Fortsatt verklighetsförvanskning om sjukförsäkringen

Enligt Björn Johnson, som är statsvetare på Malmö högskola, så fifflar Försäkringskassan med statistiken för att stötta upp Socialutförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrssons (m) Ättestupapolitik. Den rapport som Försäkringskassan presenterade för några veckor sedan om hur det gått för de som slängts ut ur Sjukförsäkringen betecknar han som undermålig. Försäkringskassan väljer ensidigt ut siffror som stödjer Högerregeringen medan man förtiger de siffror som visar att Ättestupapolitiken drabbar många väldigt hårt. Av de 15.000 som slängdes ut ur sjukförsäkringen vid årsskiftet var det ca 2.000 som av olika skäl inte kunde / ville skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. Av Försäkringskassans pressmeddelande framgick att bara 2% nu fick försörjningsstöd från kommunen. Vad man var mindre villiga att berätta var att drygt 12% i dag inte har några inkomster alls. En liten grupp är berättigade till försörjningsstöd, men resten tvingas leva på sina besparingar eller försörjs av någon annan. Enligt ett uttalande från Resurs, SLUSSA och Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt så hävdar Försäkringskassan att hälften av gruppen återvänt till arbetet. Vad man inte berättat är att nästan alla dessa jobbade deltid redan innan och har fortsatt med deltidsarbete. Läs deras uttalande här.

Totalt 9 fartyg är på väg med förnödenheter till Gaza. Arrangerat och uppbackat av medborgarrättsgrupper från ett 50-tal länder runt om i världen. Båtarna är lastade med humanitärt bistånd och förnödenheter. Byggmaterial, kläder, mat, mediciner, vattenreningsutrustning osv. Material som Gazaborna lider akut brist på, men som inte får föras in i Gaza pga den mer eller mindre totala blockad som staten Israel genomför. På båtarna finns också ett antal kände personligheter. Från Sverige t.ex. författaren Henning Mankell, religionshistorikern Mattias Gardell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, och den svensk-israeliske konstnären Dror Feiler. Israel har hotat med att stoppa båtarna, om så nödvändigt med vapenmakt. Den palestinska befolkningen i Gaza ska nämligen sakta svältas ihjäl i det största koncentrationsläger som världshistorien sett. Från många håll har det framförts krav på att Utrikesminister Calle Str… f’låt Bildt (m) ska uttala ett stöd för transporten av livsnödvändiga varor till Gaza. Men Calle håller tyst. Hans blogg (som är enda sättet att veta vad han håller på med) innehåller fortfarande bara nya berättelser om vem han druckit kaffe med.

Och på tal om Israel så har nya offentliggjorda dokument i Sydafrika visat på hur intimt samarbetet mellan apartheidregimen i Sydafrika och Israel var när det gällde att få fram kärnvapen. På 70- och 80-talen var apartheidregimens Sydafrika och Israel nära bundsförvanter. Och bland annat utvecklade man (vilket de nya dokumenten ytterligare bevisar) tillsammans kärnvapen. När apartheidregimen föll i Sydafrika och ANC kom till makten blev Sydafrika det första och enda landet i världen som skrotat sina kärnvapen. Man hade då 6 atombomber av samma styrka som den som fälldes över Hiroshima ungefär 45 år tidigare. Israel däremot är nu Mellanösterns enda kärnvapenmakt.

I Venezuela vill Hugo Chavez nationalisera öltillverkare Polar. Om det sker vill han lägga ner öltillverkningen och bland annat tillverka glass istället. – ”Öl är borgarnas vapen för att demoralisera folket!” som han så insiktsfullt säger. ”Företaget är seriöst och ansvarsfullt” säger de som protesterar. Finns det verkligen ansvarsfulla företag på marknaden för alkoholförsäljning? Polar måste vara unika.

För övrigt så fortsätter arbetslösheten att stiga. I april var enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 9,8% av arbetskraften arbetslös, det är 483.000 svenskar (nästan en halv miljon) i verkligt utanförskap. Den högsta siffran på lääänge! Men enligt Högerpartierna gäller fortfarande arbetslinjen. Och det är klart, några tusen svenskar har ju faktiskt fått jobb med att för andra skattebetalares pengar städa hemma hos förmögna villaägare i Danderyd och Täby. Det är inget fel på det jobbet. Men om man nu ska använda våra skattepengar för att anställa arbetslösa så tycker jag att det finns mängder av andra jobb som är mycket viktigare att få gjorda.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s