Högeralliansen i panik

Paniken inom Högeralliansen är tydligen ännu värre än jag trodde i går. Förväntningarna på SCB:s väljarundersökning var stora. Nu skulle den STORA och seriösa undersökningen visa att Högerpartierna var ifatt. Och så visade den att dom låg en bra bit efter den Rödgröna oppositionen. Sedan började några siffernissar på Regeringskansliet fingranska siffrorna. Och det visade sig då att om man hade publicerat opinionssiffrorna rakt av (utan att ta hänsyn till att inte alla svarar osv) så ligger både Centerpartiet och Kristdemokraterna under 4%-spärren (med Centern allra minst). Och fingranskar man siffrorna ännu mer så visar det sig t.ex. att Centern är i stort sett utrangerade bland förstagångsväljare och i städerna. Stureplanscentern och CUF (Centerpartister Utan Förstånd) har lyckats totalt skrämma bort sina väljare. Själv sitter eder bloggare och gnuggar händerna av förtjusning. Och tror fortfarande att valet blir mycket jämnt och avgörs av vilka partier som åker ut, kommer in.

Huvudtanken bakom förändringen av A-kasseavgifterna, som innebär en mycket stor skillnad i avgifterna beroende på arbetslösheten inom området, var att det skulle innebära en bromsande effekt på lönerörelsen. Konsekvensen av reglerna är att en Hotel & Restauranganställd betalar mer än 4 gånger så mycket som en lärare. I stort sett är avgifterna höga inom områden med låga löner och höga inom områden med höga löner. Avtalsrörelsen gav som resultat att vi fått en liten utjämning av löneklyfterna. Dvs Arbetslöshetsminister Sven-Otto Littorin (m) fick inte som han ville, alltså ökade klyftor. Men han har inte gett upp, han vill ha ökade klyftor och vidhåller sin grymt orättvisa politik.

Ibland undrar man över kompetensen bland de som skriver i tidningar. I gratistidningen City hittar jag följande lilla notis: ”46 procent av svenska folket rör på sig minst ett par gånger i veckan. För tio år sedan var andelen 39 procent.” Enligt notisen så sitter / ligger alltså varannan svensk helt stilla i fåtöljen / sängen och är bara uppe på toa eller liknande någon enstaka gång i veckan! Övrig tid ligger / sitter man helt stilla. Detta är sensationellt!

Fotbolls-VM i Sydafrika är igång. Ett arrangemang som är enormt stort för sydafrikaner i synnerhet och afrikaner i allmänhet. Det är första gången ett sådant här stort idrottsevenemang har placerats i Afrika. Och i Sydafrika upplevs det som ett enormt erkännande. Det finns en hel del att ifrågasätta, men under VM kan vi väl istället glädjas med sydafrikanerna. Jag har inget stort idrottsintresse, och det är tveksamt om jag kommer att se någon match. Men, om jag tittar på idrott så är det fotboll (eller friidrott). Gläds med afrikanerna och låt oss hoppas att det blir ett afrikanskt lag som vinner.

Dagens berättelse från Utvisningsminister Tobias Billströms domäner är Familjen Abousalah som med sin sjuka dotter nu ska utvisas till Gaza. Migrationsverket har beslutat att barn inte bör utvisas till Gaza och flickan riskerar att dö eftersom det inte finns sjukhusvård att få. Men principerna gäller, Familjen Abousalah ska ut!

För övrigt har väl en hel del skolavslutningar regnat bort i dag.

Slutligen noterar jag att Birgit Magnusson lämnat oss. 50-talets rockdrottning Rock-Olga var en pionjär. Något annat än dagens sminkposörer.

8 kommentarer

Under Okategoriserade

8 svar till “Högeralliansen i panik

 1. :))))

  Du lever i din glasbubbla. En ny värld kommer rusande mot oss och om bara 60 år kommer folk att se på oss på samma sätt som vi såg på neandertalarna.

  • Sven Tycker

   Jomenvisst lever jag i en glasbubbla. Det gör vi allihop – mer eller mindre. Fast jag vet inte riktigt på vilket sätt detta syns just i mina tyckerier i går? Nu tror jag dock inte att utvecklingen accelererar så våldsamt så att Neandertalarna kanske är helt tillämpligt. Men, det går fort, och det går allt fortare. Äldre har allt svårare att hänge med, och jag får väl nästan räkna mig dit nu. Så du som är relativt ung tycker jag ska skynda dig på med att njuta av att du hänger med. Om jag hamnar i min glasbubbla vid 57, så kommer du att hamna i din vid 40 och dina barn vid 20. Så njut av din ”ungdom”, den är inte kvar så länge till. Se’n är du också bara en gammal stofil som inget begriper. Men du kommer att inse att du trots det har en hel del att komma med….. Det tycker jag att jag har.

 2. Vajra

  Det enda jag kan hoppas på från ungdomar är att se över det politiska systemet, inte spela pingis i sakfrågor.Prioritera dem viktigaste poängerna, visst när man styr och ställer så kommer dessa frågor in som du skriver om Sven dem skall upp på tapeten,.1. se till att centralbanker inte har influens över sveriges ekonomi, reformera och belys det sjuka banksystem NU…..bostadspriser/skuldsättningssystemet/ .vi går mot en krasch, 2. se över politiska systemet, 3. bilda en ofärgad transparant instans av folket som kan lyfta folkets röst direkt och styra politikers agenda direkt utan att dem har vetorätt över oss4.se till att rättssystemet aldrig kan favorisera statliga lagar,

 3. Bloggaren Magnus

  Och tittar man ännu djupare i SCBs undersökning så ser man att det var flera veckor gammal redan när den publicerades.

  • Sven Tycker

   Vilket gäller alla undersökningar, mer eller mindre. Eftersom SCB frågar så många fler (mellan 3-6 gånger så många jämfört med de andra) så tar ju undersökningen lite längre tid. ALLA undersökningar är något vi ska ta med en nypa salt. En rejäl nypa. De små ”hobbyundersökningar” som görs har en enorm felmarginal. Och dessutom vet vi alltså inte vad som hänt sedan frågan ställdes. Exakt vilken fråga som ställdes. Hur man bearbetat resultatet. Vilket urval man har (SCB har ingen övre åldersgröns, vilket en del andra har) osv osv. SCB:s undersökning började ganska långt innan den offentliggjordes, men utfrågningen pågick också under en lång tid. Detta kan vara både positivt och negativt. Man kan missa saker som händer i opinionen. Men det innebär också att den inte blir helt förändrad av tillfälliga kast i opinionen pga tillfällig utspel. Dvs, ta det hela med en rejäl nypa salt. Gläd dig när resultatet passar, skyll på något annat när det går dåligt.

 4. Bloggaren Magnus

  Nu råkar jag besitta en betydande kunskap i såväl statistik som opinionsundersökningar. Även om du kallar vissa undersökningar för hobbyundersökningar så kan vi se hur opinionen har vägt över sedan dom röd-gröna presenterade sitt budgetförslag. Det handlar om att väga samman flera olika undersökningar, även om det kan ha svagheter pga av olika mätmetoder. SVT har en utmärkt funktion för att väga samman flera opinionsunderöskningar.

  • Sven Tycker

   Nädå, du behöver inte vara orolig. Jag misstror inte dina kunskaper i statistik. Och då vet du, precis som jag, att det finns många sätt att ljuga med statistik.När det gäller de senaste valundersökningarna så kan man fundera över mycket. Det som är fakta är att SCB:s undersökning omfattar 3-6 så många tillfrågade som de andra undersökningarna. Fakta är också att undersökningen sker under en längre period jämfört med de andra undersökningarna. Detta innebär rent generellt att SCB:s undersökningar är mer tillförlitliga än de andra. Dels eftersom felmarginalen är mindre. Dels eftersom tillfälliga opinionsförändringar inte får samma genomslag. Sedan kan vi alltså fundera över om de små undersökningar som gjorts precis efter de Rödgrönas ”skattechock” i verkligheten innebär att dom är mer tillförlitliga eftersom dom fått med en nedgång just då. Eller om SCB:s undersökning som jämnat ut förändringen eftersom den pågått under längre tid gör att den är mer tillförlitlig. Facit får vi aldrig eftersom nya faktorer tillkommer till nästa undersökning. Jag vidhåller alltså: Ta det hela med en rejäl nypa salt. Gläd dig när resultatet passar, skyll på något annat när det går dåligt. På den punkten kan vi nog vara eniga.Och du, alkohol är en skadlig drog. För din hälsas skull så hoppas jag att de Rödgröna vinner eftersom du tydligen super dig full för att fira högerframgångar.

 5. Bloggaren Magnus

  Bäste Sven, Tack för dina långa svar på mina kommentarer. Visst kan man ljuga med statistik, allt enligt eget gottfinnande. Ett lysande exempel är ju hur Ekot för någon månad sedan gjorde helt felaktiga slutsatser av en undersökning gällande sexuella trakaserier inom teatervärlden.Du behöver inte vara orolig – mitt alkoholintag är ytterst måttfullt. Men med tanke på hur uträknad alliansen har varit i media och hur självklart många såssar har sett en valvinst 2010, så är det lite roligt att det nu tycks vara ytterst jämt och det kan möjligen framkalla behov att ett glas vin av finare typ. Ska bli kul att höra hur Sören – regeringen är rökt – Holmberg förklarar bort en ev.alliansvinst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s