Höginkomstnära tjänster – igen

Tidningen Efter ArbetetTidningen Efter Arbetet har specialgranskat SCB:s undersökning av utnyttjandet av RUT-avdragen i Skåne. Och även här styrks vi i uppfattningen att det rör sig huvudsakligen om Höginkomstnära tjänster. Tittar vi på en fördelning på inkomsterna så är det t.ex. 236 skåningar bland de 10% som tjänar minst som utnyttjat avdraget. Dom har utnyttjat 1,8% av det totala beloppet och det är 4 promille av den gruppen som utnyttjat avdraget. Vi kan sedan se allt eftersom vi ökar inkomsterna så ökar antalet som utnyttjat avdraget och andelen av det totala beloppet. Av de 10% som tjänar mest är det 3520 personer som gjort avdrag, det är 6,5% av denna gruppen och dom har dragit av 54,5% av det totala beloppet. Av den procent som tjänar mest har 13,7% gjort avdrag, avdrag som motsvarar 16,5% av alla avdrag. Det är alltså inget annat än skattesubvention av städningen till höginkomsttagarnas villor. De fem skånska kommuner som ligger i topp är just de fem högerstyrda rikemanskommunerna Höganäs, Lomma, Vellinge, Kävlinge och Båstad där mellan 2,0 och 4,2% av innevånarna utnyttjat avdraget. I botten hittar vi Osby, Örkelljunga och mitt eget Åstorp med 0,3 till 0,6%. Räknar men med hur mycket som dragits av i Skåne och fördelar detta på en normal timdebitering och delar upp detta på en heltidstjänst så har det skapats totalt 340 jobb i Skåne (2.800 i hela landet) till en kostnad av 55 miljoner kronor i Skåne. Läser vi i Dagens ETC ser vi också att det är en Stockholmsförmån. De 21% av svenskarna som bor i Stockholms län drar av 45% av hela avdraget. De 45% av svenskarna som INTE bor i Stockholm, Uppsala, Skåne eller Västra Götaland utnyttjar 25% av avdragen. Enkelt uttryckt har vi en förmån där folk runt om i Sverige subventionerar städningen åt rika Stockholmare. Något som skapar knappt 3.000 jobb, främst i Stockholm där arbetslösheten är lägst. Dom 720 miljonerna hade kunnat skapa tusentals jobb inom hemtjänst osv runt om i landet där behoven är stora och arbetslösheten är större.

För några dagar sedan rapporterade media om riksdagsmännens utnyttjande av de upp till 50.000 kronor som dom har rätt att använda för studieresor. Och det viktigaste att berätta verkade vara några resmål som media försökte antyda var mest semesterresor. Men vad man knappt berättade var att nästan ingen riksdagsman hade utnyttjat alla pengarna. Och 35% hade inte använt ett öre för studieresor. Och jag tycker faktiskt att den sista uppgiften var den mest upprörande. Våra riksdagsmän MÅSTE hålla sig informerade. Dom måste hålla kontakter. Inte bara sitta i sin riksdagsstol och på sitt riksdagsrum. Men i dag såg jag en förklaring. Dom låter andra betala resorna. Åklagaren har inlett en förundersökning av de båda moderaterna Lars Hjälmered och Gustav Blix samt och centerpartisten Erik A Eriksson som valde att åka till Franska Rivieran – betalda av oljebolaget Shell. Och det är väl bra att dom sparar på skattepengarna. Det får mig att tänka på det moderata kommunalrådet i Vellinge (numera borgmästaren) Göran Holm som hade för vana att åka på jaktresa till Spanien, betald av Trelleborgs AB. Undrar om media hade accepterat en sosse som gjort det samma?

Finland har drabbats av en hamnstrejk sedan ett par veckor. En av de stora tvistefrågorna är ett krav från de hamnanställda att få behålla en regel som säger att den som sägs upp ska få ett års lön i uppsägningslön. Vilket arbetsgivaren tycker är på tok för generöst. Synd att dom inte jobbar i Sverige, här får man 24 månaders lön i avgångsvederlag. I varje fall om man är VD för Vattenfall och heter Lars G Josefsson. Ja, han får visst 57 miljoner till och med som tack för att han slutar, och det är ytterligare en hel del extra jämfört med de 24 månader det står att han SKA ha.

Under rubriken Sänkt skatt modellen för Stockholms län berättar Dagens Nyheter med stolthet om hur många Stockholmskommuner (främst högerstyrda) som sänkt skatten. Och även Stockholms län har sänkt skatten. Och här hittar vi väl också grunden till varför sjukvården lider av överbeläggning. Men Filippa Reinfeldt och vänner har gjorts sin prioritering. Sänkt skatt är viktigare än bra sjukhusvård.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Höginkomstnära tjänster – igen

  1. Dan Greider

    Ett bra svep över de höginkomstnära tjänsternas (som du träffande kallar det) utfall.Det blir höga A i betyg!Tjo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s