Reklam eller yttrandefrihet?

Hurra för Thomas Bodström! Jag är ingen stor älskare av socialdemokraten Thomas Bodström, men jag har sett att han skrivit en motion med krav på att begränsa reklamen och reklamavbrotten i TV. Och jag har lyssnat i dag på morgonen på en debatt i radion mellan honom och TV4:s chef Jan Schermann som inte vill inse att de flesta som tittar på de kommersiella kanalerna faktiskt är ytterst irriterade på alla reklamavbrott, och långa sådana. Själv tittar jag i princip aldrig på filmer på TV4 som ska avbrytas av en massa reklam och dessutom av en nyhetssändning. Står jag i valet mellan en film på SVT eller på en filmkanal å ena sidan eller på en reklamfinansierad kanal å andra sidan så är valet enkelt. Jag inser att TV-reklamen behövs för att finansiera verksamheten. Precis som annonser i tidningar behövs för att finansiera tidningsutgivningen. Men reklam på TV som ska pressas in ett antal gånger mitt inne i programmen är ytterst irriterande. Att sända reklamen mellan programmen verkar inte vara av intresse. Hurra för Thomas Bodström (s)! Jan Schermanns argument om hot mot demokratin för att vi inte kan gå och kissa 3-4 gånger i timmen är bland det mest patetiska jag hört på länge. Skulle ni acceptera att filmen på biografen avbröts en gång i kvarten av 5 minuters reklam för toapapper, mjukgörande kräm och ett telebolag som uppträder i form av en fårskalle?

Om det är goda nyheter, eller dåliga nyheter vet jag inte. Men, den svenska vapenexporten ÖKADE förra året med 7% till 13,5 miljarder kronor. Det gör Sverige till världens femte största exportör av vapen. Året innan var dock ökningen ännu större, då steg den med hela 32%. Just nu försöker vi sälja Gripen-plan till Sydafrika, som om dom inte skulle behöva använda sina pengar till vettigare saker. USA, Storbritannien, Pakistan, Saudiarabien osv är andra stora regelbundna köpare av svensk krigsmaterial. Det heter att vi inte ska sälja till krigförande stater, vi ska inte sälja till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Men dom reglerna glömmer vi totalt om det går att tjäna kosing.

Nätverket ResursNätverket Resurs ska arrangera en informationskväll om den nya sjukförsäkringslagen – i Stockholm. ABF-huset på Sveavägen 41 tisdagen den 20 april mellan 18.00 – 22.00. Och man har bjudit in representanter för alla riksdagspartierna. Men Högeralliansens företrädare vågar tydligen inte ställa upp. Dom ställer bara upp om dom själva får göra upp dagordningen och man bara bjuder in de som är positiva tolkar jag deras svar som. Så här skriver man:

”Vi diskuterar gärna sjukförsäkringsreformen och hur vi skapar en bra och trygg väg tillbaka till arbetslivet för den som drabbats av sjukdom eller skada. Ert förslag till upplägg för den aktuella kvällen verkar dock inte syfta till att skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog. För det första påstår ni i rubriceringen att det skulle finnas något som heter ”utförsäkringslagen”, vilket det ju inte gör – och att diskutera något som inte finns är ju knappast möjligt. För det andra så bygger ert upplägg av kvällen på medverkan från personer som ”drabbats” respektive debattörer som sedan länge är uttalat kritiska mot reformen och/eller är knutna till ert nätverk. Några förutsättningar att få till stånd en givande dialog med dessa förutsättningar får anses som ytterst små, för att inte säga obefintliga. Vi deltar som sagt gärna i en diskussion kring sjukförsäkringen, men vi vill i så fall se ett upplägg av kvällen som skapar goda förutsättningar för en nyanserad och konstruktiv dialog.”

Undertecknat av Gunnar Axén (m), Solveig Zander (c), Ulf Nilsson (fp) och Lars Gustafsson (kd).

Fegisar, skulle jag vilja kalla det för.

Slutligen ser jag att Piratpartiet just nu har årsmöte. Och detta sker på nätet, vilket väl inte är annat att vänta. Och inget ont i det. I en artikel i Sydsvenskan med rubriken Trefrågeparti drömmer om kohandel berättar en av riksdagskandidaterna, Gustav Nipe, om sina tankar. Och han står helt bakom partiets strategi att bara ha åsikter om tre frågor; Personlig integritet, Fri fildelning och Avskaffande av patentsystemet. I alla andra frågor har man ingen åsikt, I dom frågorna säljer man sina röster till ”högstbjudande”. I frågor som marknadsekonomi, pensioner, sjukskrivningar, försvaret, sjukvård, skatter, infrastrukturen, energi, utrikespolitik osv så köper man grisen i säcken om man röstar på Piratpartiet. Det är med stor glädje jag noterar att stödet är minimalt. PP betyder Piratpartiet, men kan också uttydas som Pajaspartiet!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s