Ljug inte Cristina Husmark Pehrsson!

I en replik på Aftonbladets debattsida fortsätter Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) med att sprida sina statistiklögner. Under rubriken ”Masspensionering gör ingen trygg” hävdar vår ljugande moderatminister fortfarande:
1/ Att en halv miljon svenskar var förtidspensionerade. Faktum är att 2006 hade knappt 325.000 en full sjukersättning.
2/ Att svenskarna är Europas sjukaste folk. Faktum är att om man anpassar jämförelsen till att länder har olika regler för sjukskrivning, för sjukpension och för ålderspension så är vi inte alls sjukast. Däremot kanske ärligast och kallar sjuka människor för sjuka och inte för arbetslösa eller socialbidragstagare.
3/ Att det förtidspensionerades 140 personer per dag (siffran har sjunkit från de 150 man hävdade tidigare). Faktum är att maximalt 60 personer om dagen fått en stadigvarande sjukpension.

Verkligheten är att Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m) vill göra som många andra länder. Dvs ljuga med siffrorna. Ättestupapolitiken i sjukförsäkringen som införts har ju till syfte att ”omförsäkra” sjuka människor till arbetslösa. Det är vanligt i många länder, men löser inte problemen. Vad som behövs är utökade möjligheter till anpassade anställningar på arbetsmarknaden. Det må kallas lönebidrag eller något annat.

Men, Cristina Husmark Pehrsson, sluta att ljuga med statistiken.

Springtime fyller 30 årSpringtime 2010: Kvällen har jag tillbringat i trevligt sällskap på Helsingborgs Idrottsmuseum. Det har varit en träff mellan oss 18 som i år springer det 30:e Spingtimeloppet (dvs alla loppen). Deltog gjorde också representanter från arrangerande IFK Helsingborg och Helsingborgs Dagblad. Bland annat HD:s gamla chefredaktör Lars Wilhelmsson som varit starter under de flesta loppen väl. Ett roligt minne av honom handlar om ett annat lopp som HD arrangerade, ett lagmaratonlopp, Hamn till hamn, mellan Höganäs – Helsingborg och tillbaka igen. Fördelat på 8 sträckor. Under många år hade vi ett lag på Försäkringskassan som sprang. Ett år när Lars Wilhelmsson fyllde år (jämnt) gick det ut ”order” om att när han startade med startpistolen skulle ingen löpare börja springa utan alla skulle stå kvar. Och det fungerade. Jag tror aldrig jag sett en mer förvånad starter! Hur som helst är vi nu 18 stycken som sprungit alla loppen och det var en trevlig kväll. Intressant är att Åstorp är klart överrepresenterade med 4 stycken av de 18. Nu gäller det bara att klara av loppet också.

Jag har anmält mig till en annan tävling, Artist Hair Challenge som arrangeras av OBH Nordica. Efter omröstning på bilder ska så småningom någon utses som segrare och vinna en heldag i Stockholm med stajling och proffsfotografering. När jag kollade i dag på eftermiddagen låg jag på 17:e plats med sammanlagt 55 röster. Den bild som deltar är den ”skäggiga gubben” som finns i huvudet på min blogg också. Jag känner mig mycket stolt över vilket förtroende svenska folket ger mig. Gå in du också och rösta på mig!

För övrigt har nog Anders Borgs budget som presenterades i dag helt försvunnit i ett askmoln från ett vulkanutbrott på Island. Askan är farlig för flyget så för tillfället har väl all flygtrafik stoppats i Norden, Brittiska öarna, Benelux, Frankrike, Tyskland osv. Något som naturligtvis närmar sig en katastrof för vårt uppstressade samhälle. Förra gången vulkanen hade utbrott varade detta i ett år… Anders Borg är nog ledsen eftersom hans valfläsk i budgeten helt försvunnit i askmolnet.

5 kommentarer

Under Okategoriserade

5 svar till “Ljug inte Cristina Husmark Pehrsson!

 1. silvertörne

  Väl skrivet. Någon verkar ha glömt att tala om för minister Husmark Pehrsson (M) att det är fult att ljuga. Och det hjälper inte att man ständigt upprepar samma lögn, den blir faktiskt inte sannare för det…Du har väl inte missat just Husmark Pehrssons skandal-chatt, där hon lyckades sprida felaktiga uppgifter i svaren till _varje_ fråga hon fick från Sydsvenskans läsare? Ja, jösses…http://sites.google.com/site/kampen2010/ministern-vs-sanningen

 2. Sven Tycker

  Hej,Nej den sammanställningen hade jag inte sett. Jag lägger en länk till den i dag.Problemet med SocialUTförsäkringsministern är att hon verkar ha noll koll på verkligheten. Vilket är förvånande eftersom hon ju faktiskt har sin egen bakgrund inom sjukvården. Men hon är nog så förblindad av sin tro att de flesta sjuka egentligen bara är lata simulanter så att hon griper efter varje halmstrå som passar den egna ideologin.

 3. Transparent

  Vår förra regering gjorde ju tvärtom: Gjorde arbetslösa till sjuka. Det är, som jag ser det, betydligt mer skadligt för ett samhälle. De allra flesta är kapabla till att arbeta, huruvida det finns jobb till alla eller inte är irrelevant; har du arbetsförmåga ska du inte få ut full sjukersättning eller sjukpenning. Det är ingen a-kassa. Det är till för sjuka människor under tillfällig period av sjukdom som nedsätter arbetsförmågan. Det är inte heller någon diagnosersättning. Jag förstår verkligen inte de som hela tiden gapar efter mer pengar. Mer pengar löser ingenting. Det som dessa människor borde gapa efter är mer resurser för rehabilitering och mer arbetstillfällen. Att sjukskriva folk i blindo är inte rehabilitering, det är inte välfärd. Oppositionen är ett betydligt sämre alternativ om man vill göra någonting åt sin tillvaro. Om man vill göra den bättre.

  • Sven Tycker

   I och för sig är det nog, om man ska hårddra det, så att i stort sett alla har en viss arbetsförmåga kvar. Möjligen med undantag för den som ligger medvetslös i en respirator.Men…1. För många skulle ett ”påtvingat” arbete innebär att den sjukdom/skada dom drabbats av försämrades om dom inte får inrikta sitt liv på att må bättre – eller i varje fall må acceptabelt.2. För andra skulle ett ”påtvingat” arbete endast vara en plåga och förorsaka ännu mer smärta än man redan har.3. Och för väldigt många finns det helt enkelt ingen sysselsättning tillgänglig som kan utföras med de skador / sjukdomar som personen lider av.Sedan kan vi alltid debattera om sjuka ska kallas sjuka eller om dom ska kallas för arbetslösa. Kanske ska försäkringarna helt enkelt slås ihop? Så länge det inte påverkar vilken ersättning dom får tycker jag inte att det har någon större betydelse vad det kallas. Tyvärr innebär dagens regler inom sjukförsäkring och för arbetslöshetsersättningen att för de flesta blir ersättningen lägre som arbetslös än som sjukskriven. Dette eftersom taket i A-kassan är så lågt att ingen heltidsjobbande får 80%. Detta trots lögner från Moderater om motsatsen. Men, min utgångspunkt är att den som inte kan få ett arbete pga sjukdom / skada / handikapp på den öppna arbetsmarknaden nog först och främst i statistiken ska kallas sjuk, inte arbetslös. Socialutförsäkringsministerns ättestupa innebär dock något annat.Vad som behövs är en enorm satsning på olika ”specialanpassade” jobb. T.ex. lönebidrag. Och eftersom det redan tidigare var svårt att ordna detta så krävs det en enorm utbyggnad.Det har INTE handlat om någon ”sjukskrivning av folk i blindo”. Vad det handlar om är att arbetsmarknaden i dag är så uppstressad och arbetsorganisationerna är så slimmade att det finns helt enkelt inga arbeten kvar på den öppna marknaden för den som inte är helt frisk. Det krävs helt enkelt MYCKET MER PENGAR för att skapa speciellt anpassade arbetsplatser. Dom bjuder inte det privata näringslivet på gratis.

 4. Pellefantia

  Tycker att alla borde läsa kampen om sjukfrånvaron av björn johnson kap 11http://blogg.aftonbladet.se/klantskalle/2010/04/kampen-om-sjukfranvaron-kap11-bjorn-johnson-viktigthär berättas det om en tid när det fanns något som kallades rehabilitering värt namnet… Anpassningsgrupper låter som en dröm men de fanns fram till mitten av 90 talet då rehabiliteringen kraschade… Denna regering gör arbetande människor arbetslösa det tycker jag är värre än värst….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s