Om 08:or

Den som läser Sven Tycker regelbundet, eller i varje fall lite då och då, har nog inte missat att jag har en något avog inställning till stockholmare (08-or, fjollträskare…). Denna kritiska inställning till en grupp medmänniskor bottnar i den inställning som många stockholmare har om att hela världen kretsar kring Stockholm. Moderatpolitikern Anna Kinberg Batras ”Stockholmare är smartare” är egentligen bara ett humoristiskt klavertramp. I dag fick jag ett nytt exempel på hur man i Stockholm inte inser att det finns ett Sverige utanför Tullarna. Ett Sverige som faktiskt är mycket större än 08-området. Jag fick i ett nyhetsbrev i dag en inbjudan till förhandsvisning av filmen Familjen Jones. Den skulle visas på biografen Park, Sturegatan 18. Och? Sturegatan i Malmö? I Helsingborg? I Landskrona? Eller den kanske ska visas hos Kvidinge Idrottsförening på Sturegatan i Kvidinge? Nä, jag ska inte spela dum. Eftersom det inte står någon ort så tar jag för givet att det är Stockholm det handlar om. Alla svenskar måste väl veta att biografen Park på Sturegatan ligger i Stockholm. Sverige är ett av världens mest huvudstadsfixerade länder. En fixering som styrs av det fina folket i just huvudstaden.

Oljeläckan utanför USA:s sydkust beräknas nu vara fem gånger så stor som vad man ursprungligen trodde. Man räknar nu med att 750.000 liter olja läcker ut i havet varje dag. Olja som snart når den amerikanska kusten. Risken är stor att detta kommer att bli den värsta utsläppskatastrofen i USA:s historia. En effekt är att man börjar ifrågasätta lämpligheten av att pumpa upp olja från oljefält så nära kusten. Ändras reglerna lär oljepriset stiga så att bensinen antagligen går upp mer än vad de Rödgrönas skatteförslag förorsakar.

Statliga Vattenfall redovisar en minskad vinst för första kvartalet 2010. Anledningen är dåliga affärer i Tyskland. Däremot går verksamheten i Sverige bättre än väntat. Kärnkraftverken som stod stilla för underhåll mitt under vintern gjorde att elpriset triggades upp ordentligt och elleverantörerna skar pengar med tälgkniv. Priset sätts ju efter vad elen kostar på den Nordiska elbörsen. Och där spekuleras det vilt med elleveranserna och priserna triggas upp ordentligt. Vattenfall och alla de andra bolagen kunde därför ta rejält betalt för billig vattenkraftsel. Systemet är bra – för elbolagen alltså. För konsumenterna är systemet en katastrof.

Landskrona kommun har dömts att betala 62 miljoner kronor i skadestånd för en brand. Den unga tjej som satte fyr hade varit omhändertagen men fanns nu hemma i avvaktan på en ny placering. Hon hade tidigare satt fyr på andra ställen, och det bedömdes att kommunen brustit i vården av tjejen. Jag hörde Landskronas folkpartistiske kommunalråd Torkild Strandberg uttala sig. Han verkade anse att kommunen skulle överklaga domen. Och även om man dömdes skulle det inte drabba några andra verksamheter i kommunen. Han uttryckte det som att ”det får väl bli ett dåligt resultat ett år i så fall”. Kan dom trolla fram 62 miljoner utan att det märks i Landskrona? Då finns det verkligen hål att stoppa några miljoner i.

Det skall påpekas att Landskrona styrs av en allians mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet och med visst stöd från Sverigedemokraterna ibland. För någon dag sedan hörde jag någon representant för Miljöpartiet uttala sig att man inte uteslöt samarbete med Sverigedemokraterna. Liknande har hörts från borgerliga företrädare också. Är det något sådant som är på gång i Landskrona?

För övrigt har det varit lite växlande väder i dag. Regn på morgonen, dugg ibland under dagen och mycket kvalmigt på eftermiddagen. Jag är riktigt öm i händerna efter ett antal timmars slit med ogräs i trädgården. Men till salut fick jobbet avbrytas eftersom tunnan för grönavfall var full. Men den töms i morgon på morgonen, så sedan kan jag börja fylla på igen med mer växtlighet som inte ska växa så att det blir plats för det som ska växa. Jag tänkte bland annat göra en rejäl städning i hallonlandet. Det är också inplanerat årets första rabarberpaj i morgon. Mumsfilibaba!

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Om 08:or

  1. Maria de Suède

    Vad tycker du då om 75or? Paris har 75OOO ( 01 till 20 )

  2. Sven Tycker

    I dag på den stora Fylledagen så ger inte 75:or några positiva vibrationer alls…

  3. Maria de Suède

    Idag ja, men det är postnumret till Frankrikes huvudstad… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s