Svansandet för monarkin

TV4 har accepterat krav från Kungliga Hovet om att dokumentärserien om Familjen Bernadotte ska sändas utan några reklaminslag. Något som beräknas kosta TV4 två miljoner i uteblivna inkomster. För inte så länge sedan fick TV4-chefen Jan Schermann ett totalt utbrott och pratade om hot mot demokratin sedan Thomas Bodström (s) skrivit en motion om att minska mängden reklam som avbryter TV-program. Nu väntar jag bara på ett ännu större angrepp på Hovet från Jan Schermann. Om minskad reklam är ett hot mot demokratin – vad är då inte ett totalt stopp för reklamen? Själv undrar jag om TV4 hade låtit NÅGON annan bestämma över innehållet på detta sättet – förutom kungahuset alltså. Hovet har även fått bestämma vilka frågor som fick ställas osv.

Jag såg förresten att Förbundet Business and Professional Women Sweden utsett Vickan till Årets Yrkeskvinna. Visst är humorn något som vi har svårt att leva utan, men att utse en kvinna som ärvt sitt jobb och som sedan jobbar i det lite då och då till Årets yrkeskvinna? Hahaha!

En majoritet av svenska folket tycker INTE att monarkin är förenlig med demokratin. Detta enligt en undersökning som är beställd av Republikanska föreningen.

Precis när man från Högeralliansen börjat vädra morgonluft så kommer Dagens Nyheter (och Sydsvenskan) med sin undersökning från Synovate. Enligt denna drar den Rödgröna oppositionen ifrån och avståndet nästan fördubblas till drygt 8%. Detta enligt det ”officiella” sättet att räkna. Jag räknar in Sverigedemokraterna i Högerns siffror så skillnaden blir istället 4%. Men å andra sidan så åker Kristdemokraterna ur Riksdagen… Vinnarna är Socialdemokraterna som ökar 1,4% och Moderaterna som ökar 1,3%. Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har mindre ökningar med 0,4%. Förlorare är Moderaternas stödpartier i Högeralliansen, Folkpartiet med 1,3%, Kristdemokraterna med 0,8% och Centern med 0,5%. Miljöpartiet är nu starkt etablerat som Sveriges tredje största parti, och snart är Vänsterpartiet lika stort som Folkpartiet. Centern närmar sig att åka ur Riksdagen, Kristdemokraterna åker ur Riksdagen och Sverigedemokraterna kommer med en hårsmån in i Riksdagen.

Springtimeuppladdning 2010: Det börjar närma sig nu, bara en vecka kvar till Springtimeloppet. Om jag skulle följt mitt schema så skulle det varit långrunda i dag, kortrunda på måndag och långrunda igen på onsdag. Men, jag ville helst ha en kort runda onsdag och en lång på måndagen istället. För att lösa detta tog jag därför min 7,5 kilometersrunda som ju kan gå under både lång som kort. Tyvärr (nåja) så har det regnat mer eller mindre hela dagen. Vilket innebar att rundan blev en ganska blöt upplevelse. Men, ska man duscha efteråt och kommer hem direkt och kan ta av de blöta kläderna så är det ju ingen katastrof att blöta ner sig. Jag kunde notera att bok och björk nu slår ut. Det var riktigt härligt grönt i skogen (och vitt på marken av vitsippor). Helt färdigt är det inte, men om någon dag om värmen håller i sig så blir det riktigt underbart. Blöta glasögon som fick tas av förtog ju tyvärr lite av upplevelsen. Löpandet gick trots att det var blött ganska bra. Tiden 41.55 är visserligen inte den bästa i år, men 10 sekunder hit eller dit har ingen större betydelse.

Dagens mest positiva nyhet är dock att det i dag var säsongspremiär för en rabarberpaj. Det är bland det härligaste som finns att stoppa i munnen på våren. Det är dock lite senare än förra året. Vill ni ha ett recept på världens bästa rabarberpaj, så kommer det här i repris från förra året:
Börja med att vispa ett ägg med 1 dl socker.
Koka upp 1 dl vatten och smält 75 gram margarin i detta
Vispa ner detta i ägg och sockersmeten.
Riv 6-8 bittermandlar och vispa ner i smeten.
Tillsätt slutligen 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver till smeten.
Smörj sedan in en form med margarin
Skär 4-6 rabarberstjälkar i bitar och lägg i formen
Strö ytterligare 1 dl socker över rabarberna
Häll smeten över rabarberna
Och grädda sedan i ugnen på 200-225 grader i cirka 20 minuter tills pajen fått en härlig gulbrun yta
Äts sedan med vaniljsås när den hunnit svalna lite.

När rabarbersäsongen är slut kan man använda äpplen eller något annat göttigt. Jag testade en gång med svarta vinbär och det blev också smarrigt. Pajen kan även ätas dagen efter när den är kall. NJUT! 10 gånger godare än smulpajer.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s