Skiljda världar

Metall har nu blivit klart med sitt centrala avtal. Det ger 3,2% löneökning de kommande 22 månaderna. Helt klart inga fantasisummor, utan som vanligt så tar Sveriges fackliga organisationer ett stort ansvar för sina arbetsgivares fortlevnad och konkurrenskraft. Ännu viktigare är kanske också att det blir en reglering av möjligheten för arbetsgivaren att ta in bemanningsföretag. Det går nu inte att säga upp personal pga arbetsbrist och sedan plocka in ett bemanningsföretag för att istället göra samma jobb. Något som jag tycker är så självklart att jag inte riktigt förstår Svenskt Näringslivs hårda kamp för den rätten. Säger man upp sin personal pga arbetsbrist så måste det ju bero på att det saknas arbete att göra. Och då kan det som sagt inte finnas behov av några bemanningsföretag.

Girigheten personifieradMen, vi lever som sagt i olika världar. Jag ser en liten notis i Dagens Nyheter som berättar att Atlas Copcos förre vd Gunnar Brock under 2009 fick drygt 10 miljoner kronor. Egentligen ingen fantasisumma på dom nivåerna. Men han jobbade bara 3 månader! 3,8 miljoner i lön för 3 månaders arbete är inte illa pinkat. Till det 2,7 miljoner i bonus och 3,6 miljoner i optionsprogram. Skäms dessa pengasnikna girigbukar aldrig?

Jag hörde förresten en liten del av en intervju med Vattenfalls avgående vd Lars G Josefsson. Han hävdade att han inte jobbade för pengarna men tyckte han skulle ha lika mycket som andra på hans nivå får. Så dom där 57 miljonerna han får för att sluta vill han egentligen inte ha. Det är bara det att det ska ju vara någon rättvisa här i världen så då måste han ju acceptera pengarna. Som sagt, skäms dessa pengasnikna girigbukar aldrig?

Jag såg dessutom att EU hade synpunkter på svenska LAS, men Arbetslöshetsminister Littorin (m) vill inte göra några ändringar. Vad EU tyckte var att det var alldeles för lätt för arbetsgivarna att kringgå anställningsskyddsreglerna genom att i all oändlighet lägga tillfälliga anställningar på varandra. Då blir man inte fast anställd, och omfattas inte av LAS.

Dagens Nyheter har granskat hur mycket pengar som de olika partierna satsar under valrörelsen. Man har från flera håll också granskat hur flera partier fuskar med de kommunala partistöden och för över dessa till rikspartierna. Trots att pengarna ska användas lokalt för opinionsarbete och utbildning. Det är främst Sverigedemokraterna som gör på detta viset, men också Moderaterna och Kristdemokraterna. Det finns sedan länge ett beslut att saken ska utredas, men den utredningen har fastnat på Finansdepartementet. Av en ren tillfällighet styrs det departementet av Anders Borg (moderat) och Mats Odell (kristdemokrat). I övrigt inget samband med varför utredningen inte kommer igång.

Granskningen visar att det är främst två partier som lägger extra mycket jämfört med sin storlek. Det är Centerpartiet som med sina 65 miljoner satsar nästan lika mycket som Socialdemokraternas 70 miljoner men mer än t.ex. Moderaternas 50 miljoner. Och det är Sverigedemokraterna som satsat 19 miljoner, vilket är mångdubbelt mer än Miljöpartiets 10 miljoner och Vänsterpartiets 8 miljoner. I övrigt har Kristdemokraterna 17 miljoner och Folkpartiet 25 miljoner att röra sig med. Till detta kommer att det Rödgröna blocket har en gemensam budget på ytterligare 11 miljoner medan Högeralliansen har det dubbla, 20 miljoner att satsa. Totalt har det Rödgröna blocket 99 miljoner att satsa medan man från Högeralliansen brassar på med nästan det dubbla, 177 miljoner kronor. Till detta kommer naturligtvis lokala satsningar och stöd från vissa fackliga organisationer på ena sidan och mängder av lobbyorganisationer, tankesmedjor och näringslivets satsningar för Högeralliansen.

Om det i går var i det närmaste sommarväder så har vi i dag nått fram till hösten. Det var ingen höjdardag helt enkelt. Jag har tillbringat dagen i Glimåkra där Glimåkra Folkhögskola hade öppet hus. Kevin går ju en gymnasiekurs där så jag och Angeli passade på ett besök. Men, som sagt, vädret var inte lika trevligt som i går. När det var dags för att gå till bussen och åka hem kom en rejäl regnskur. Man blir snabbt blöt då…

Glöm inte sommartiden. Under 7 månader framåt har klockan fortat sig en timme.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s