Moderata svartfötter

Fredrik Reinfeldt jobbar frenetiskt på att få svenska folket att tro att Moderaterna är ett Socialdemokratiskt parti. Jag tycker nästan det är lite patetiskt att höra när han hyllar allt som är så bra med det svenska välfärdssamhället. Och som hans egna företrädare ju gjorde allt dom kunde för att motarbeta. Men ordern uppifrån om kursändringen har inte riktigt nått ut till alla underorganisationer. Det Fria Moderata Studentförbundet, FMSF, håller fast vid mer traditionella moderata värderingar. Viceordförande Gustaf Dymov hävdar att: ”Det är dags att göra svartfot till ett positivt begrepp.” Vad får då denna moderat till att hylla strejkbryteriet? Jo, när Handels nyligen varslade om strejk för att få igenom sina krav på 5,85 resp 4,77 i löneökningar i lönerörelsen erbjöd sig ledningen för FMSF att agera strejkbrytare för att försvara vår rätt att shoppa ”när som helst”. Jag tycker det är skönt när någon vågar stå upp för sina värderingar.

Monumentet i KvidingeDen 28 maj 1810 trillade kronprins Karl August av sin häst under en militärövning på Kvidinge Hed. Kronprinsens död (han var barnlös) ledde sedan till att den svenska makteliten beslutade sig för att istället importera den franska marskalken Jean Baptiste Bernadotte till att bli svensk kung. Karl August död var alltså den direkt bidragande orsaken till att vår nuvarande knug är just det knug av Sverige. I Kvidinge ska i samband med 200-års minnet ett minnesarrangemang arrangeras av Åstorps kommun och Kvidinge hembygdsförening. Men varken Knugen eller lill-Tjabo är intresserade av att komma. Dom har annat att göra. Knugen förbereder väl ett bröllop (Vickan) och hur man sedan ska bortförklara kungligheternas första brutna förlovning i historien (Madde). Och lill-Tjabo är väl upptagen av att leka racerförare.

Röstfusket inom Moderaterna i Stockholm, som avslöjades för en tid sedan, har ploppat upp igen i media. En av Fredrik Reinfeldts närmaste män, hans statssekreterare HG Wessberg, pekas nu ut som att ha haft kännedom och uppmuntrat fuskandet. HG Wessberg var ordförande för Stockholmsmoderaterna tidigare och blev då informerad om fuskandet med nya medlemmar och valfusket men uppmanade till att man skulle fortsätta med systemet. Själv har jag ingen aning om vad som är sant eller inte. Men visst är det härligt med snaskiga rykten?

Slutligen noterar jag att den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott fortsätter att hålla flyget i stora delar av Europa på marken. Jag tror att sotmolnet på sikt är nyttigt för oss. Vi lever på naturens villkor, något som vi borde ha i våra tankar lite oftare.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Moderata svartfötter

  1. Olle

    Om du läst på lite så vet du att FMSF inte är en del av Moderaterna utan ett organisatoriskt fristående förbund. Sen att de i det här fallet är mer rätt ute än Moderaterna är ju en annan sak. Strejkbrytare ska givetvis snarast hyllas för sina insatser när andra inte tar ansvar för sina jobb.

    • Sven Tycker

      Jodå, jag vet att FMSF är mer fristående från Moderaterna än MUF t.ex. Men kopplingen finns i praktiken eftersom lika många av de ledande moderutterna har sin bakgrund i FMSF som MUF. Båda är en barnkrubba för Moderaterna.Vad det gäller rätten att strejka och svartfötter så har vi uppenbarligen lite olika åsikter. Den anställdes enda chans till påtryckning på arbetsgivaren vid en förhandling är att vägra arbeta om han/hon inte får det man önskar. Och den demokratiska rättigheten är mycket viktig. Svenska fackliga organisationer tar ett mycket stort ansvar för sina arbetsplatser. Det visar sig bland annat i att strejker i Sverige är mycket ovanliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s