Smuts och dynga i valmaskineriet

Många befarar att vi ska få en smutsig valkampanj. Det ökade intresset för det som kallas ”sociala medier” ökar riskerna för detta. Det sprids helt enkelt allt mer skit på främst Internet. Skit som sprids mer eller mindre utanför partiernas officiella inflytande. Förra valet hade vi t.ex. en sosse som spred illasinnande rykten om de politiska motståndarna. Han fick sparken. Och vi hade folkpartister som hackade sig in på sossarnas interna nätverk för att spionera. Dom fick också sluta. Men det har aldrig klarlagts hur högt upp det var känt, och flera av dom är tillbaka i värmen. En som är mycket illa utsatt för det här fenomenet är socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Gör man sökningar på Mona Sahlin på t.ex. YouTube så blir man översvämmad av ofta direkt hatiska inslag, på ett sätt som inte andra politiker inte på långa vägar utsätts för. Läser man kommentarer på nätet till tidningsartiklar eller bloggar så förvånas man över hur direkt hatad Mona Sahlin är. Inlägg som är på gränsen till åtalbara är mycket vanliga. Alla politiker utsätts för detta, men ”Mosa Mona-kampanjen” står i en särklass för sig. Och jag är övertygad om att det finns en grupp som medvetet sprider dynga. Låt oss hoppas att vi trots detta får en ren valkampanj utan svåra övergrepp och som handlar om sakfrågorna istället. Politiker som strävar efter makt får acceptera kritik och även ironiska kommentarer och ibland påhopp som kan ligga på gränsen. Men övertrampen är tyvärr för många på Internet när man kan dölja sig bakom en anonymitet.

SR:s Ekoredaktion har låtit genomföra en undersökning om vilka frågor väljarna anser vara de viktigaste inför valet, och vilka partier man har störst förtroende för i dessa frågor. Och av redovisningen i radion kunde vi höra att Jobbfrågan var den viktigaste. Och där hade man störst förtroende för Moderaterna. Granskar man undersökningen noggrannare så ser man att på andra plats kommer Utbildningsfrågor (störst förtroende har vi för Socialdemokraterna). Sedan kommer Äldrevårdsfrågor (störst förtroende Socialdemokraterna), Sjukvårdsfrågor (störst förtroende Socialdemokraterna) och på femte plats Miljöfrågor (störst förtroende har vi för Miljöpartiet). Intressant att notera är att moderater, folkpartister och kristdemokrater har störst förtroende för Miljöpartiet i miljöfrågor. Till och med 25% av centerpartisterna har störst förtroende för Miljöpartiet.

Sveriges unga muslimer ska ha en konferens i påskhelgen. Och nu har det avslöjats att en av de inbjudna talarna, Sheik Abdullah Hakim Quick, har milt sagt homofoba åsikter. Nu ska han visserligen inte tala om det ämnet men upprördheten är ändå stor. Var är kampen för yttrandefriheten? Homofober och antisemiter ska tystas. Islamofober ska skyddas i yttrandefrihetens namn. Jag upprepar vad jag sagt många gånger redan innan. Yttrandefriheten (och åsiktsfriheten) är mycket viktig. Den står oftast över allt annat. MEN, den är förknippad med ett eget ansvar och med rätten att själv bli hårt kritiserad. För övrigt anser jag att det bara finns en plats lämplig för homofober, islamofober, antisemiter, romerhatare och annat löst pack – i gödselkurran!

Storbritannien har meddelat att dom utvisar en israelisk diplomat som bestraffning för att Israel använt förfalskade brittiska pass i samband med att israeliska agenter mördade en representant för Hamas i Förenade Arabemiraten. Sedan Israel gjort samma sak för ett antal år sedan lovade man från Israels sida att inte göra om detta – vilket man alltså gjorde. Samtidigt är ilskan i USA över Israels agerande fortsatt stor. Samtidigt som Benjamin Netanyahu får utskällning av Barack Obama för det korkade i att offentliggöra beslut om nya judiska bostäder på palestinsk mark i Jerusalem så offentliggör Israel nya beslut om judiska bostäder i den palestinska delen av Jerusalem. Ett palestinskt hotell ska göras om till bostäder för judar. Det är förvånansvärt hur nonchalant ortodoxa judar i Israel uppträder! Inom vissa ortodoxa kretsar i Israel avfärdas all denna kritik i sedvanlig ordning som antisemitism.

Världens dollarmiljardärer ÖKADE sin förmögenhet med 50% under förra året. Och det är väl bra att det är några som har tjänat en hacka på att slipsnissarnas bubbla har spruckit. Och egentligen är detta inget unikt för de internationella dollarmiljardärerna. Situationen är den samma för lite mer normalt förmögna svenskar. Medan arbetslösa, sjuka och gamla har fått betala för slipsnissarnas krasch så har faktiskt de som redan tidigare hade det väl förspänt tjänat ännu en rejäl hacka. Både pga de marknadsekonomiska lagarna och dels pga direkta politiska åtgärder. Större delen av de skattesänkningar som Moderaterna med hjälp av sina små stödpartier genomfört har t.ex. tillfallit de som redan satt skönt på sina mjuka häckar. Den omfördelning av världens (och alltså även Sveriges) resurser som skett har gått åt fel håll. Ökade klyftor är helt enkelt ett politiska mål för Makten.

För övrigt hör jag att Portugal fått sitt kreditbetyg sänkt till samma låga nivå som redan tidigare Italien och Spanien har. Tillståndet för Euron blir allt sämre. Och det blir allt mer uppenbart hur Eurosamarbetet kostar länderna i utkanten stort. Dom har under lågkonjunkturen tvingats föra en helt felaktig valuta och räntepolitik som skapat en ohållbar situation.

I samband med rävjakt skadades en björnhona så allvarligt att hon fick avlivas vilket fick till resultat att även 3 björnungar får avlivas. Vad är det för jägare som skadeskjuter en björn vid rävjakt? Bör dom inte byta glasögon – eller helst lägga av med jakten?

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Smuts och dynga i valmaskineriet

  1. LottaAurelius

    Eh, hotellet ägs av en judisk amerikan. INTE av palestinier. Läs på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s