Ättestupapolitiken från Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m). Människosynen bland den lilla grupp som trätt upp till försvar präglas av att alla sjuka är lata simulanter och att det handlar om att sätta åt fuskare. Antalet som verkligen har anständiga argument är nästan obefintligt. Och när det gäller bloggar som hänvisat till artikeln (när jag läste) så saknade jag nästan alla dessa högerbloggare som tidigare försvarat Ättestupapolitiken. Nästan alla bloggarna är kritikerna mot lagen. Men normalt är det många Högerpolitiker (läs gärna moderatpolitiker) i bloggvärlden som snabbt är ute och kommenterar debattartiklarna på DN Debatt. Men nu verkar dom inte ha något att säga. Skäms dom? Har dom blivit svarslösa? Det enda svar jag hört på radion var att ”det är för tidigt” att dra några slutsatser. Samma svar som Littorin hade när det visat sig att de flesta fick lägre ersättning och inte högre ersättning som Arbetslöshetsministern hävdat.

Det har plötsligt blivit en ny debatt om skattesubventionerna av Höginkomstnära tjänster. Delvis föranlett av att man på en del håll till höger framfört förslag om att utöka områdena, samtidigt som en del företrädare från den Rödgröna oppositionen framfört åsikter som kan tolkas som att man kanske ska behålla subventionerna under en begränsad period som en ekonomisk stimulansåtgärd. Motsvarande ROT-avdrag som ju använts under begränsade perioder vid flera tillfällen tidigare för att sparka fart i ekonomin (i motsats till nu då både RUT och ROT är stadigvarande åtgärder). Tyvärr förstår inte (ja, jag VET, dom VILL inte förstå) Högerpartiernas företrädare varför det finns invändningar från en opposition med en mer solidarisk ideologi. Det är väl väldigt få vars invändningar handlar om det nedvärderandet i att passa upp andra. Invändningarna handlar om att ifall vi nu ska subventionera tjänster till medborgare så ska subventionerna vara utformade så att dom går till de som har behoven men annars inte har råd. RUT-avdraget har blivit ett system för att subventionera Höginkomstnära tjänster. Enligt senaste statistiken utnyttjar 7% av svenskarna med en årsinkomst över en halv miljon subventionerna. Bland svenskar med inkomst på 200.000 eller mindre handlar det om någon promille av svenskarna. Det har också blivit ett system för att subventionera arbeten i storstäderna. Medan innevånarna i välmående kranskommuner till Stockholm är uppe i 4-6% av innevånarna så är det i princip ingen enda i fattigare glesbygdskommuner som anser sig ha råd. Om pengarna som används för subventionerna istället skulle riktas till kommunernas hemtjänst och därmed till gamla, sjuka, handikappade osv som har behoven men inte har råd så skulle det skapas lika många jobb. Men då skulle det bli riktat till de som har behoven. Och dessutom skulle jobben i högre utsträckning skapas i glesbygden där behoven är ännu högre. MEN, då blir det ju inte moderaternas väljare som får nytta av subventionerna. För det är ju där skon klämmer.

Ovädret Xynthia har dragit in över Sverige i dag som ett sista krampaktigt försök från vintern att återta herraväldet. Här i Åstorp resulterade det i ett lätt snöfall under förmiddagen som var så patetiskt att man kunde skratta. Snöflingorna hade töat mindre än en sekund efter att dom nått marken. På eftermiddagen blåste det lite mer, men inte värre än lättare vindbyar lite då och då. Från i morgon ska det visst bli soligt och härligt vårväder. Jag njuter redan. Jag skall påpeka att jag i ren protest vägrade vinterkläder i dag. Det var regnkläder och gummistövlar istället. Allt för att tydligt markera att jag inte längre tror på vintern.

Apropå gårdagens funderingar om Säpos registrering av kommunistiska DDR-spioner så missade ni väl inte Herbert Pundik, numera chefredaktör för danska tidningen Politiken, som erkänt att han under 50- och 60-talen fram till 1970 spionerat för Israel. Han hade nog inte ens blivit registrerad som misstänkt spion av Säpo om han bott i Sverige!

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Även Husmark nu avslöjad som lögnare

  1. Johan

    Spiongrejen är trams. Han krävde att få skicka samma uppgifter till sitt hemland Danmark som till Israel, angånde hans resor i Afrika. Det handlade om landrapporter och inget ”spioneri” av något om helst värde. Och han gjorde detta INNAN han blev chefredaktör.

    • Sven Tycker

      ”Spiongrejen är trams” skriver du. Och jag håller med dig. De flesta som döms för spionagebrott har sysslat med just det som Pundik sysslat med. Dvs vidarebefordrat ”offentligt material”. Äventyrsfilmens bild av spionen som smyger sig in och mikrofotograferar hemliga handlingar osv är inget annat än en myt. Men nu var det väl Herbert Pundik själv som använde ordet ”spion”. Och jag skrev mycket noga ”numera chefredaktör för danska tidningen Politiken”, för att markera att det var han inte på den tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s