Den "nya" Försäkringskassan

Den "nya" FörsäkringskassanFörsäkringskassans ledning har fått en överchef. Stig Orustfjord har av Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) utsetts till överdirektör, tydligen i syfte att skapa ordning och reda i den ”nya” Försäkringskassan. Fast jag är lite tveksam till hur pass bra valet är. Stig fick i oktober 2008 ”sparken” från just Försäkringskassan tillsammans med arkitekten till den ”nya” Försäkringskassans organisation, Maivor Isaksson. Dom fick ta ansvar för fiaskot. Stig Orustfjord fick då en spark uppåt. Så om detta ska ses som en spark ner igen eller bara ett gummiband som fungerat vet jag inte. Men om valet är så lämpligt är jag tveksam till. Men från Socialutförsäkringsministern ska vi inte förvänta oss för mycket.

I dag har det varit ännu varmare än i går. Nästan så att det kändes kvalmigt. Det är helt klart att våren är här. Kimmy kommer hem redan efter lunch på fredagar så vi tog en ganska tidig promenad i vårvärmen. För första gången så gick vi runt Makadamrundan och jag kunde konstatera att det surrade friskt kring bikuporna som står uppe på Björnås. Och att bina vaknat upp är väl ett trevligt vårtecken. Jag hörde att Lund satt nytt värmerekord i dag sedan någon gång på 1800-talet för mars. Undrar om klimatskeptikerna är tysta ett tag nu?

Tidningen Efter ArbetetJag såg i Efter Arbetet en ny beräkning på konsekvenserna av skattesubventionerna av de Höginkomstnära tjänsterna. Om man räknar på Finansdepartementets beräkningar för 2010 så ska det i år göras avdrag på sammanlagt 2,4 miljarder kronor. Och detta ska i så fall motsvara 6.400 RUT-jobb. Vi är alltså fortfarande mycket långt från branschorganisationen (och lobbygruppen) Almegas 11.000 jobb. Om vi gissar att en tredjedel av dessa redan tidigare jobbad vitt inom branschen, en tredjedel jobbade tidigare svart men jobben har blivit vita och en tredjedel är helt nya jobb som gått till tidigare arbetslösa så skulle den kostnad som uppkommer per jobb istället kunnat ge 2,7 jobb i offentlig tjänst. Skattebetalarnas kostnad för att subventionera 6.400 jobb med att städa till främst välbeställda Stockholmare skulle istället kunnat skapa 17.500 jobb inom kommuner och landsting inom vård, skola och omsorg. Och det är en prioritering som våra folkvalda måste göra, vilket som är viktigast. Jag har inga problem att göra denna prioritering.

Enligt en undersökning anser 66% av svenska folket att Systembolaget ska behålla sitt monopol på spritförsäljning i Sverige. Stödet för detta ökar för varje år man gör undersökningen. Svenska folket blir allt mer intelligenta kan man tolka resultatet som.

En ny opinionsundersökning gjord för Bonniers Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet visar på fortsatt Rödgrön ledning med sammanlagt 49,1%. Sedan förra mätningen har Socialdemokraterna tappat men Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökat. På den högra planhalvan är det främst Sverigedemokraterna som tappat rejält, men också Moderaterna. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna har ökat sedan förra månaden. SD har tappat så rejält att man enligt undersökningen INTE skulle kommit in i Riksdagen.

Sverigedemokraterna ska ha valupptakt och presenterar då sitt valprogram. Ett program som är ett enda sammelsurium av populism, överbudspolitik utan finansiering och okunskap om verkligheten. En ständigt återkommande lögn från SD är talet om ”massinvandring” på 100.000 varje år. Och försöker då bygga upp en bild av hur vi översvämmas av svartmuskiga presumtiva muslimska terrorister som bara lever på socialbidrag. Fakta är att närmare en femtedel är svenskar som återvänder hem. Var tionde kommer från våra nordiska grannländer. Var fjärde är ren arbetskraftsinvandring, oftast från de andra EU-länderna och t.ex. USA. Nu har antalet krympt en hel del. En tredjedel handlar om anhöriginvandring, dvs make/maka eller barn till sådana som redan bor i Sverige. Många barn är födda i Sverige. Återstår gör en femtedel som alltså är flyktingar och liknande.

Slutligen kan vi notera att 08-dräggen återigen utmärkt sig. När man läser om idrottssupportrar som missköter sig rör det sig i 9 fall av 10 om supportrar till något av Stockholmslagen. I går var det AIK:s hockeysupportrar som ägnade hela sista perioden åt att attackera Rögles bås med både hatord och olika tingestar. När matchen var slut, och Rögle vunnit på övertid, lyckades några supportrar ta sig in i båset och attackera tränaren som fick fly ut på isen. Jag tar för givet att straffet för AIK blir kännbart. Jag tycker för övrigt att vi kan bygga en mur med taggtråd runt hela Stockholms län så kan dräggen hålla sig därinne för sig själva. Jag har inte längre några närmare släktingar i området så jag har inga ärenden dit mer. Morfar i Sumpan finns inte längre och kusinerna i Stuvsta finns på andra håll i världen.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s