För en bättre skola?

Major Jan ”skoltalibanen” Björklund (fp) är nu redo för sin lärarlegitimation. Endast lärare med legitimation ska ha rätt att bli fast anställda och att få ge betyg. För att få legitimationen måste man antingen ha gått på lärarhögskolan, eller ha någon annan akademisk examen och sedan kompletterat med pedagogisk utbildning. Det hela bygger på tron att en akademisk examen är enda beviset som finns på att en människa har någon kompetens. Men, tyvärr (eller lyckligtvis?) är det inte så. Att man har gått på lärarhögskolan är ingen garanti för att man är en bra lärare. Att INTE vara akademiker innebär INTE att man automatiskt är olämplig som lärare. Det finns människor som genom sin bakgrund förvärvat kunskaper och erfarenheter som är ideala för en lärare. Som har egna egenskaper som gör dom idealiska som lärare. Men som inte har akademisk examen och alltså nu är utestängda. Det finns också utbildade lärare som trots en examen är komplett värdelösa som lärare eftersom deras personliga egenskaper (brist på sådana alltså) inte kan vägas upp av en akademisk utbildning. Jag brukar påpeka att det finns lärare som inte vet ett skvatt om samhället utanför skolvärlden. Deras mamma och pappa var båda lärare. Direkt från gymnasiet gick dom till lärarhögskolan och blev lärare. Och sedan börjar dom jobba som lärare direkt efter examen – och gifter sig med en annan lärare. Förbättra utbildningen till lärare. Och ännu viktigare, förbättra vidareutbildningen av existerande lärare. Utbildning skadar aldrig (i stort sett). Men, det garanterar heller ingenting. Det positiva i det hela är att de som får störst problem är friskolorna där andelen obehöriga lärare är mycket lägre. 

Springtimeuppladdning 2010: I dag var det tungt att springa, men jag hade redan efter den första kilometern funderat igenom bortförklaringarna. Gårdagens först långa skogspromenad och sedan ett antal timmars hårt trädgårdsarbete hade satt sina spår. Även det faktum att jag nu sprungit varannan dag en längre tid inverkar. Ibland måste man ta en lite längre paus. Och dessutom har jag alltså varit igång ganska aktivt på förmiddagen innan rundan vid lunchtid. Det gick alltså tungt. Lyckligtvis hade jag redan från början bestämt mig för åttakilometersrundan, dvs upp till Tingvalla och sedan Promenaden runt och hem igen. Och inte en ännu längre runda, detta hade blivit för bra. Tiden 45.00 glömmer vi direkt.

Jag lyssnade bland annat på Peps Perssons Falsk Matematik i lurarna från MP3-spelaren medan jag sprang. Och den texten är tyvärr fortfarande lika aktuell, om inte ännu mer aktuell med dagens Högerstyrda Jobblinje som går ut på att straffa den svage och gynna den starke.

Noll o noll e noll
o noll-noll noll-noll-noll
var du än släpper slantarna
så rullar dom åt samma håll.
Ska de’ va så svårt att fatta
att det e falsk matematik,
som gör den fattige så fattig
o den rike så förbannat rik.

Till det positiva vill jag räkna att jag själv såg mina första vitsippor uppe på ett par olika mycket soliga platser i skogen. Även om det bara var några enstaka exemplar så var det ännu en trevlig påminnelse om att VÅREN ÄR HÄR. Annars var det faktiskt ganska kallt i morse. Och det har nog varit nere under nollstrecket när det var som kallast under natten/morgonen. Men solen har strålat och fått upp värmen ganska bra.

Paus vid Bäckagårds gamla serveringTrots trötta ben, så blev det en eftermiddagspromenad med Kimmy och Angeli. Att gå en runda runt Makadamen är trevligt. Men att ta sig upp för trapporna vid Bäckagård tar på orken. Kimmy har kondis så att det räcker för två, men Angeli behövde en paus vid ”grottan” och fikastället. Och, ska jag erkänna, även jag var i behov av en liten paus.

Jag hann med ett snabbt besök i Helsingborg på förmiddagen. Och jag fick en ny påminnelse om hur totalt hjärntvättade vi människor egentligen är. Jag mötte en ung dam på Knutpunkten som jag upplevde som att ha lagt en ganska stor summa pengar på sin uppenbarelse. Hår, sminkning osv kändes ytterst påkostat (och därmed också för mycket i min smak). Och samma gällde kläder som säkert kostat mer än hela min klädbudget på flera år. Och till detta trasiga jeans!? Vad är det som får normalt funtade människor att betala extra för ”färdigtrasiga” jeans? Är vi så totalt korkade.

Slutligen ser jag att årets första svenskodlade jordgubbar sålts, för 800 kronor kilot. Som sagt precis innan, är vi så totalt korkade? Det är långt kvar innan det ens finns en antydan till blomknoppar på mina jordgubbar i trädgården, så ni förstår att det handlar om växthusodlade gubbar. Egentligen är nyheten främst ett bevis för att världen är sjuk. Det är uppenbart att det finns dom som har för mycket pengar, andra har för lite. Som Peps säger: Ska de’ va så svårt att fatta, att det e falsk matematik, som gör den fattige så fattig, o den rike så förbannat rik.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s